Μαστίγιο SSM στις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Μαστίγιο SSM στις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Δόθηκε προς διαβούλευση η επικείμενη πράξη του διοικητή για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό των επιχειρησιακών στόχων ανά τράπεζα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια

Μαστίγιο SSM στις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
Στενό κορσέ στις τράπεζες φοράει ο SSM για τα κόκκινα δάνεια μέσα από την παρακολούθηση των σχετικών διαδικασιών διαχείρισής τους. Εν αναμονή της συμφωνίας δανειστών - κυβέρνησης για το πλαίσιο πώλησης των δανείων, η Τράπεζα της Ελλάδος κινείται όσον αφορά στην εκπλήρωση των δικών της υποχρεώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε προς διαβούλευση η επικείμενη πράξη του διοικητή για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό των επιχειρησιακών στόχων ανά τράπεζα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

Βάσει του μνημονίου, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες σε συνεργασία με τον SSM και την ΤτΕ να θέσουν συγκεκριμένους επιχειρησιακούς στόχους (ξεχωριστούς για κάθε τράπεζα) για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες δεν θα θέσουν στόχο για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Στο τέλος του Μαρτίου όμως θα πρέπει να υιοθετήσουν ρεαλιστικό στόχο για το επόμενο τρίμηνο και να αναφέρουν τα αποτελέσματα στις 30/6/16. Στη συνέχεια η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί στις 30/9 και στις 31/12/2016.
Κλείσιμο

Τα Δ.Σ. των τραπεζών θα κληθούν να εγκρίνουν και συνεπώς να δεσμευτούν για τους στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, το στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος, Ηλίας Πλασκοβίτης, είχε πριν από λίγες ημέρες συνάντηση με εκπροσώπους των τραπεζών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το πώς θα διαρθρωθούν ανά κατηγορία τα κόκκινα δάνεια και οι υποχρεώσεις αναφοράς για τη διαχείρισή τους.

Ο SSM προσεγγίζει με ιδιαίτερη καχυποψία τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γενικό περίγραμμα που τους δόθηκε, αφού αναφέρεται ότι οι στόχοι θα είναι εφαρμόσιμοι σε ατομική βάση ανά τράπεζα ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθησή τους μέσω των εκθέσεων που υποβάλλονται, αναφέρεται: «Παράλληλα θα υπάρξει εκτεταμένη παρακολούθηση των αντίστοιχων μετρήσεων τόσο για τον όμιλο όσο και για τις ελληνικές θυγατρικές σε αυτόνομη βάση (leasing, factoring κ.λπ.) για να αποφευχθεί εικονική βελτίωση (σ.σ.: αναφέρεται σε window dressing) των στοιχείων». Οι στόχοι που τίθενται στις τράπεζες είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αναφέρεται σε αποτελέσματα προσανατολισμένα σε λειτουργικούς στόχους και σημειώνονται τα εξής:

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης