Παραμένει το χάσμα για τα «κόκκινα δάνεια»

Παραμένει το χάσμα για τα «κόκκινα δάνεια»

Οι δανειστές επιμένουν να πωλούνται πράσινα και κόκκινα δάνεια μαζί - Αποδέχονται μία μικρή μόνο εξαίρεση για την πρώτη κατοικία

Παραμένει το χάσμα για τα «κόκκινα δάνεια»
Σε τείχος έπεσαν οι ελληνικές προτάσεις για τα «κόκκινα δάνεια», αφού, μετά την τρίωρη σύσκεψη Σταθάκη-Τσακαλώτου με τους θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε μεγάλη απόσταση, οι θεσμοί ζητούν πλήρη απελευθέρωση στην πώληση των δανείων» και η μόνη σύγκλιση που φαίνεται να υπάρχει, αφορά «μία μικρή μόνο εξαίρεση που δέχονται οι θεσμοί για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μερικών δανείων που είναι συνδεδεμένα με κατοικία» (π.χ. δάνεια μικρών επαγγελματιών με εγγύηση κατοικία).

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, συμφωνήθηκε και νέα συνάντηση, πιθανότατα το Σάββατο, αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο ίδιος «δεν ξέρω αν θα κλείσουμε» τότε τη συμφωνία.

Η μεγάλη διαφωνία των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr έγκειται κυρίως στο ότι οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση για την πώληση των δανείων «μία και έξω» και δεν δέχονται την ελληνική πρόταση για σταδιακή απελευθέρωση σε βάθος τριετίας.

Κλείσιμο
Πήγες του Υπουργείου Οικονομίας διευκρίνιζαν ότι "δικαίωμα αγοράς «κόκκινων» δανείων θα έχουν μόνο εταιρείες οι οποίες θα εδρεύουν στην Ελλάδα και που θα έχουν εξασφαλίσει σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος", αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορούν να εκχωρηθούν προς διαχείριση και σε ένα fund που θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, εφόσον πληρούν τους όρους συμφωνίας που προβλέπει η ΤτΕ.

Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, σύγκλιση με τους δανειστές και για την εξαίρεση των καταναλωτικών δανείων μέχρι το ύψος των 20.000 ευρώ, των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως του ύψους των 250.000 ευρώ, αλλά και των δανείων για ελεύθερους επαγγελματίες έως 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η κυβέρνηση απορρίπτει προς το παρόν κατηγορηματικά το σχέδιο για πώληση και εξυπηρετούμενων «πράσινων» δανείων, μαζί με κόκκινα, το οποίο τραπεζικές πηγές προέβαλαν τις προηγούμενες σαν χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιούν και οι ιταλικές τράπεζες για να μειώσουν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης