Eurogroup: Δεν βλέπουν σήμερα συμφωνία για Ελλάδα

Eurogroup: Δεν βλέπουν σήμερα συμφωνία για Ελλάδα

Σόιμπλε: Το θέμα του χρέους δεν είναι στην πρώτη γραμμή - Ντάισελμπλουμ: Είμαστε ακόμα στην αρχή - Guardian: Το Grexit άρχισε να ψιθυρίζεται ξανά

Eurogroup: Δεν βλέπουν σήμερα συμφωνία για Ελλάδα
Ολοκληρώθηκε στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής η συνεδρίαση του Eurogroup και σε λίγο ξεκινάει η συνέντευξη Τύπου.

Να κόψει όσες ελπίδες επιχείρησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση την Πέμπτη μιλώντας για συμφωνίες σχεδόν σε όλα τα επίπεδα με τους δανειστές εκτός από το αφορολόγητο κατάφερε με το «καλημέρα» του σημερινού
Eurogroup o επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κλείσιμο
«Μην περιμένετε σήμερα συμφωνίες» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Ολλανδού πολιτικού ο οποίος αρκέστηκε στο να πει ότι «ακούω καλά νέα από την Ελλάδα».

«Αν κάνουμε πρόοδο στο περιεχόμενο του προγράμματος και στα επόμενα βήματα τότε πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της συζήτησης. Μην περιμένετε σήμερα συμφωνίες» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος παρατήρησε ότι «γι' αυτό δεν έχουμε ξανασυζητήσει, το μόνο που είχαμε ήταν μια υπόσχεση για ότι αν οι Έλληνες ανταποκριθούν πλήρως στο πρόγραμμα θα κοιτάξουμε αν χρειαστεί περαιτέρω μέτρα για το χρέος. Είμαι απλά ένας χαρούμενος άνθρωπος που ξεκίνα αυτή η συζήτηση».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό και το φορολογικό ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «έχει γίνει πολύ δουλειά από το καλοκαίρι. Μπορεί να πεις ότι υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά η  μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι μεγάλη και έχει κοινωνικες επιπτώσεις. Ας μην είμαστε σκληροί με την Ελλάδα».


Μοσκοβισί: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε «πολύ καλή πρόοδο που υπήρξε στην Αθήνα» και υποστήριξε ότι «κατά την άποψη μου είμαστε κοντά σε συμφωνία, είναι δυνατή αυτή η συμφωνία». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων που βοηθάει στην ανάπτυξη, είναι βιώσιμο οικονομικά και κοινωνικά δίκαιο».

«Είμαι πεπεισμένος ότι με μια προσπάθεια η συμφωνία είναι εφικτή, όμως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα που τέθηκαν για το 2018 πρέπει να επιτευχθούν αλλά οι αριθμοί που δόθηκαν από τη Eurostat χθες είναι στη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε και κατέληξε ότι «μπαίνω στη συνάντηση του Eurogroup με την ιδέα ότι η συμφωνία που είναι απαραίτητη είναι ορατή»

Όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το χρέος. όλα όμως πρέπει να γίνουν με τη σειρά τους. Σήμερα θα μιλήσουμε για την αξιολόγηση».


Λαγκάρντ: Καλοσωρίζω τους αριθμούς της Eurostat αν είναι ακριβείς

Για κάποια πρόοδο όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα αλλά με την υποσημείωση ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα για κάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ορθοποδήσει» έκανε λόγο η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την είσοδό της στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Επανέλαβε, δε, ότι «το πρόγραμμα πρέπει να έχει και μεταρρυθμίσεις, όπου καταγράφεται κάποια πρόοδος, αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει και το χρέος να είναι βιώσιμο. Γι' αυτό το κομμάτι του χρέους δεν έχουμε ακόμα ξεκινήσει κάποια συζήτηση».

Σχολίαζοντας, τέλος, τους αριθμούς που ανακοίνωσε η Eurostat όσον αφορά το πρωτογενές πλέονασμα της Ελλάδας για το 2015 η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι «καλοσωρίζω τους νέους αριθμούς που βγήκαν αν είναι ακριβείς. Πιστεύω ότι θα αλλάξουν την προοπτική. Έχουμε δει στο παρελθόν αριθμούς να αναθεωρούνται οπότε πρέπει να τους εξετάσουμε με προσοχή».


Σόιμπλε: Το θέμα του ελληνικού χρέους δεν είναι στην πρώτη γραμμή

Να υποβαθμίσει τη συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους επιχείρησε κατά την άφιξη του στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «αυτό το θέμα δεν είναι στην πρώτη γραμμή».

Ευθυγραμμιζόμενος, μάλιστα, με τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι σήμερα δεν θα υπάρξει κάποια συμφωνία για την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά υποστήριξε ότι υπάρχει πρόοδος για το ελληνικό πρόγραμμα προσθέτοντας ότι δεν είναι απαισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία εγκαίρως.

Όσον αφορά τέλος τους αριθμούς για το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ελέγχθηκαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης