Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων χιλιάδες οφειλέτες

Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων χιλιάδες οφειλέτες

Μπαίνει σε εφαρμογή η διάταξη του πολυνομοσχεδίου που καθιστά πιο δύσκολη την παραμονή εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων χιλιάδες οφειλέτες
​Την ομπρέλα προστασίας των 100 δόσεων που είχαν συμφωνήσει με την εφορία, θα χάσουν σε λίγες μέρες χιλιάδες οφειλέτες. Την ώρα που στη Βουλή
η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση σήμερα την εκχώρηση των οφειλών των δανειοληπτών σε ξένα funds, μπαίνει σε εφαρμογή και η διάταξη του προηγούμενου πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πριν τρεις εβδομάδες και καθιστά πιο δύσκολη την παραμονή εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
 
Στο εξής, όσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίσουν τις νέες οφειλές προς τη Εφορία εντός 30 ημερών από την ημέρα που καθίστανται ληξιπρόθεσμες τότε θα χάνουν τη ρύθμιση και, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αυτό συμβαίνει κατά κόρον πλέον, με τους οφειλέτες που παλεύουν να κρατηθούν στην ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά αφήνουν απλήρωτους όλους τους άλλους τρέχοντες φόρους που προκύπτουν κάθε μήνα.
 
Κλείσιμο
Με το νέο καθεστώς, όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει, προκειμένου να μην χάσουν τα ευεργετήματα της ρύθμισης, να εξοφλούν ή να ρυθμίσουν εντός 30 ημερών όλες τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους π.χ. ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναβιώνουν και όλες οι προσαυξήσεις που διαγράφηκαν καθώς και τα πρόστιμα.
 
Με τα νέα δεδομένα, εάν κάποιος έχει υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν πληρώσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 π.χ. την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τότε θα πρέπει είτε να την καταβάλει έως 30 Ιανουαρίου 2016 είτε μέχρι την ίδια ημερομηνία να έχει υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για να υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων το ποσό του ΕΝΦΙΑ που οφείλει.

Μέχρι τώρα οι οφειλέτες έπρεπε να εξοφλούν τις νέες υποχρεώσεις εντός 30 ημερών από τη λήψη ειδοποιητηρίου, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκδίδονταν άμεσα και καθυστερούσε 15 - 30 ημέρες, αλλά από σήμερα πλέον και μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει οι νέες οφειλές να εξοφλούνται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, χωρίς τη λήψη ειδοποιητηρίου. Συνεπώς, ο χρόνος που παρέχεται στον οφειλέτη για να εξοφλήσει το νέο χρέος του προς την εφορία για να μην βγει από τη ρύθμιση των 100 δόσεων περιορίζεται δραστικά.
 
Από την 1η Ιουλίου 2016 τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για όσους φορολογούμενους είναι ενταγμένοι στην ρύθμιση των 100 δόσεων και θα δημιουργήσουν νέες οφειλές για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017. Για αυτούς προβλέπεται μείωση της χρονικής προθεσμίας από 30 ημέρες σε 15 ημέρες.
 
Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης καθυστερήσει την εξόφληση των νέων οφειλών και δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστερημένη εξόφληση. Δηλαδή εάν ένας οφειλέτης καθυστερήσει για 10 ημέρες την καταβολή του ΦΠΑ του Α’ τριμήνου του 2017 η οποία λήγει στις 30/4/2017, σε αυτή την περίπτωση δεν χάνει την ρύθμιση. Αν ο ίδιος φορολογούμενος καθυστερήσει να πληρώσει έστω και μια ημέρα το επόμενο τρίμηνο ΦΠΑ που λήγει 31/7/2017 - αντί 31/7/2017 το πληρώσει 01/08/2017- τότε αυτομάτως χάνει την ρύθμιση γιατί έχει υποπέσει μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο σε μια ακόμα καθυστέρηση. Σε αυτή την περίπτωση δεν του δίνεται το δικαίωμα να εξοφλήσει μέσα σε 15 ημέρες.
 
Από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή άμεσα. Όσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της νέας οφειλής έστω και μια μέρα τότε η ρύθμιση χάνεται Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση διατηρείται μόνο αν ο φορολογούμενος ρυθμίσει τις νέες οφειλές του σε 12 δόσεις πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες. Εάν τώρα οι νέες οφειλές μαζί με τις ρυθμίσεις είναι πάνω από 50.000 ευρώ, τότε η ρύθμιση των νέων οφειλών γίνεται μόνον εφόσον ο οφειλέτης αποδεικνύει οικονομική αδυναμία για την καταβολή τους εντός της νόμιμης προθεσμίας.


 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης