Ποια είναι τα κόκκινα δάνεια που κινδυνεύουν μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης

Ποια είναι τα κόκκινα δάνεια που κινδυνεύουν μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης

Στην πρώτη γραμμή όλα τα επιχειρηματικά δάνεια και τα δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες - Τον Φεβρουάριο θα κριθεί η τύχη των στεγαστικών α΄ κατοικίας - Σήμερα κατατίθεται ο εφαρμοστικός νόμος

Ποια είναι τα κόκκινα δάνεια που κινδυνεύουν μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης
Τρόμο σε χιλιάδες δανειολήπτες προκαλεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το θέμα των «κόκκινων
» δανείων καθώς μετά την... σκληρή διαπραγμάτευση του διδύμου
Σταθάκη-
Τσακαλώτου
Κλείσιμο
ρίχνονται βορά στα distress funds - έστω και με διαφορά δύο μηνών - σχεδόν όλα τα δάνεια.

Καθώς αναμένεται η κατάθεση στη
Βουλή σήμερα του εφαρμοστικού νόμου προκειμένου να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, σε μια πρώτη ανάγνωση πρώτα «θύματα» είναι όσοι έχουν επιχειρηματικό δάνειο ή δάνειο για δεύτερη κατοικία ή εξοχικό.

Κι αυτό γιατί η συμφωνία επιτρέπει την πώληση όχι μόνον των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων που χρωστούν και δεν πληρώνουν πάνω από 1 εκατομμύρια ευρώ, όπως έλεγε η κυβέρνηση όταν ξεκινούσε η διαπραγμάτευση στην Αθήνα την Τρίτη, αλλά όλων των επιχειρηματικών δανείων.

Παράλληλα, από ψηφίσεως του νόμου - αυτό προγραμματίζεται να γίνει την Τετάρτη - δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό που χρωστάει δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία. Τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες θα μεταπωλούνται κανονικά και με τον νόμο.

Το επόμενο μεγάλο χτύπημα θα έρθει τον Φεβρουάριο οπότε με βάση τη συμφωνία θα πρέπει από τις 15/2/2016 να τεθεί σε ισχύ άλλος νόμος, που θα συμφωνηθεί τον Ιανουάριο με το κουαρτέτο των δανειστών ενόψει της πρώτης αξιολόγησης. Εκεί θα τεθούν κάποια κριτήρια, ώστε να διασωθούν κάποια νοικοκυριά ή μικρομεσαίοι, ενώ οι υπόλοιποι θα βρεθούν στην ίδια μοίρα με όλους τους υπόλοιπους δανειολήπτες.

Την ίδια στιγμή, με βάση τη συμφωνία:
 
1. Συστήνεται έως το Πάσχα ή το καλοκαίρι το νέο υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεις που θα διαχειρίζεται κρατική περιουσία 50 δισ. στα επόμενα 30 χρόνια. Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος χθες μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων:

2. Στο νέο ταμείο θα περάσει ολόκληρο το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το ΤΧΣ (δηλαδή ό,τι ανήκει στο δημόσιο από τις τράπεζες), ακίνητα, ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν εισόδημα (έως και ο ορυκτός πλούτος).

3. Ο ΑΔΜΗΕ αποσπάται από την ΔΕΗ και το 49% θα μεταβιβαστεί σε ιδιώτες. Το 51% και το μάνατζμεντ θα ανήκει στο δημόσιο, αλλά διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει Ευρωπαίος κοινής επιλογής κυβέρνησης-δανειστών.

4. Καθιερώνεται υποχρέωση πληρωμής με κάρτες, για κάθε δαπάνη που δηλώνεται για έκπτωση φόρου με το Ε1 στην εφορία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης