Έκπτωση φόρου έως και 70% σε όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα

Έκπτωση φόρου έως και 70% σε όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα

Σημαντικά κίνητρα για όσους θελήσουν να αποκαλύψουν εθελοντικά στο ελληνικό Δημόσιο αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν σε εγχώριες τράπεζες ή πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Έκπτωση φόρου έως και 70% σε όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», σχεδιάζεται έκπτωση έως και 70% επί του φόρου για τα εισοδήματα
που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι, ενώ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ύψος της έκπτωσης θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν.

Το σχέδιο προβλέπει πως το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης (70%) θα έχουν όσοι τοποθετήσουν τα εισοδήματά τους σε ομόλογα του Δημοσίου ή σε έντοκα γραμμάτια. Αντίθετα, εάν τα χρήματα διατηρηθούν σε απλό καταθετικό λογαριασμό εγχώριας
τράπεζας
Κλείσιμο
, το ποσοστό της έκπτωσης θα είναι μόλις 20% επί του φόρου που προκύπτει.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη
Βουλή τον προσεχή Ιανουάριο:

1. Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι επιλογή του φορολογουμένου.

2. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους σε πιστωτικά ιδρύματα.

3. Όσοι νομιμοποιήσουν τα εισοδήματα θα γλιτώσουν από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.

4. Όσοι επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα και τα επενδύσουν θα έχουν έκπτωση από 20-70%. Αντίθετα, όσοι τα νομιμοποιήσουν αλλά τα διατηρήσουν στο εξωτερικό, δεν έχουν καμία έκπτωση επί του φόρου. Ωστόσο, θα είναι "καθαρά" και θα γλιτώσουν από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.

5. Στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.

6. Η έκπτωση θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν , καθώς και το ύψος του ποσού. Ειδικότερα: -70% εφόσον το κεφάλαιο τοποθετηθεί σε ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. -20 έως 60% εφόσον τα κεφάλαια τοποθετηθούν για σύσταση εταιρείας. -20 έως 60% εφόσον τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε εταιρεία που επενδύει στην Ελλάδα. -20 έως 60% για συμμετοχή σε fund που επενδύει στην Ελλάδα. -20 έως 60% για επένδυση σε ακίνητα. -20% εφόσον τα κεφάλαια διατηρηθούν σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό. -30% στην περίπτωση που τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε προθεσμιακό λογαριασμό. -0% στην περίπτωση που νομιμοποιηθούν και παραμείνουν στο εξωτερικό.

7. Μπορούν να νομιμοποιηθούν εισοδήματα τα οποία είναι τοποθετημένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελλάδας ή αλλοδαπούς, σε αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και γενικότερα τίτλους του εξωτερικού, καθώς και στο χρηματιστήριο ή σε πλατφόρμες συναλλαγών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης