Χρηματιστήρια: Κέρδη στην Ευρώπη, παρά την κατρακύλα στην Ασία

Χρηματιστήρια: Κέρδη στην Ευρώπη, παρά την κατρακύλα στην Ασία

Δείτε αναλυτικά τι γίνεται στα χρηματιστήρια

Χρηματιστήρια: Κέρδη στην Ευρώπη, παρά την κατρακύλα στην Ασία
Σημαντική ανάκαμψη από τη χθεσινή μεγάλη πτώση τους καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τα θετικά αποτελέσματα της Commerzbank και το ράλι στις τιμές του πετρελαίου να βοηθά τις τράπεζες
και τις μετοχές που σχετίζονται με εμπορεύματα να ανακτήσουν και πάλι το χαμένο έδαφος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 2% στις 1.218,97 μονάδες, έχοντας καταγράψει χθες απώλειες 3,7% όταν η βουτιά των
τραπεζών
Κλείσιμο
και των μετοχών που σχετίζονται με τις πρώτες ύλες οδήγησαν τον δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών.

Ενισχυμένες ήταν οι
τράπεζες, με την Commerzbank να σημειώνει σημαντική άνοδο κατά 14% μετά την επιστροφή της σε κερδοφορία το τέταρτο τρίμηνο. Ο τραπεζικός δείκτης STOXX 600 Banks κινείτο ανοδικά κατά 3,8%.

«Υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης. Υπάρχει τόση νευρικότητα στην αγορά αυτή τη στιγμή που ακόμα και κάποια ελαφρώς καλά νέα από μια τράπεζα όπως η Commerzbank γίνονται δεκτά με πολύ καλό τρόπο», σχολίασε ο Μαρκ Πριστ από την ETX Capital.

Ο γερμανικός DAX ενισχυόταν κατά 1,4%. Χρηματιστές είπαν πως τα στοιχεία για την ανάπτυξη στη Γερμανία, που έδειξαν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, καθησύχασαν κάπως τους επενδυτές.

Ο FTSEurofirst 300, ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση καταγράφει μέχρι στιγμής πτώση 5%, με τις απώλειες για τις τράπεζες να διαμορφώνονται στο 7,5% περίπου, λόγω των ανησυχιών για την κερδοφορία τους σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και επιτοκίων.

Η επιφυλακτικότητα για την έκθεση των τραπεζών σε πιθανή αθέτηση πληρωμών από εταιρίες του ενεργειακού κλάδου επίσης επηρέαζε τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ο κλάδος πετρελαίου και αερίου κατέγραφε σήμερα άνοδο 3,1% ύστερα από το ράλι που σημειώνει το πετρέλαιο, με τις τιμές του αργού να ενισχύονται πάνω από 3%.

Πτώση στο Χρηματιστήριο του Τόκιο

Με πτώση 4,84% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, υποχωρώντας συνολικά κατά 11,10% κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας.

Ο βασικός δείκτης Nikkei κατέγραψε απώλειες 760,78 μονάδων για να κλείσει στις 14.952,61 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Ο δείκτης Topix υποχώρησε σε μεγαλύτερο βαθμό, κατά 5,43%, με απώλειες 68,68 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 1.196,28 μονάδες. Η συνολική του πτώση την εβδομάδα αυτή κατά 12,6% ήταν η μεγαλύτερη που σημειώνει από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης