Λαγκάρντ για ελληνικό πρόγραμμα: Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει μόνο προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρωθεί το χρέος

Λαγκάρντ για ελληνικό πρόγραμμα: Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει μόνο προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρωθεί το χρέος

Το ΔΝΤ θα αποφασίσει αν θα συμμετέχει σε νέα δάνεια προς την Ελλάδα το Β' τρίμηνο του 2016 - Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι η συζήτηση για το Ασφαλιστικό ίσως ολοκληρωθεί και το β' εξάμηνο του 2016

Λαγκάρντ για ελληνικό πρόγραμμα: Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει μόνο προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρωθεί το χρέος
Δύο βασικές προϋποθέσεις για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, θέτει σε συνέντευξή της στην Sueddeutsche Zeitung σήμερα η επικεφαλής του
Κριστίν Λαγκάρντ
Κλείσιμο

Λίγες ώρες μετά το
Eurogroup, όπου επαναδιατυπώθηκε πως όλες οι πλευρές θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου - γεγονός που αναγκάστηκε να παραδεχθεί κατηγορηματικά και η ελληνική κυβέρνηση διά της συνέντευξης
Τσακαλώτου στην Handelsblatt, η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει πως αυτό δεν θα γίνει αν δεν εκπληρωθούν, ή έστω δρομολογηθούν, δύο ζητήματα, ένα εκ μέρους της Ελλάδας και ένα εκ μέρους των δανειστών.

Η κυρία Λαγκάρντ ζητά να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα: «Καταρχήν, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα, όπου το ασφαλιστικό είναι βασική παράμετρος για να αποδείξει ότι βελτιώνει την αποδοτικότητα της οικονομίας. Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα πρέπει να είναι φιλόδοξα».

Δεύτερη προϋπόθεση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο όπως είπε δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί η κατάσταση να συνεχιστεί έτσι: «Το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, δεν θα πρέπει να επιβαρύνει την οικονομία. Αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο. Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις δεν υφίστανται»

Η.. βόμβα από την Κριστίν Λαγκάρντ όμως έρχεται όταν καλείται να σχολιάσει το Ασφαλιστικό: Ενώ αναφέρει πως η συζήτηση έχει ξεκινήσει, εν τούτοις σημειώνει πως το ζήτημα αυτό δεν θα δώσει απτά αποτελέσματα παρά μόνο σε βάθος χρόνου: «Το παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και βλέπουμε μια πολιτική διαδικασία, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, ίσως και το δεύτερο τρίμηνο του 2016», ήταν η χαρακτηριστική της έκφραση που δίνει έμφαση στο χρονοδιάγραμμα των δανειστών, σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης.

Για περαιτέρω λεπτομέρειες, η κυρία Λαγκάρντ παρέπεμψε στην κατ' ιδίαν συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 21 Ιανουαρίου στο Νταβός. 

Εξάλλου, στο ίδιο άρθρο της Suddeutsche Zeitung οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι οι όροι συμμετοχής του Ταμείου δεν υφίστανται. Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα θα πρέπει επί δεκαετίες να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, να μειώσει δηλαδή το χρέος της από το 200 στο 120% του ΑΕΠ ώστε να καταστεί βιώσιμο χωρίς να χρειαστεί κούρεμα. Οι οικονομολόγοι εκφράζουν μεγάλη αμφιβολία κατά πόσο το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα πειστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια τόσο ασυνήθιστη επίδοση. Το ίδιο ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να φτάσουν το 6 με 7% του ΑΕΠ. Εκείνο που ενοχλεί επίσης είναι ότι ο έλληνας πρωθυπουργός αρνείται να αυξήσει τη φορολογία στους πλούσιους καθώς και το γεγονός ότι γενικά επειδή οι φόροι είναι ήδη υψηλοί, αυτό που απομένει είναι η μείωση των συντάξεων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης