Στις διαφωνίες των εταίρων ποντάρει για... συμφωνία η κυβέρνηση

Στις διαφωνίες των εταίρων ποντάρει για... συμφωνία η κυβέρνηση

«Δεν υπάρχουν τα νέα μέτρα» λέει ο Τσακαλώτος και υπόσχεται πως... θα έρθουν άλλα - Σχεδιάζεται «μπαράζ» φόρων σε βενζίνη, ρεύμα και φυσικό αέριο

Στις διαφωνίες των εταίρων ποντάρει για... συμφωνία η κυβέρνηση
Στην Ουάσιγκτον επιχειρεί να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές η κυβέρνηση, καθώς προεξοφλεί ότι από τις συνομιλίες στην Αθήνα δεν θα βρεθεί λύση και συμφωνία. Αν και ο κύριος Τσακαλώτος
προσβλέπει σε συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου, είναι φανερό ότι οι ημερομηνίες και ο λογαριασμός «δεν βγαίνουν»,  χωρίς πρόσθετα νέα μέτρα ή μια συμφωνία για δραστική μείωση των υποχρεώσεων πληρωμών του κράτους για το χρέος στα επόμενα χρόνια.

Ουσιαστικά φαίνεται η κυβέρνηση να επιδιώκει μια συμφωνία «κουρέματος» των στόχων του προϋπολογισμού, άνευ του οποίου θα ήταν αναγκασμένη να συνεχίζει μια ατέρμονη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των ελεγκτών ή, αν πρέπει να κλείσει πρώτα η αξιολόγηση,  να δεχτεί να συνυπογράψει και περικοπές μισθών και συντάξεων, πέραν από τις αυξήσεις φόρων και εισφορών που ήδη έχει αποδεχτεί.
 
Κλείσιμο
Το χρονοδιάγραμμα για τις κρίσιμες αποφάσεις, όπως το εμφάνισε χθες μιλώντας στη Βουλή
ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος προβλέπει:

-        Το Σάββατο 2 Απριλίου επιστρέφουν στη χώρα οι επικεφαλής του Κουαρτέτου, όπως έχουν ανακοινώσει οι θεσμοί. Οι συζητήσεις με τους υπουργούς θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 4 Απριλίου.
-        Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν έως τις 12 ή 13 Απριλίου, σύμφωνα με τον κύριο Τσακαλώτο. Ο αρχικός σχεδιασμός, την Κυριακή που έφυγαν οι θεσμοί από την Αθήνα, προέβλεπε συμφωνία πριν τις 11 Απριλίου, για να εγκριθεί τότε από το Euroworking Group που προετοιμάζει το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
-        Η παράταση των συνομιλιών έχει να κάνει, σύμφωνα με το κύριο Τσακαλώτο, με το ότι στις 14 Απριλίου αναχωρούν όλοι (υπουργοί της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΕ) για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία έως τις 11 Απριλίου.
-        Η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ τελειώνει στις 17 Απριλίου. Μετά θα απομένουν ελάχιστες μέρες έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου, που θα διεξαχθεί στην Ολλανδία.
Πώς όμως θα προλάβουν να συμβούν όλα αυτά;
 
Ο κύριος Τσακαλώτος περιέγραψε ένα σχέδιο για ταυτόχρονα «παζάρια», βάζοντας στο ζύγι τα μέτρα και την ελάφρυνση του χρέους.

Ως τώρα έχει διαπιστωθεί ότι οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα δεν έχουν λάβει εντολή για «εκπτώσεις» στα μέτρα που ζητούν. Έτσι ο κύριος Τσακαλώτος λέει πως θα γίνουν συζητήσεις στην Ουάσιγκτον «με στόχο να υπάρξει μια τελική συμφωνία για όλο το πακέτο, δηλαδή και τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού, αλλά και το χρέος. Αυτός είναι ο στόχος» ανέφερε στη Βουλή.
 
Με άλλα λόγια, θέλει μια δέσμευση των Ευρωπαίων πως θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος, για πει «ναι» το ΔΝΤ σε λιγότερα μέτρα.
 
Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος που βάζει ο κύριος Τσακαλώτος; Πάντως ούτε ο ίδιος φαίνεται να είναι τόσο βέβαιος, αν κρίνει κανείς από τα «νομίζω» που χρησιμοποιεί, όταν μιλά για το τι πρόκειται να συμβεί:
 
«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί "παίκτες" που έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί "παίκτες" που θέλουν να βρεθεί λύση. Και νομίζω ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση μέχρι τις 22 Απριλίου» λέει ο κύριος Τσακαλώτος που, όπως φαίνεται, ποντάρει περισσότερο στην εύνοια των Ευρωπαίων και του Βερολίνου, για να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους και της επίτευξης συνολικής συμφωνίας.
 
Μέχρι τότε, η κυβέρνηση έχει και την άνεση να αποκρούει ως ανακριβείς τις πληροφορίες που –από ελληνικές πηγές- διαρρέονται στον Τύπο για τα επικείμενα νέα μέτρα που η κυβέρνηση συζητά ή αποδέχεται ως τώρα.
 
«Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι λέμε εμείς για το φορολογικό και για το τι λέμε για το ασφαλιστικό» ανέφερε χθες στη Βουλή και συμπλήρωσε «Απλώς να ενημερώσω τον κόσμο ότι αυτά που βλέπω στα δελτία των οκτώ και των εννιά το βράδυ είναι πολύ μακριά απ’ αυτά που συζητάμε. Ξαφνιάζομαι με το τι έχω διαβάσει και το τι έχω δει. Δεν ξέρω σε ποιες συναντήσεις αναφέρονται και σε ποιες συζητήσεις. Πάντως όχι σε αυτές όπου έχω εγώ κάποια συμμετοχή».
 
Προσλαμβάνονται οι «γνωστοί-άγνωστοι» της κυβέρνησης

Ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης που ετοιμάζει όμως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσλάβει και επισήμως εξωτερικούς συμβούλους για να ετοιμάσουν τις συμφωνίες που θα υπογράψει.

Στα πρότυπα Βαρουφάκη που άφησε «κληρονομιά» στο κύριο Τσακαλώτο τον Κορεάτη Γκλεν Κιμ (ή και τον Πίτερ Λεγκλέρ, τον Κιμ Μπράιαν και άλλους γνωστούς ή αγνώστους), χωρίς να ανακοινώσει ποτέ ως τι και με τι όρους προσφέρουν υπηρεσίες και πληρώνονται (αν πληρώνονται) από το ελληνικό δημόσιο, ο κύριος Τσακαλώτος προανήγγειλε την επιστράτευση και άλλων συμβούλων.
 
«Δεν θέλω να υποτιμήσω καθόλου τη συμβολή των υπηρεσιακών σ’ αυτήν τη διαπραγμάτευση» είπε και τους ευχαρίστησε για ότι κάνουν.
 
Αλλά, στην στην ουσία, τούς ακύρωσε (παρότι οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν αποκτήσει μετά από 6 χρόνια Μνημόνιο, δύο ανακεφαλαιοποιήσεις Τραπεζών και ένα PSI, μια σπάνια εμπειρία και «τεχνογνωσία» που δεν διαθέτει ίσως άλλη χώρα στον κόσμο) λέγοντας:
 
«Όχι μόνο δεν έχουμε πληθώρα συμβούλων, αλλά το ΔΝΤ έχει τεράστια εμπειρία σε τέτοιες διαπραγματεύσεις  και η άλλη πλευρά είναι οπλισμένη με πάρα πολύ μεγάλη τεχνοκρατική βοήθεια» είπε.

«Απαιτούνται συγκεκριμένες γνώσεις για τη διαπραγμάτευση -παλιότερα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τώρα για το χρέος- που δεν μπορούμε να τις έχουμε ούτε από τους υπηρεσιακούς, ούτε από συμβούλους με την πιο πολιτική χροιά, τους οποίους έχει ο κάθε Υπουργός. Γι’ αυτό κατά καιρούς χρειάζεται να υπάρχουν κάποια συμβόλαια με κάποιους εμπειρογνώμονες, με διαδικασίες διαφανείς».
 
Δεσμεύτηκε πάντως ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στη Βουλή για να δώσει λεπτομέρειες για το από πού και ως πού προέκυψαν, με τι αμοιβές, με ποιους όρους και ποιες ρήτρες εχεμύθειας και αποτελεσματικότητος, οι «γνωστοί- άγνωστοι» σύμβουλοι ως τώρα που είχε πλάι του, όπως ίσως και εκείνοι που ήταν αλλά έφυγαν μαζί με τον κύριο Βαρουφάκη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης