Κατ’αρχήν σύγκλιση σε φορολογικό και ασφαλιστικό για να επιστρέψει το κουαρτέτο

Κατ’αρχήν σύγκλιση σε φορολογικό και ασφαλιστικό για να επιστρέψει το κουαρτέτο

Ψάχνουν λύσεις για «κόκκινα ​δάνεια», δημοσιονομικό κενό και έσοδα από τον ΟΠΑΠ -Μάρτιο μετά το EWG θα έρθουν οι επικεφαλής 

Κατ’αρχήν σύγκλιση σε φορολογικό και ασφαλιστικό για να επιστρέψει το κουαρτέτο
Κορυφώνεται το διαπραγματευτικό «παζάρι» για τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το ταχύτερο την αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος. Καθώς στην κυβέρνηση συζητούν πλέον «παραμετρικές αλλαγές» για περικοπές συντάξεων
, και με τα τεχνικά κλιμάκια να δέχονται επό της αρχής τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που προτείνει η κυβέρνηση, όλα δείχνουν πως τα μόνα «ακανθώδη» ζητήματα που απομένουν ανοικτά στην διαπραγμάτευση είναι τα
«κόκκινα δάνεια» και τα μέτρα που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό ως το 2018.
 
Κλείσιμο
Προς το παρόν οι δανειστές δεν έχουν δώσει «σήμα» πότε θα επιστρέψουν. Αυτό θα συμβεί ενδεχομένως την Δευτέρα, μετά το Euroworking Group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Μαρτίου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στην κυβέρνηση ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, ενώ θα διακόψουν ενόψει Eurogroup
(όπου θα ληφθούν οι πιο κρίσιμες αποφάσεις) ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις έως τις 20 του Μαρτίου (πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα των Καθολικών).
 
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, το ΔΝΤ
επιμένει στο Ασφαλιστικό και στα μέτρα για το δημοσιονομικό, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο θέμα των κόκκινων δανείων.
 
Το φορολογικό δεν φαίνεται να αποτελεί πλέον πρόβλημα. Το ειδικό λογισμικό του ΔΝΤ δείχνει ότι οι νέες κλίμακες με συντελεστή φόρου έως 50% ή και 55% φέρνουν τα επιδιωκόμενα έσοδα. Ωστόσο όσο καθυστερεί η συμφωνία, μένουν πίσω και μια σειρά διατάξεις που πρέπει να ψηφιστούν, άνευ των οποίων δεν ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων Ε1. Η διαδικασία έχει κολλήσει ακόμα στην επιλογή του φορολογικά υπόχρεου σε περιπτώσεις κοινής δήλωσης ομόγυλων ζευγαριών, αλλά και στην αλλαγή του αριθμού των δόσεων πληρωμής του φόρου, δηλαδή σε θέματα που πρέπει να καθοριστούν με νόμο.
 
Στο Ασφαλιστικό, αν και δεν φαίνεται να ικανοποιείται το ΔΝΤ από νέες περικοπές στις υψηλές κύριες συντάξεις (που μοιάζει συμβολική κίνηση αφού αφορά λιγοστές περιπτώσεις και δεν πείθουν ότι αρκούν για να«βγαίνει ο «λογαριασμός»), διαφαίνεται πως το Ταμείο μπορεί να δεχτεί την πρόταση σαν βάση συζήτησης και να επιστρέψει στην Αθήνα, ύστερα και από πιέσεις των ευρωπαίων δανειστών (ΕΚΤ και Κομισιόν) που δεν θέλουν άλλη καθυστέρηση.
Ανοικτό παραμένει το θέμα των κόκκινων δανείων, για τα οποία πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια στο υπουργείο Οικονομιας.
 
Δύσκολα είναι τα πράγματα και με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο τα υπολογίζει σε πάνω 7-9 δισ. ευρώ, έναντι 6 δισ. που εκτιμούν οι Ευρωπαίοι και έως 3 δισ. το πολύ που φαίνεται να δέχεται η Αθήνα.

​Στο τραπέζι μπαίνουν και οι αποφάσεις για τον φόρο στα τυχερά παιχνίδια (0,05 ευρώ ανά στήλη) του ΟΠΑΠ, αλλά και τα έσοδα από "φρουτάκια"​, θέματα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν και σε σύσκεψη που παγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης