Αφήνουν τα «δύσκολα» προαπαιτούμενα για Σεπτέμβριο Αθήνα και δανειστές;

Αφήνουν τα «δύσκολα» προαπαιτούμενα για Σεπτέμβριο Αθήνα και δανειστές;

«Είναι θέμα κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας - Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους νομοθέτες να ψηφίσουν για τα ίδια θέματα ξανά και ξανά» δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters - ΜΝΙ: Η συμφωνία με το ΔΝΤ μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του 2016

Αφήνουν τα «δύσκολα» προαπαιτούμενα για Σεπτέμβριο Αθήνα και δανειστές;
Σε λύση ανάγκης, που δεν είναι άλλη από το να μεταθέσουν για μετά το καλοκαίρι ορισμένα από τα «τοξικά» προαπαιτούμενα, τα οποία, αν και «ουρές» της αξιολόγησης -όπως τα χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- εξακολουθούν να αποτελούν «αγκάθια» για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, φαίνεται πως οδηγούνται η κυβέρνηση και οι δανειστές.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, Ελλάδα και πιστωτές έχουν αφήσει ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως είναι και απαραίτητες για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Ωστόσο, όπως αναφέρει το newmoney.gr, η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται, λόγω των μεγάλων διαφωνιών που υπάρχουν στο εσωτερικό της
.

«Είναι ένα θέμα της κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους νομοθέτες να ψηφίσουν για τα ίδια θέματα ξανά και ξανά» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters και προσέθεσε: «Ορισμένες από τις ενέργειες που απαιτούνται, επίσης, επιδεινώνουν τον αντίκτυπο των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί και πλήττουν περαιτέρω τις ευπαθείς ομάδες».
Κλείσιμο

Για να καταφέρουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ορισμένα από τα εκκρεμή αυτά ζητήματα θα μπορούσαν να αναβληθούν για τον Σεπτέμβριο, σχολίασε επίσης ο αξιωματούχος «Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας» δήλωσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαδοχικές ψηφοφορίες έχουν βάλει σε δοκιμασία την κυβέρνηση, ενώ κάποιες από τις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές αφορούν στην αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ, το «πάγωμα» μισθών, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η πώληση «κόκκινων» δανείων με εγγύηση Δημοσίου.

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι δανειστές εξετάζουν τα ζητήματα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Άλλη πηγή του Reuters από τους δανειστές ανέφερε ότι τα εκκρεμή ζητήματα δεν μπορούν να χαλάσουν τη συμφωνία και να διακοπεί η διαπραγμάτευση.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ένα άλλο «αγκάθι» -το μεγαλύτερο, ίσως- ακούει στο όνομα «ΔΝΤ», καθώς, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, η συμφωνία του Ταμείου με την Ελλάδα μπορεί να τραβήξει περισσότερο απ' όσο περιμένουμε.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, υπάρχουν αμφιβολίες ακόμα και για το αν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα στο τέλος της χρονιάς, καθώς οι αξιωματούχοι του πιέστηκαν να δεχτούν μια κατ' αρχήν συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup, παρά τις αντιρρήσεις τους για την ασαφή απόφαση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Όπως δήλωσε μία από τις πηγές και μεταδίδει το newmoney.gr, η συμφωνία στο Eurogroup ήταν περισσότερο «πολιτική παρά τεχνική», αφού οι Ευρωπαίοι θέλησαν να λύσουν γρήγορα το ελληνικό πρόβλημα, εν όψει του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Όμως, η λύση του προβλήματος είναι μόνο προσωρινή και το Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, μόνο εφόσον συντάξει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, μέχρι το τέλος του έτους, η οποία αναμένεται ότι θα ξαναφέρει στην επιφάνεια το «χάσμα» μεταξύ των δανειστών για την επίλυση του θέματος.

Σημειώνεται ότι μια τέτοια καθυστέρηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπλοκές για τα ελληνικά ομόλογα και να αναβάλει την απόφαση της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης