Στα κάγκελα και πάλι οι θεσμοί με την κυβέρνηση: «Εμπλοκή» με τον... μη διορισμό γγ Δημοσίων Εσόδων

Στα κάγκελα και πάλι οι θεσμοί με την κυβέρνηση: «Εμπλοκή» με τον... μη διορισμό γγ Δημοσίων Εσόδων

Ακόμα και να μην έρθει στην Αθήνα αν δεν διοριστεί πρώτα ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων απειλεί το κουαρτέτο - Πρώτα η «μακρά αξιολόγηση» για όλα συνολικά τα θέματα και μετά το χρέος, διεμήνυσε το Eurogroup στον Τσακαλώτο 

Στα κάγκελα και πάλι οι θεσμοί με την κυβέρνηση: «Εμπλοκή» με τον... μη διορισμό γγ Δημοσίων Εσόδων
Μπορεί η κυβέρνηση να λέει πως βιάζεται να τελειώνει με την αξιολόγηση και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
να πηγαίνει «πόρτα-πόρτα» στους ευρωπαίους ομολόγους του για να τους πείσει πως έχει κάνει πολλή και δύσκολη δουλειά, δεν φαίνεται όμως να έχει τον τρόπο για να το καταφέρει.
 
Αντιθέτως η κυβέρνηση φαίνεται πως πέτυχε να βάλει «τρικλοποδιά» στον εαυτό της, ακόμα και στο πιο εύκολο και ανώδυνο θέμα στο οποίο  έχει να δώσει λόγο στην
Τρόικα
Κλείσιμο
, δηλαδή για τον διορισμό του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Ο μεν κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος τον έχει ήδη επιλέξει (στο πρόσωπο του κυρίου Γιώργου Πιτσιλή) αλλά ο διορισμός του έχει κολλήσει (ή ξεχαστεί;) εδώ και πάνω από μισό μήνα, κάπου ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών  στο Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας ανησυχία ακόμα και σε κυβερνητικά στελέχη μήπως κάποιοι, για δικούς τους λόγους, βάζουν εμπόδια στην ίδια την κυβέρνηση.
 
Ποιο είναι όμως το αποτέλεσμα; Να φτάσουν οι
θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, να απειλήσουν ακόμα και πως δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, αν δεν έχει υπογραφεί πρώτα (σήμερα ή αύριο το αργότερο!) η τοποθέτηση του νέου Γενικού Γραμματέα Εσόδων - θέση που έχει χηρέψει από τις 22 Οκτωβρίου μετά την καρατόμηση της κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου, με αποτέλεσμα να μείνει ουσιαστικά ακέφαλη η φορολογική διοίκηση στη χώρα μας!
 
Εκτός όμως από τα εύκολα που τα κάνει δύσκολα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της και τα πραγματικά πιο δύσκολα... Με μια ομοβροντία δηλώσεων, όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδειξαν ότι η κυβέρνηση της Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει πως θα βρει κατανόηση και παρηγοριά, για τις επώδυνες αποφάσεις που καλείται να λάβει. Ο «φίλος» της κυβέρνησης, Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε χθες πως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει βήματα στο Ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως θα πάρει «μήνες» η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος για την ελάφρυνση του χρέους, αδειάζοντας ουσιαστικά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που διέρρε μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο πως ο Ολλανδός ανασκεύασε τις αρχικές δηλώσεις του και πως, μιλώντας για «μήνες», εννοούσε μαζί και την συμφωνία για το χρέος. Ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανκ Σόιμπλε έδωσε μάλιστα ένα χρονοδιάγραμμα που εκτείνεται πέραν από τις προσδοκίες της κυβέρνησης - και συνήθως «πέφτει μέσα» όποτε διαπράττει τέτοιου είδους εκτιμήσεις.
 
Όλοι αυτοί μαζί, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον κύριος Τζέρι Ράις, δήλωναν σχεδόν ταυτόχρονα ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αναγκάζοντας τους κ.κ. Τσακαλώτο και Κατρούγκαλο να λένε τώρα πως... αυτό ήθελε και θέλει και η ελληνική κυβέρνηση!
 
​Επί ​της ουσίας, το χθεσινό Eurogroup έθεσε την ατζέντα στην οποία θα κριθεί η επόμενη αξιολόγηση, αν και εφόσον ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα. Στις αποφάσεις του Eurogroup αναφέρονται:
1. Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, δηλαδή μείωση συντάξεων
2. Εκτέλεση προϋπολογισμού 2016, δηλαδή μέτρα λιτότητας
3. Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δηλαδή μέτρα για την περίοδο 2016-2019
4. Μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή κυρίως τράπεζες και δάνεια
5. Αλλαγές και παρεμβάσεις στην αγορά Ενέργειας.
 
Κατά τα λοιπά, ο κύριος Τσακαλώτος επιστρέφει σήμερα από την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχοντας σχηματίσει την πεποίθηση πως συνάντησε «ευήκοα ώτα» και ανθρώπους που έχουν διάθεση να βρουν λύσεις και όχι να δημιουργούν προβλήματα, στις επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης