Σόιμπλε: Οι αγορές ανησυχούν ήδη για την Ελλάδα

Η Αθήνα να παραμείνει εντός προγράμματος, το μήνυμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών - Αισιόδοξος για την αξιολόγηση ο Ντάισελμπλουμ - Στουμπ: Ελπίζουμε τις ερχόμενες εβδομάδες να δοθεί το «πράσινο φως» από τους θεσμούς για την αξιολόγηση

Σόιμπλε: Οι αγορές ανησυχούν ήδη για την Ελλάδα
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
στις Βρυξέλλες μετά από 4:30 ώρες, μια συνάντηση κατά την οποία το
Eurogroup αναμένονταν να αξιολογήθει η προκαταρκτική φάση των διαπραγματεύσεων των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,
προσερχόμενος στην συνεδρίαση του  Eurogroup τόνισε πως οι αγορές ανησυχούν ήδη για την
Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε πως όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καλέσουν την Αθήνα να παραμείνει εντός προγράμματος, με όποια ερμηνεία θέλει να δώσει κάποιος στη δήλωση του ισχυρού άντρα του Eurogroup. 


«Σήμερα θα γίνει μια καταγραφή της προόδου της διαδικασίας που συνεχίζεται στην Αθήνα»,
δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup. που λαμβάνει χώρα σήμερα το απόγευμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση μιλάει με τους θεσμούς για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τα δημοσιονομικά θέματα έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Έχει γίνει πολύ δουλειά πρέπει όμως να συνεχιστεί και από τις δύο πλευρές» επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ. 

Όπως τόνισε, υπάρχουν φήμες από τον Τύπο πως η διαδικασία έχει εκτροχιαστεί, αλλά αυτό δεν είναι αληθές. «Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος, η διαδικασία συνεχίζεται και είμαι αισιόδοξος πως θα φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Έρωτηθείς για την κατάσταση της Deutche Bank, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως δεν έχει γνώμη για μεμονωμένες τράπεζες καθώς υπάρχουν ανεξάρτητοι ελεγκτές. Υπάρχει η νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία και χρειάζεται οι τράπεζες να προσαρμοστούν, συμπλήρωσε.




Στουμπ: Ελπίζουμε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τις ερχόμενες εβδομάδες

Ο Αλεξάντερ Στουμπ, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα πως «υπάρχει πρόοδος» και ότι «από το περασμένο καλοκαίρι έχει χτιστεί εμπιστοσύνη».

Στη συνέχεια, μιλώντας τις συνομιλίες με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο δήλωσε: «Συνάντησα τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο Ελσίνκι. Βέβαια υπάρχει αρκετή δουλειά για να γίνει, αλλά ελπίζουμε τις ερχόμενες εβδομάδες να έχουμε το “πράσινο φως” από τους θεσμούς. Δε θα γίνει τις επόμενες ημέρες (η αξιολόγηση) αλλά ελπίζουμε ότι θα συμβεί τις ερχόμενες εβδομάδες», είπε ο κ. Στουμπ.

Μοσκοβισί: Οι θεσμοί μπορεί να επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες μέρες

Για την πορεία των συζητήσεων στο πλαίσιο της ελληνικής αξιολόγησης μίλησε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο Eurogroup. Προχωρούν θετικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, δήλωσε ο Μοσκοβισί και συμπλήρωσε: «Πιστεύω πως αν συνεχιστεί η πρόοδος στο συνταξιοδοτικό και στα δημοσιονομικά θέματα, τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες». Η βασική προϋπόθεση είναι να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός διαβουλεύσεων, τόνισε. 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η Επιτροπή θεωρεί πως από το δεύτερο εξάμηνο η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, και έπειτα θα επιταχυνθεί το 2017. Αναγκαία όμως για τον Γάλλο Επίτροπο, είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή της εμπιστοσύνης.

Κάζιμιρ: Υπάρχει πρόοδος, αλλά πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, σε ανάρτησή του στο Twitter έπειτα από την άφιξή του στο κτίριο Justus Lipsius των Βρυξελλών έγραψε σχετικά με την Ελλάδα: «Υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες, ωστόσο πρέπει να προχωρήσουμε πιο κοντά στην ολοκλήρωση των ανοιχτών θεμάτων. Για παράδειγμα, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».

Στο μεταξύ, στο περιθώριο του σημερινού Εurogroup o υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, καθώς και με τον Ευρωπαίο επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί. Μάλιστα, οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα και υπήρξε σαφής συνεκτίμηση της ανάγκης να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση.  



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης