«Ακατέβατα» 7-9 δισ. νέα μέτρα για δημοσιονομικό και συντάξεις ζητά το ΔΝΤ

«Ακατέβατα» 7-9 δισ. νέα μέτρα για δημοσιονομικό και συντάξεις ζητά το ΔΝΤ

Σε κοινό μέτωπο οι θεσμοί, αν και δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία - «Η Ελλάδα φταίει» για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, λέει ο Σόιμπλε - Λύση «ό,τι νά’ναι» θέλει ο Τσακαλώτος

«Ακατέβατα» 7-9 δισ. νέα μέτρα για δημοσιονομικό και συντάξεις ζητά το ΔΝΤ
Με κοινές θέσεις και απαιτήσεις για δημοσιονομικό και συντάξεις
αναμένεται να επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα οι δανειστές.
 
Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στο «δείπνο» των θεσμών με τον Τόμσεν, διέγνωσε ότι
ΔΝΤ
Κλείσιμο
και Ευρωπαίοι βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία. «Το αν επιτευχθεί συμφωνία λίγο πριν τη σύνοδο της ΕΕ της 7ης Μαρτίου, δεν το γνωρίζω
», είπε χθες, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί θα επιστρέψουν «
με ενιαία θέση».

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους υποδεχτεί με «γραμμή άμυνας» τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν μικρότερη ύφεση το 2015 (0,3%) και πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο το ΔΝΤ στέκει αμετακίνητο στις αξιώσεις του και επιμένει ότι θα χρειαστούν μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ (4%-5% του ΑΕΠ) την τριετία 2016-2018. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατέστησε χθες σαφές ότι το Ταμείο δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω και ερωτηθείς για τις βελτιωμένες επιδόσεις έναντι των στόχων, επανέλαβε κοφτά πως «ισχύουν όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν».
 
Ο κύριος Ράις απέκρουσε πάντως τις αιτιάσεις της Αθήνας ότι το ΔΝΤ φταίει που δεν προχωρά η αξιολόγηση. «Και οι Ευρωπαίοι ζητούν διευκρινίσεις» είπε από την Ουάσιγκτον και τον δικαίωσε την ίδια στιγμή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Λονδίνο, αποδίδοντας στην Ελλάδα την καθυστέρηση. Μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η αξιολόγηση, όπως κατάλαβα κατά την τελευταία συνάντηση του Eurogroup και θα καταλάβω και στην επόμενη συνάντηση την Δευτέρα, δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή ως τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει ό,τι έχει συμφωνηθεί για αυτή την αξιολόγηση».


«Στο ζύγι» μέτρα - χρέος - προσφυγικό
Το πρόβλημα πλέον είναι σε ποια θέση-τελεσίγραφο θα συγκλίνουν τελικά οι δανειστές. Ο κύριος Σόιμπλε από τη μια έλεγε πως «δεν είναι θέμα των Θεσμών, αλλά της Ελλάδας μόνο, να ανταποκριθεί σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Είναι όμως θέμα των Θεσμών να βρουν μια λύση». 
Ο Τζέρι Ράις και το ΔΝΤ από την άλλη απεκδύονταν τον ρόλο του «κακού» στο ελληνικό πρόγραμμα τονίζοντας πως «οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται θα ήταν λιγότερο απαιτητικές, αν οι Ευρωπαίοι πρόσφεραν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους».
 
Ενώ όμως  και ο κ. Ράις του ΔΝΤ και ο ευρωπαίος αξιωματούχος άνοιγαν ένα «παράθυρο» χαλάρωσης των στόχων λόγω του προσφυγικού, λέγοντας πως θα υπάρξουν επιπτώσεις δημοσιονομικές και κοινωνικές λόγω της προσφυγικής κρίσης και «η κατάσταση θα συνεκτιμηθεί» στην αξιολόγηση του προγράμματος, την ίδια στιγμή το έκλεινε ο κύριος Σόιμπλε, λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην θεωρηθεί πως χρησιμοποιεί την μεταναστευτική κρίση προκειμένου να μην εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί, και, όπως είπε, «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν». Και θύμισε πως «η Γερμανία είναι η καλύτερη φίλη» της Ελλάδας γιατί, αν έκλεινε τα σύνορα, «σε 48 ώρες η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος».

 
Άρον-άρον... συμφωνία
Στο μόνο που συμφωνούν παρόλα αυτά όλοι όμως (και ο κύριος Ράις από την Ουάσιγκτον, και ο ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες και ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Αθήνα) είναι πως «η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα», κάτι που αυξάνει αυτομάτως τις πιέσεις στην πλευρά του πιο αδυνάτου, δηλαδή της Ελλάδας. 

Είτε υποχωρήσουν στις υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ οι Ευρωπαίοι, είτε όχι, το πλέον πιθανόν είναι πως θα βρουν την «χρυσή τομή» στις διαφορές τους και θα επιδιώξουν να πιέσουν αφόρητα την ελληνική πλευρά για αποδοχή των προτάσεων-απαιτήσεων που θα θέσουν όταν επανέλθουν στην Αθήνα.
 
Άλλωστε και ο κύριος Τσακαλώτος χθες στη Βουλή, αν και ερωτήθηκε από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για τις πληροφορίες που μετέδωσε το protothema.gr για «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης, άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, λέγοντας ουσιαστικά πως... λύση νά 'ναι και ό,τι νά’ναι! Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσακαλώτος, «η τεχνική μορφή της λύσης δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Εσείς εδώ (σ.σ. αντιπολίτευση) θα δυσκολευτείτε να το πείτε, αλλά όλοι θα το καταλάβουν ότι βρέθηκε λύση». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης