Μοσκοβισί: Πολύ κοντά σε συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου

Μοσκοβισί: Πολύ κοντά σε συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου

Υπάρχουν ακόμη ορισμένα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος - Βέμπερ: «Χαμένο έτος» για την Ελλάδα το 2015 λόγω της κυβέρνησης Τσίπρα

Μοσκοβισί: Πολύ κοντά σε συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου
«Βαθιά πεπεισμένος για μια συμφωνία μέχρι τις 24 Μάιου» δήλωσε πως είναι ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί
στο πλαίσιο της Ολομέλειας του
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ως μια
«πολύ καλή και σημαντική συνάντηση για την Ευρωζώνη»
Κλείσιμο
χαρακτήρισε το χθεσινό Eurogroup ο Γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι ψήφιση των μέτρων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την σημασία του για να καταφέρει να εκπληρώσει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

Παράλληλα ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η χθεσινή πρόοδος ήταν αποτέλεσμα μηνών τεχνικής εργασίας με τις Ελληνικές Αρχές και επανέλαβε την άποψη του πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής εσόδων και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα αποδώσουν. Ο Πιέρ Μοσκοβισί αναμένει πως τα μέτρα αυτά θα προσδώσουν οφέλη στην ελληνική οικονομία και θα βοηθήσουν στην επιστροφή στην ανάπτυξη, αν εφαρμοστούν από τις ελληνικές Αρχές.

Σχετικά με τα εφεδρικά μέτρα και τον μηχανισμό «κόφτη» που ζητάει το ΔΝΤ
, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως οι λεπτομέρειες του μηχανισμού θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες εβδομάδες από τα τεχνικά κλιμάκια έτσι ώστε να ολοκληρωθεί, πιστό στα κριτήρια που τέθηκαν στο Eurogroup του Άμστερνταμ, δηλαδή να υπάρχει αυτοματοποίηση δράσεως, αξιοπιστία, και να είναι νομοθετημένος.

Σημαντικό για τον Γάλλο πολιτικό είναι να βρεθεί σύντομα μια συμφωνία στα δύο αυτά ζητήματα καθώς θα ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, κάτι που σύμφωνα και με τον Κλάους Ρέγκλινγκ τον Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, είναι αναγκαίο καθώς η Ελλάδα έχει προβλήματα ρευστότητας.

Γενικά, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «ευχαριστημένη» και με το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το χρέος χθες, τονίζοντας πως είναι μεν ζήτημα των κρατών μελών της Ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και των ελληνικών Αρχών, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει την τεχνογνωσία της για να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας συμφωνίας.

Για τον Πιέρ Μοσκοβισί υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές για το χρέος, πρώτα την μη συζήτηση κουρέματος της ονομαστικής του αξίας και δεύτερον τη μη παρέμβαση στη πορεία του προγράμματος μέχρι το 2018. Από την άλλη πλευρά θα γίνει εργασία έτσι ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα και έπειτα σε βάθος χρόνος.

Πρώτος μεταξύ των Ευρωβουλευτών που έλαβε τον λόγο ήταν ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας το 2015 ως ένα «χαμένο έτος για την Ελλάδα, εξαιτίας της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο Τσίπρας τις περισσότερες από τις υποσχέσεις που έδωσε δεν τις τήρησε. Αποτελεί παράδειγμα που πρέπει να λέμε προς τους ψηφοφόρους: μην εμπιστεύεστε τους λαϊκιστές».

Ακολούθησε ο κ. Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο οποίος υποστήριξε ότι «ζούμε εκ νέου το ίδιο έργο. Επιμένουμε πάρα πολύ και τις περισσότερες φορές ενάντια στον ελληνικό λαό. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί μας είπε ότι τα περισσότερα μεγέθη της Ελλάδας είναι σε καλύτερο επίπεδο απ' ότι περιμέναμε. Για μένα το πρόβλημα δεν είναι η Αθήνα, για μένα το πρόβλημα ονομάζεται ΔΝΤ, το οποίο μοιάζει να θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα. Το ΔΝΤ ζητά προκαταρκτικά μέτρα. Μέτρα τα οποία θα δολοφονούσαν οποιαδήποτε οικονομία. Εάν το ΔΝΤ έρθει για μία ακόμη φορά να σαμποτάρει την όλη διαδικασία, τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει μόνη της».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης