Καθησυχάζει το ΥΠΟΙΚ μετά τη «βόμβα» Κομισιόν για «πάγωμα» του ΕΣΠΑ 2014-2020

Καθησυχάζει το ΥΠΟΙΚ μετά τη «βόμβα» Κομισιόν για «πάγωμα» του ΕΣΠΑ 2014-2020

Το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι τα προγράμματα συνεχίζονται απρόσκοπτα μετά την αποκάλυψη εσωτερικού εγγράφου της Κομισιόν περί «εναρμονισμένων πρακτικών» στην Ελλάδα

Καθησυχάζει το ΥΠΟΙΚ μετά τη «βόμβα» Κομισιόν για «πάγωμα» του ΕΣΠΑ 2014-2020
Συνεχίζονται απρόσκοπτα, βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομίας, σχολιάζοντας τα περί προληπτικού «παγώματος» των εκταμιεύσεων κοινοτικών κονδυλίων, που αναφέρονται σε εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν.

Ειδικότερα, το υπουργείο τονίζει ότι:

1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.

Κλείσιμο
2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.

3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.


Κομισιόν: «Πάγος» στα κονδύλια προς την Ελλάδα λόγω «εναρμονισμένων πρακτικών»
Την προσωρινή παύση της χρηματοδότησης όλων των προγραμμάτων της Ελλάδας μεταξύ 2014 και 2020, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας βάσιμων υποψιών για την ύπαρξη καρτέλ, που απολαμβάνει των κονδυλίων της ΕΕ.

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Βάλτερ Ντέφαα, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης, επικαλούμενος δελτίο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 17 Μαΐου 2016, διαπιστώνει πως στους διαγωνισμούς που έχουν διεξαχθεί για μεγάλα πρότζεκτ υποδομών στην Ελλάδα οι Ελληνικές Αρχές έχουν διαπιστώσει παρατυπίες.

Πιο συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ένα καρτέλ που αποτελείται από ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιείται από το 1989 ως σήμερα, και «σίγουρα έχει επωφεληθεί από Ευρωπαϊκά κονδύλια στο παρελθόν» όπως επισημαίνει στο εσωτερικό έγγραφο ο Γενικός Διευθυντής.

Το καρτέλ φαίνεται να έχει δραστηριότητες στους τομείς της οδοποιίας, τους σιδηροδρόμους, την κατασκευή μετρό και άλλα έργα.

Το πάγωμα των κονδυλίων αναμένεται να λάβει χρόνο αφού ολοκληρωθεί το ταξίδι του Προέδρου Γιούνκερ στην Ελλάδα και πριν συνεδριάσει εκ νέου η Αρχή Ανταγωνισμού στις 21 Ιουλίου και ο Βάλτερ Ντέφαα σημειώνει στο εσωτερικό έγγραφο πως δεν θα επεξεργαστούν νέες αιτήσεις για κονδύλια από την Ελλάδα, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση με την νομιμότητα.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά πως «Πρόκειται για ένα θέμα των ελληνικών Αρχών, όπως ανακοινώθηκε στο δελτίο τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 17 Μαΐου. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές λεπτομέρειες και θα εξετάσει την υπόθεση μόλις υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Σχετικά με τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεν είμαστε όμως ακόμα σε αυτό το σημείο».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης