Οι αυξήσεις στα καύσιμα ανοίγουν παράθυρο στο λαθρεμπόριο

Οι αυξήσεις στα καύσιμα ανοίγουν παράθυρο στο λαθρεμπόριο

Πόσο αυξάνονται και από πότε οι ειδικοί φόροι σε όλες τις κατηγορίες καυσίμων

Οι αυξήσεις στα καύσιμα ανοίγουν παράθυρο στο λαθρεμπόριο
Παράθυρο στο λαθρεμπόριο ανοίγει η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, ενώ αμφισβητείται από την αγορά ο στόχος της είσπραξης συνολικών εσόδων ύψους 409 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως γράφει η «Καθημερινή», έδαφος κερδοσκοπίας δημιουργεί η πρωτόγνωρη στα χρονικά πρακτική της προαναγγελίας της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα. Τα πρατήρια θα σπεύσουν σε αποθεματοποίηση προϊόντων με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, προκειμένου να τα διαθέσουν στην αγορά μετά την ισχύ των αυξήσεων για να καρπωθούν τη διαφορά.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν στην εφημερίδα ότι η «ψαλίδα» που θα ανοίξει κατά 30 ευρώ το χιλιόλιτρο μεταξύ των δύο Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, θέρμανσης και κίνησης, θα προκαλέσει έξαρση του λαθρεμπορίου με τους λαθρέμπορους να βάζουν στην τσέπη συνολικά 130 ευρώ στα χίλια λίτρα καυσίμου.

«Πάρτι» βλέπει η αγορά και στο υγραέριο κίνησης μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 430 ευρώ ανά κυβικό μέτρο και του ανοίγματος της ψαλίδας από τον ΕΦΚ του υγραερίου βιομηχανικής χρήσης που κυμαίνεται στα 80 ευρώ.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση η έξαρση του λαθρεμπορίου σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης λόγω της επιβάρυνσης των τιμών από την αυξημένη φορολογία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, δεν θα επιφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα, που στηρίχτηκαν στις καταναλώσεις του 2015.

Πότε θα ισχύσουν οι νέοι φόροι

*15 Οκτωβρίου 2016

Αύξηση ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου θέρμανσης που τίθενται σε ανάλωση κατά τη χρονική περίοδο από την 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους. Από 230 ευρώ το χιλιόλιτρο θα αυξηθεί στα 280 ευρώ.

*1 Ιανουαρίου 2017

-Αύξηση ΕΦΚ της αμόλυβδης βενζίνης. Από 670 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 700 ευρώ.
-Αύξηση ΕΦΚ του Diesel. Από 330 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 410 ευρώ.
-Αύξηση ΕΦΚ Υγραερίων που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων. Από 330 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 430 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης