«Μαύρη τρύπα» 12 δισ. στα ταμεία - Δυο χρόνια στην ουρά για σύνταξη

«Μαύρη τρύπα» 12 δισ. στα ταμεία - Δυο χρόνια στην ουρά για σύνταξη

Οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ, συνολικά υπερβαίνουν τις 350.000

«Μαύρη τρύπα» 12 δισ. στα ταμεία - Δυο χρόνια στην ουρά για σύνταξη
Με μελανά χρώματα περιέγραψαν οι εργαζόμενοι στα ταμεία τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), κ. Αντώνης Κουρούκλης, στην έναρξη του 32ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της, η «μαύρη τρύπα» στο συνταξιοδοτικό σύστημα ανέρχεται περίπου σε 12 δισ. ευρώ.

Οι αιτίες που διογκώνουν τη «μαύρη τρύπα» είναι η ανεργία, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή, η οικονομική αιμορραγία των Ταμείων, από τις άτοκες καταθέσεις και το χρηματιστήριο έως τα δομημένα ομόλογα και το PSI. Επίσης ευθύνεται η ασυνέπεια του κράτους στις υποχρεώσεις του , ο φαύλος κύκλος των οφειλών του ενός φορέα στον άλλο και οι εθελούσιες εξόδους προσωπικού τραπεζών και ΔΕΚΟ.

Κλείσιμο
Παράλληλα, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη
ή εφάπαξ, συνολικά υπερβαίνουν τις 350.000. Για την έκδοση σύνταξης, απαιτούνται από 6 έως και 24 μήνες.

Οι συνδικαλιστές επέκριναν το νέο ασφαλιστικό νόμο κάνοντας λόγο για "επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, ακόμη και σκοπιμότητα".

Συγκεκριμένα για τον επαναυπολογισμό των συντάξεων ο κ. Κουρούκλης τόνισε «Η πίεση που δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό ασκείται από τους πολίτες ,επιτείνουν τη συσσώρευση και την καθυστέρηση, οδηγώντας στο χάος. Αυτό εκτός των άλλων οδηγεί σε ντροπιαστικές καταστάσεις και σε εντάσεις που συχνά καταλήγουν σε χειροδικίες και ξυλοδαρμούς.

Στην περίπτωση λοιπόν του Ε.Φ.Κ.Α. όχι μόνο δεν λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω αλλά στην πρόσφατη υπουργική απόφαση για τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή των συντάξεων το αυστηρό χρονοδιάγραμμα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Η ολοκλήρωση του 40% των παλαιών συνταξιοδοτικών αποφάσεων έως το τέλος του 2016, στην περίπτωση λόγου χάρη του Ο.Α.Ε.Ε. και με δεδομένο πως η διαδικασία αφορά στην πλήρη σχεδόν επανεπεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου, σημαίνει ότι:

Ένας Οργανισμός που λειτουργεί με το 50% του προσωπικού το οποίο διέθετε πέντε χρόνια πριν και με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να καταβάλλει περίπου 22000 νέες συντάξεις το χρόνο και καθυστέρηση που φτάνει τις 40000 αιτήσεις, για τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι την 31/12/2016, θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί και καταχωρήσει στοιχεία γι άλλες 150000 περίπου παλαιές αποφάσεις. Έως 31 Μαρτίου 2017 θα πρέπει αυτές να έχουν επανυπολογιστεί πλήρως και αντίστοιχα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017 οφείλει να έχει ολοκληρώσει οριστικά το έργο του επανυπολογισμού περίπου 380000 παλαιών αποφάσεων! Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ταμεία. Μόνο στο ΙΚΑ οι καταβαλλόμενες συντάξεις φτάνουν τα 1,3 εκατ.»

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
http://www.newmoney.gr/sumvoulos/asfalisi/289773-mairi-tripa-12-dis-sta-tameia-dio-xronia-stin-oura-gia-sintaksi
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης