Εφιαλτική πρόβλεψη ΔΝΤ: Χωρίς ελάφρυνση το ελληνικό χρέος το 2060 θα είναι 293%

Εφιαλτική πρόβλεψη ΔΝΤ: Χωρίς ελάφρυνση το ελληνικό χρέος το 2060 θα είναι 293%

Το ταμείο προτείνει περίοδο χάριτος 17 έτη για τα δάνεια προς τον EFSF, 6 προς τον ESM και 20 για τα διμερή - Εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν ανάγκες 20 δισ. ευρώ για τις τράπεζες λόγω των «κόκκινων» δανείων

Εφιαλτική πρόβλεψη ΔΝΤ: Χωρίς ελάφρυνση το ελληνικό χρέος το 2060 θα είναι 293%
Εκτίναξη του ελληνικού χρέους
σχεδόν στο 300% του ΑΕΠ έως το 2060 εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνσή του «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (
ΔΝΤ), σε έκθεσή του για την Ελλάδα.

Κλείσιμο
«Εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τότε αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται, αγγίζοντας το 293,8% του ΑΕΠ έως το 2060» αναφέρει ως βασικό της σενάριο, η έκθεση του Ταμείου.

Προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, το ΔΝΤ προτείνει μία «γενναία» ελάφρυνση, η οποία θα περιλαμβάνει:

-Επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων έως το 2080
-Αναστολή της αποπληρωμής των ομολόγων που διαθέτουν οι Ευρωπαίοι έως το 2040
-To ύψος του επιτοκίου να διαμορφωθεί στο 1,5%

Πιο αναλυτικά, το Ταμείο προτείνει την αναβολή της πληρωμής του κεφαλαίου και των τόκων σε όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια της Ελλάδας, σύμφωνα με έγγραφο του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους, που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΔΝΤ προτείνει την παράταση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων του EFSF μέχρι 17 χρόνια, των δανείων του ESM μέχρι 6 χρόνια, και του GLF κατά 20 χρόνια.

Επίσης, η ωρίμανση όλων των ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει να παραταθεί στο 2080.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα επιτόκια για τα δάνεια του EFSF/ESM στην Ελλάδα θα πρέπει να τεθούν στο 1,5% (ανώτερο επίπεδο), τουλάχιστον μέχρι το 2045.

Για τα διμερή δάνεια του GLF που επεκτάθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος, το spread του Euribor στις 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να εξαλειφθεί.

Το βασικό σενάριο του Ταμείου, πέραν της εκτίναξης του χρέους, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης