«Ελντοράντο» για ναυτιλία, κατασκευές και ενέργεια βλέπει το Ιράν ο επιχειρηματικός κόσμος

«Ελντοράντο» για ναυτιλία, κατασκευές και ενέργεια βλέπει το Ιράν ο επιχειρηματικός κόσμος

Υψηλές προσδοκίες δημιουργεί το ταξίδι του Τσίπρα στην Τεχεράνη - Οι Έλληνες εφοπλιστές και κατασκευαστές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη χώρα κρύβει τεράστιες ευκαιρίες λόγω της άρσης των διεθνών κυρώσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά της

«Ελντοράντο» για ναυτιλία, κατασκευές και ενέργεια βλέπει το Ιράν ο επιχειρηματικός κόσμος
Δεκάδες Ελληνες επιχειρηματίες θεωρούν το Ιράν νέο Ελντοράντο, αγνοώντας ότι η συγκεκριμένη αγορά υπήρξε για πολλά χρόνια απομονωμένη, αλλά και μη θέλοντας να κατανοήσουν σειρά εγγενών προβλημάτων σε ένα κράτος με σαφείς προοπτικές αλλά και δυσκολίες υιοθέτησης των δυτικών προτύπων. Ήδη οι Έλληνες εφοπλιστές και κατασκευαστές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη χώρα κρύβει τεράστιες ευκαιρίες λόγω της άρσης των διεθνών κυρώσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά της. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών αναφέρουν ότι μπορεί μεν η αποδέσμευση 100 δισ. δολαρίων του Ιράν να δημιουργεί νέα δεδομένα, ωστόσο ορισμένες από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ παραμένουν σε μερική ισχύ, ενώ και οι διεθνείς τράπεζες εξακολουθούν να είναι κλειδωμένες. Οπως και να ’χει, τα ΕΛ.ΠΕ. βρίσκονται σε προχωρημένες επαφές για deal με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, NIOC, ενώ θα διερευνηθούν και οι προοπτικές σε άλλους κλάδους. Η προμήθεια αργού πετρελαίου από το Ιράν προσδιορίζεται να ξεκινήσει περίπου προς τις αρχές Μαρτίου. Την ίδια ώρα στη ναυτιλία των εμπορευματοκιβωτίων, μερικές γραμμές είχαν ήδη επιστρέψει στις εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα. Ομως οι επιχειρηματίες από την πατρίδα μας δεν θέλουν να μείνουν μόνο εκεί, παρά το γεγονός πως ήδη Γερμανοί, Γάλλοι (κυρίως) και Ρώσοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται για επενδυτικό κύμα. 

Το φλερτ του 2015 
Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς
στα βιβλία του το ονομάτισε «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Ηταν τότε που ως αντιμνημονιακός βομβάρδιζε το κοινό με θεωρίες όπως ότι η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον να βοηθήσει τη χώρα μας, ότι μπορούμε να αναζητήσουμε εναλλακτικούς δρόμους χρηματοδότησης στη Βραζιλία ή την Κίνα. Οι σφαλιάρες μετά ήρθαν η μία πίσω από την άλλη και ο «διορατικός» κ. Κοτζιάς κατέφυγε στις γνωστές και δοκιμασμένες λύσεις. Χώρες όπως αυτές της Ε.Ε., τις οποίες μπορεί καθημερινά το κόμμα του να καθύβριζε, αποδείχθηκαν οι μόνες συνεπείς ως προς την παροχή βοήθειας στη ρημαγμένη από την «αξιοπρεπή διαπραγμάτευση»
Κλείσιμο
Ελλάδα. Πιο πριν βέβαια η χώρα μας ικέτευε (μειώνοντας όμως έτσι το διεθνές της κύρος) τη Ρωσία, από την οποία ακόμα περιμένουμε τα 5 δισ. ευρώ βοήθειας λόγω της υπογραφής των αγωγών φυσικού αερίου, την Κίνα στην οποία ο κ. Κοτζιάς πολλά είχε επενδύσει, όμως ουδέν κατάφερε και, τέλος, το Ιράν. Εκεί είχε καταφύγει ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος, ως γραμματέας του ΥΠΕΞ με μυστική αποστολή στις 22 Μαρτίου να αγοραστεί από την Τεχεράνη είτε ποσότητα ελληνικών ομολόγων είτε μέρος του ελληνικού χρέους, δίχως φυσικά η ελληνική -επιπόλαια ως συνήθως- πλευρά να κατανοήσει πόσο θα απομονωνόταν διεθνώς αν γινόταν ουρά μιας ισλαμικής δημοκρατίας. Η προσπάθεια τελικά απέβη άκαρπη, διότι οι παράγοντες της ιρανικής κυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε η τριμελής ελληνική αντιπροσωπεία αρνήθηκαν να μπουν σε αυτή την περιπέτεια, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις από τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

Η ενέργεια αυτή, που είχε άκρως απόρρητο μα εμφανώς ερασιτεχνικό χαρακτήρα, δέχτηκε τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης καθώς έθετε σε κίνδυνο παραδοσιακές σχέσεις με χώρες όπως το Ισραήλ ή η Αίγυπτος. Παρά το ατυχές του σχεδιασμού, όμως, τόσο ο κ. Κοτζιάς εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του όσο και ο κ. Γιώργος Τσίπρας, παρά τις κακές του σχέσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, είναι επίσης στο πόστο του, αν και σε πρόσφατο ταξίδι του στην Τεχεράνη δεν πήγε, σαφώς ψυχραμένος, μαζί με τον ΥΠΕΞ. Το ιστορικό του φλερτ μεταξύ Ελλάδας και Ιράν, όμως, συνεχίστηκε και τον Μάιο, ενώ η χώρα βυθιζόταν στην υπερήφανη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη. Ο πρωθυπουργός συναντιόταν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν οι κύριοι Τσίπρας και Ζαρίφ βρέθηκαν η προοπτική ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιράν καθώς και ενεργειακά ζητήματα, δεδομένης της στενής συνεργασίας των δύο κρατών στις εισαγωγές πετρελαίων. Η Ελλάδα έδωσε υποσχέσεις ότι θα αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας και γέφυρα μεταξύ Ε.Ε. και Τεχεράνης παρά το ταυτόχρονο άνοιγμα που κάνει με το Ισραήλ. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, Αθήνα και Τεχεράνη έχουν άριστες διπλωματικές σχέσεις στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης αλλά και του πολιτισμού. Η Ελλάδα, σε διπλωματικό επίπεδο, έχει δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του Ιράν. Επίσης, το Ιράν τα έτη 2006-2011 ήταν από τους βασικότερους προμηθευτές πετρελαίου στην Ελλάδα, το οποίο διέθετε με ευνοϊκούς πιστωτικούς όρους. Η συνεργασία διακόπηκε το 2012, με την απαγόρευση εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου. 

«Κρύβει ευκαιρίες, θέλει προσοχή»
Πιο πρόσφατα, Ελληνες tour operators επισκέφθηκαν τη χώρα του Ιράν. Οπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Πυρετζίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Exotic Tours, «η αγορά του Ιράν κρύβει μεγάλες ευκαιρίες και σύντομα θα αποτελέσει έναν σημαντικό προορισμό για τους Ελληνες ταξιδιώτες. Η αγορά πάντως θέλει προσοχή και δεν είναι εύκολη καθώς δεν υπάρχουν υποδομές». Ο επιχειρηματίας ήδη έχει οργανώσει τις πρώτες εκδρομές από την πατρίδα μας προς τη συγκεκριμένη χώρα με επιλογή τις περιοχές του Σιράζ και της αρχαίας Περσέπολης, που είναι παρθένες. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία επιχειρηματικής σύγκλισης Αθήνας - Τεχεράνης, με τον πρόεδρο του ελληνοϊρανικού επιχειρηματικού συμβουλίου Πάτροκλο Κουδούνη να έχει οργανώσει σχετικό φόρουμ και με τη συμμετοχή της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου. Ο κ. Κουδούνης επισήμανε ότι κανένας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος για μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας έχει μιλήσει για τις ευκαιρίες που υπάρχουν εκεί. Ηδη πάντως Γάλλοι, Σουηδοί, Αυστριακοί, Γερμανοί και Πολωνοί έχουν διοργανώσει επιχειρηματικές αποστολές στο Ιράν, ενώ η Τουρκία είναι για την ώρα ο μεγάλος κερδισμένος. Πάντως, μεγάλα είναι τα παράπονα, όπως πληροφορούμαστε, από την αδράνεια έως και αρνητική στάση που επιδεικνύει ο Ελληνας πρεσβευτής στη χώρα, παλιός στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και παλιότερα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Αϋφαντής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διαρκώς δυσχεραίνει τις διμερείς σχέσεις, ενώ η τοποθέτησή του σε πρόσφατο φόρουμ που καλούσε τις ελληνικές εταιρείες να μην επενδύουν στην ισλαμική δημοκρατία, αλλά και τους Ιρανούς να μην πράξουν αντίστοιχα, προκάλεσε γκρίνιες. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης