CNBC: Τα 10 σημαντικότερα γεγονότα του 2015 με άρωμα Ελλάδας

CNBC: Τα 10 σημαντικότερα γεγονότα του 2015 με άρωμα Ελλάδας

Πολιτική, οικονομία, ένοπλες συγκρούσεις, πολιτισμός - Η χρονιά που φεύγει ήταν πλήρης σε γεγονότα

CNBC: Τα 10 σημαντικότερα γεγονότα του 2015 με άρωμα Ελλάδας
Το 2015 φεύγει και ήταν όντως ένα έτος πλήρες σε γεγονότα που αφορούσαν την πολιτική, την οικονομία, τις ένοπλες συγκρούσεις ακόμη και τον πολιτισμό.

Στην ανασκόπησή του το CNBC παρουσιάζει τα δέκα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει και όπως είναι απόλυτα φυσικό το «Ελληνικό Δράμα» δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα εξ αυτών.

Το Νέο Ελληνικό Δράμα
Κλείσιμο



Τον Ιανουάριο του 2015 εκλέγεται ο
ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό, αριστερό κόμμα, που τάσσεται κατά της λιτότητας και έχει ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα. Της εκλογής ακολούθησαν μήνες έντασης και υψηλών τόνων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του κόμματος και των πιστωτών της Ελλάδας. Κατά τη διάρκειά τους η χώρα αθέτησε πληρωμή δανείου προς το ΔΝΤ. Ο Τσίπρας υποχώρησε και συμφώνησε στους επαχθής όρους ενός νέου μνημονίου και ως αντάλλαγμα έλαβε ένα νέο δάνειο ύψους 86 δισ. ευρώ, διάρκειας τριών ετών. Ακολούθησαν αντιδράσεις για τη συνθηκολόγηση του Τσίπρα, αλλά κέρδισε τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχεται το 2016 έχοντας την υποχρέωση να εφαρμόσει δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε μία χώρα που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τη λιτότητα.

Κρίση προσφύγων από τη Συρία



Ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 220.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με εκατ. να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ συνεχίζουν τον αιματηρό τους πόλεμο. Έως τις 17 Δεκεμβρίου οι Σύροι πρόσφυγες υπολογίζονταν στα 4,39 εκατ. και είναι διασκορπισμένοι σε Τουρκία, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σε μία σπάνια ένδειξη ενότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποφάσισε στις 18 Δεκεμβρίου ένα σχέδιο για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία, με τον διεθνή οργανισμό να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των αντιφρονούντων. Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής «δίκαιων και ελεύθερων εκλογών... οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν το επόμενο 18μηνο και να γίνουν υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ».

Τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι



Τον Ιανουάριο του 2015 η τρόμος κτυπά για πρώτη φορά το Παρίσι, όταν δύο αδέλφια – φανατικοί μουσουλμάνοι – επιτέθηκαν στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo και ένας ακόμη σε ένα κίοσκι που πωλούσε εφημερίδες και περιοδικά. Συνολικά 17 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, ενώ οι τρεις δράστες σκοτώθηκαν από τους αστυνομικούς.
Τον Νοέμβριο η Γαλλία βρέθηκε αντιμέτωπη με μία ακόμη θηριωδία, όταν 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ήταν οι πλέον αιματηρές επιθέσεις στην Ευρώπη από το 2004, όταν είχαν κτυπηθεί τρένα στη Μαδρίτη από την Αλ-Κάιντα με 191 νεκρούς. Αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται.

Κατάρρευση του κινεζικού χρηματιστηρίου



Οι κινεζικές μετοχές βυθίστηκαν τον Ιούνιο, κάτι που συνεχίστηκε και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η κατάρρευση κατέφθασε μετά από ράλι στις κινεζικές μετοχές και υπό τον φόβο οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα αλλά και μετά την υποτίμηση του γουάν τον Αύγουστο. Στις 24 Αυγούστου ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 8,5%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2007. Οι φόβοι διάδοσης της κρίσης και στις άλλες αγορές και μίας «ανώμαλης προσγείωσης» στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη έπληξε τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες με τους Nasdaq και Dow να εισέρχονται σε φάση διόρθωσης.

Σκάνδαλο της FIFA



Δεν ήταν η καλύτερη χρονιά για τη FIFA. Κατηγορίες για χρηματισμό έπληξαν την Ομοσπονδία στα τέλη Μαΐου, ενώ ο αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης εξέπληξε τους πάντες όταν ανακοίνωσε δίωξη κατά εννέα κορυφαίων στελεχών της FIFA και πέντε επιχειρηματιών. Το κατηγορητήριο περιελάμβανε κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, παρακολουθήσεις και απάτες. Τον Δεκέμβριο ασκήθηκαν διώξεις σε ακόμη 16 στελέχη της Ομοσπονδίας. Επιπλέον η Επιτροπή Ηθικής της FIFA τιμώρησε με αποκλεισμό τον μέχρι τότε πρόεδρό της Ομοσπονδίας Sepp Blatter, αλλά και τον πρόεδρο της UEFA, Michel Platini. Αιτία η κατηγορία για λήξη δύο εκατ. ελβετικών φράγκων από τη FIFA στον Platini το 2011.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης