Τι αλλάζει για το φόρο εισοδήματος, τα ενοίκια και τις αποδείξεις

Τι αλλάζει για το φόρο εισοδήματος, τα ενοίκια και τις αποδείξεις

Αντί για μία ενιαία κλίμακα, η κυβέρνηση ετοιμάζει να παρουσιάσει στους θεσμούς 4 κλίμακες, με τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι εισοδήματος από κάθε πηγή

Τι αλλάζει για το φόρο εισοδήματος, τα ενοίκια και τις αποδείξεις
​Φόρους με το μέτρο και ανάλογα με το «μπόι» των εσόδων και των δαπανών σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για μία ενιαία κλίμακα, η κυβέρνηση ετοιμάζει να παρουσιάσει στους θεσμούς 4 κλίμακες, με τις οποίες θα υπολογίζονται οι
φόροι εισοδήματος από κάθε πηγή.
 
Ανάμεσα στα σενάρια που συζητούνται ήδη, προβλέπονται  δύο φορολογικές κλίμακες για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, μία άλλη για τα ενοίκια και μία ακόμη για τις αποδείξεις που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο.     
 
Για τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, συνταξιούχους και επιτηδευματίες) το εισόδημα του 2016 θα φορολογηθεί με δύο διαφορετικές κλίμακες: Η  κλίμακα φόρου εισοδήματος αλλάζει και εκτός των τριών συντελεστών (22%, 32% και 42%) προτείνεται να προστεθούν «σκαλοπάτια» με συντελεστή 50% και 55% για υψηλά εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ή και ένας ακόμα «ενδιάμεσος» 37%.  Επιπλέον, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείπει την ιδέα της ενσωμάτωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον φόρο εισοδήματος, για μικρομεσαία εισοδήματα και άνω (από 12.000 ή 15.000 ευρώ) προτείνεται και δεύτερη συμπληρωματική κλίμακα και με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Κλείσιμο
 
Για τα ενοίκια προβλέπεται άλλη κλίμακα με συντελεστή 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, 35% για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ και 40% ή 45% για πάνω από 40.000 ευρώ.

Επιπλέον η ελληνική πλευρά προτείνει και ειδική κλίμακα για τις αποδείξεις δαπανών που θα πρέπει να δηλώνει ένας φορολογούμενος και οι οποίες θα είναι σε συνάρτηση με το εισόδημα του. Αυτό σημαίνει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φθάνουν έως 40% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Δηλαδή δεν θα ισχύει ένα ενιαίο ποσοστό π.χ. 10% του συνολικού εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις για να κατοχυρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Αντίθετα, οι χαμηλόμισθοι θα καλούνται να συλλέξουν λιγότερες και τα «ρετιρέ» πολύ περισσότερες, αλλιώς δεν θα βλέπουν έκπτωση φόρου στο εκκαθαριστικό τους.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης