EuroWorking Group: Οι τρεις εκκρεμότητες που θα κρίνουν δόση και waiver

EuroWorking Group: Οι τρεις εκκρεμότητες που θα κρίνουν δόση και waiver

Υπογραφή Μνημονίου για το Ελληνικό, μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και ακαταδίωκτο για τα μέλη του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων πρέπει να διευθετηθούν άμεσα - Αν δεν υπάρξει έως τη Δευτέρα πρόοδος σε αυτά, το EuroWorking Group, μπορεί να μη δώσει το πράσινο φως

EuroWorking Group: Οι τρεις εκκρεμότητες που θα κρίνουν δόση και waiver
Ώρα μηδέν για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς στο EuroWorking Group της Δευτέρας θα αποφασιστεί η τύχη της αξιολόγησης, προκειμένου να μπουν στις ράγες οι αποφάσεις για την εκταμίευση της πρώτης – μεγάλης – υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, αλλά και την επαναφορά του waiver από την ευρωτράπεζα.

48 ώρες πριν τη συνεδρίαση της ευρωομάδας εργασίας τη Δευτέρα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει οριστικοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, καθώς απομένουν ακόμα τρεις τουλάχιστον εκκρεμότητες που οι δανειστές θέλουν να διευθετηθούν άμεσα.

Αυτές αφορούν στην επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το περιεχόμενο της σύμβασης του Ελληνικού, στη μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και στη θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις όντας θωρακισμένοι απέναντι σε μηνύσεις και αγωγές.

Κλείσιμο
Αν δεν υπάρξει έως τη Δευτέρα πρόοδος σε αυτά τα μέτωπα ενδεχομένως το EuroWorking Group να μη δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. Όπως εξάλλου ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, αν δεν υπάρξει κάποια διαβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ θα προστατευτούν με κάποιο τρόπο, τίθεται και σε κίνδυνο η εκταμίευση των 7,5 δισ.

Ενόψει της συμφωνίας για το νέα υπερταμείο, οι θεσμοί έχουν ζητήσει την επέκταση της ποινικής ασυλίας σε κάθε εμπλεκόμενο με τις αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών.

Θέση για το θέμα έλαβε χθες και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Για την Επιτροπή πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της προς την ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, η θετική απόφαση του EuroWorking Group θα ανοίξει τον δρόμο για την επαναφορά της έτερης μεγάλης επίδίωξης της ελληνικής πλευράς που δεν είναι άλλη από την επαναφορά του waiver των ελληνικών ομολόγων, ώστε η ευρωτράπεζα να δανείχει με φθηνό χρήμα τις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση τηρεί αισιόδοξη στάση και υποστηρίζει πως στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου θα υπάρξει σχετική απόφαση, ενώ αναμένει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Οι προκλήσεις πάντως δεν σταματούν εδώ, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο θα έχει να αντιμετωπίσει την εκταμίευση της δεύτερης μικρότερης , αλλά και πολύ δυσκολότερης δόσης

Αφενός θα πρέπει να επιτευχθούν όσα έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί μέχρι στιγμής στα δημοσιονομικά, το ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις, την φοροδιαφυγή και την διαφθορά και να προετοιμαστεί για την επόμενη αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει περίπου δύο μήνες μετά την καταβολή της πρώτης δόσης.

Έτσι, μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις παρακάτω προκλήσεις

- την επιτυχή είσπραξη εσόδων από αμέσους και έμμεσους φόρους μετά και την αύξηση του ΦΠΑ. Με βάση τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί, το ΥΠΟΙΚ αναμένει από άμεσους φόρους πρόσθετα έσοδα ύψους 800 εκ. Ευρώ, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του 2016 κατά 3,6 δισ. ευρώ.
Στους έμμεσους φόρους, μετά και την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, προβλέπεται για φέτος η είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ.

- την εύρυθμη εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, δεδομένων των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ταμεία που φθάνουν στα 23 δισ. ευρώ.
- τη σύσταση και λειτουργία του νέου ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ)
- την επίτευξη είσπραξης εσόδων από φοροδιαφυγή και διαφθορά, ώστε να γίνει πράξη και η κυβερνητική εξαγγελία αλλά και για να καλυφθεί ενδεχόμενη «τρύπα» στα τακτικά έσοδα.

- τον έλεγχο των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού από τις περίφημες λίστες Μπόγιαρνς, Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Panama Papers κλπ.

-Το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων να περάσει από την θεωρία στην πράξη χωρίς μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις,

- μεγάλη εκκρεμότητα που ζητά άμεση λύση, η διευθέτηση της δικαστικής έρευνας σε βάρος στελεχών του γνωμοδοτικού οργάνου του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν διοριστεί από την τρόικα (ένας Ισπανός, ένας Σλοβάκος και ένας Ιταλός) οι οποίοι ελέγχονται για την σύμβαση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 κτηρίων του δημοσίου, από την οποία προκύπτει απώλεια εσόδων για το δημόσια ύψους 6.661.678 ευρώ. Δεδομένου ότι αυτό τόιθεται ως προαπαιτούμενο για την α΄δόση που θα αποφασιστεί τη Δευτέρα, αποτελί απορία το πότε θα προλάβει να το τακτοποιήσει η κυβέρνηση, την ώρα που απομένουν μόνο μερικές ώρες μέχρι τη Δευτέρα.

Τέλος, απομένει η μεγάλη πρόκληση στα εργασιακά που θα αποτελέσουν και το μεγάλο κεφάλαιο στη δεύτερη αξιολόγηση. Εκεί μένει να δούμε τι θα γίνει με τις απαιτήσεις των δανειστών επί της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, τις ομαδικές απολύσεις, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά και την κατάργηση όπως έχει ακουστεί του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης