Βρυξέλλες και Αθήνα προετοιμάζονται για σκληρή διαπραγμάτευση

Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και δανειστές για όλα τα ανοικτά θέματα – Ασφαλιστικό και δημοσιονομική πειθαρχία στο στόχαστρο του ΔΝΤ – Η «κόντρα» Ευρωζώνης και Ταμείου για την Ελλάδα και οι «κόκκινες γραμμές» όλων των εμπλεκομένων

Βρυξέλλες και Αθήνα προετοιμάζονται για σκληρή διαπραγμάτευση
«Έτοιμες» για έναν ακόμη γύρο ιδιαίτερα σκληρών διαπραγματεύσεων εμφανίζονται οι Βρυξέλλες, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να τονίζουν ότι πέραν όλων των άλλων προβλημάτων, υπάρχει διάσταση απόψεων ακόμη και μεταξύ των δανειστών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το πότε και μέσω ποιών διαδικασιών θα υπάρξει ολοκλήρωση της πρώτης
αξιολόγησης, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι για να «βγουν» οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος θα πρέπει να υπάρξει λήψη και νέων μέτρων.

Κλείσιμο
Μία ακόμη δυσκολία, όπως όλα δείχνουν, είναι και η διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ των δανειστών, με το ΔΝΤ
να εμφανίζεται, για μία ακόμη φορά, ως ο «κακός» της όλης υπόθεσης και την
Ευρωζώνη ως η λιγότερο σκληρή πλευρά.

Μάλιστα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν στην «Καθημερινή» ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόλσεν, μοιάζει να έχει... εμμονή με το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, επιμένοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περικοπή συντάξεων, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Μία άποψη την οποία αρνείται – τουλάχιστον προς το παρόν – η ελληνική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, με δεδομένο ότι για αρκετές ελληνικές οικογένειες αποτελεί το μοναδικό εισόδημα, με το οποίο ζουν.

Ακόμη, όμως, και οι περισσότερο διαλλακτικοί Ευρωπαίοι – μεταξύ των οποίων, σαφώς, δεν περιλαμβάνεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε – υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό αν και δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί κακή δεν είναι αρκετή και κυρίως δεν φαίνεται να φέρει τα επιθυμητά «αριθμητικά» αποτελέσματα. Πρόκειται για άποψη την οποία εξέφρασε τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις συνεντεύξεις που παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και ο θεωρούμενος περισσότερο φιλικά προσκείμενος προς την Ελλάδα, Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Φυσικά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, η οποία μπορεί, μεν, να γιορτάζει τον έναν χρόνο «Πρώτη φορά Αριστερά» τη Δευτέρα, αλλά οι κοινωνικές αντιδράσεις τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό απ' όλο το φάσμα των εργαζομένων και φυσικά από τους αγρότες, μάλλον δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης