ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,7% η ύφεση για το 2015

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,7% η ύφεση για το 2015

Ανατρέπονται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης που μέχρι πρότινος μιλούσε για μηδενική ύφεση για το περασμένο έτος - Η ύφεση «βάθυνε» 0,6% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του έτους και 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,7% η ύφεση για το 2015
Με ύφεση 0,7% έκλεισε το 2015 για την Ελλάδα
σύμφωνα με την εκτίμηση που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η ανακοίνωση των στοιχείων αυτών αναμένεται να δημιουργήσει περαίτερω «πονοκέφαλους» στην κυβέρνηση η οποία μέχρι πρότινος έκανε τους σχεδιασμούς της για την πορεία της
οικονομίας
Κλείσιμο
με βάση την προσδοκία, όπως αποδείχθηκε, για μηδενική ύφεση για το περασμένο έτος. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015 αποτελούν «ράπισμα» για το Μέγαρο Μαξίμου αν και ήταν μόλις 20 Ιανουαρίου όταν ο Αλεξης Τσίπρας
στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, έκανε λόγο για «σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2015 με προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη το 2016».

Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ
υποχώρησε κατά 1,9% το δ΄τρίμηνο σε ετήσια βάση, σε μια περίοδο μάλιστα, που παραδοσιακά ο τζίρος ενισχύεται λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων. Η ετήσια μείωση του ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το γ' τρίμηνο.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για μείωση 0,8% κι έναντι μείωσης 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ως αποτέλεσμα, η ύφεση για το σύνολο της χρονιάς διαμορφώνεται σε 0,66% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από τις προβλέψεις που είχαν γίνει τον Αύγουστο.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το δ' τρίμηνο του 2015 παρουσίασε μείωση κατά 2% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2014.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης