Περιουσιακά στοιχεία 490 δισ. ευρώ αποκάλυψε ότι διαθέτει η ΕΚΤ

Περιουσιακά στοιχεία 490 δισ. ευρώ αποκάλυψε ότι διαθέτει η ΕΚΤ

Το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι ανεξάρτητο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πραγματοποιεί η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή

Περιουσιακά στοιχεία 490 δισ. ευρώ αποκάλυψε ότι διαθέτει η ΕΚΤ
Επενδυτικά και περιουσιακά στοιχεία περίπου μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή.

Η κεντρική τράπεζα αποκάλυψε λεπτομέρειες για ένα απόρρητο μέχρι χθες έγγραφο, τη Συμφωνία για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (Agreement on Net Financial Assets), που είχε υπογραφεί πριν την εισαγωγή του ευρώ και η οποία ρύθμιζε τα περιουσιακά στοιχεία των τότε ανεξάρτητων εθνικών κεντρικών
τραπεζών
Κλείσιμο
.

Έτσι, αν και ορισμένες εθνικές Αρχές δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει τους λογαριασμούς τους, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διέθετε περιουσιακά στοιχεία περίπου 490 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι ανεξάρτητο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πραγματοποιεί η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, υπάρχουν κατηγορίες ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
οδήγησε ορισμένες κεντρικές τράπεζες στο τύπωμα χρήματος, κάτι που είναι παράνομο αφού υπάρχουν όρια στα χρήματα που μπορεί να τυπώσει η κάθε τράπεζα και η άμεση κρατική χρηματοδότηση απαγορεύεται.

«Αν και το έγγραφο ANFA είναι εμπιστευτικό, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν ομόφωνα να το δημοσιεύσουν μαζί με ένα επεξηγηματικό έγγραφο, με στόχο την πλήρη διαφάνεια» ανακοίνωσε η ΕΚΤ στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ τα εθνικά χαρτοφυλάκια έχουν αυξηθεί κατά 5% ετησίως κατά μέσο όρο από την ημέρα εισαγωγής του ευρώ το 2002.

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης