Ούτε κουβέντα από τη Λαγκάρντ για το βάρος που δέχεται η Ελλάδα στο προσφυγικό

Ούτε κουβέντα από τη Λαγκάρντ για το βάρος που δέχεται η Ελλάδα στο προσφυγικό

Το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να ελαφρύνει τους ισχύοντες όρους του ελληνικού προγράμματος 


Ούτε κουβέντα από τη Λαγκάρντ για το βάρος που δέχεται η Ελλάδα στο προσφυγικό
Να «διευρύνουν τον ορίζοντά τους» και να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες κάλεσε την Τετάρτη τις πλούσιες χώρες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας στο πλαίσιο αυτό ότι η τεράστια προσέλευση προσφύγων θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά επωφελής για την οικονομική ανάπτυξη.

Η νέα παρέμβαση Λαγκάρντ ήρθε την ώρα που στη Μάλτα ήταν σε εξέλιξη η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να τονίζει πως άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι -όπως είπε- σηκώνουν το πιο μεγάλο βάρος.

«Ορισμένες χώρες έχουν συμφωνήσει να υποδεχθούν ένα μεγάλο πλήθος προσφύγων και έχουν κάνει τα πάντα εντός των δυνάμεών τους για να τους προσφέρουν τροφή και στέγη», ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ σε ανάρτησή της στο επίσημο ιστολόγιο του ΔΝΤ.

«Άλλες, ειδικά ορισμένες από χώρες με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, θα όφειλαν να εξετάσουν την υποδοχή περισσότερων προσφύγων», συνέχισε η Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας να υπάρξει διεθνής δράση, μερικές ημέρες πριν από τη σύνοδο των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ομάδας των G20 στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, πολλές από τις χώρες οι οποίες έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών έχουν φτάσει στο όρια τους και χρειάζονται περισσότερους οικονομικούς πόρους προκειμένου να αντεπεξέλθουν και να υποστηρίξουν επιπλέον δημόσιες υπηρεσίες για τους πρόσφυγες. 

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της», υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ, ενώ σε αυτό το σημείο έφερε ως παράδειγμα την Ιορδανία η οποία, όπως σημείωσε, κατάφερε να προσαρμόσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για να μπορέσει να καλύψει αυτή την ανάγκη.

Όμως, παρά το γεγονός ότι αναφέρθηκε στην Ιορδανία, στην παρέμβασή της η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα, η οποία σηκώνει ένα τεράστιο βάρος λόγω του προσφυγικού.

Η ανυπαρξία της όποιας αναφοράς για την χώρα μας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας τρόπος για να στείλει η κυρία Λαγκάρντ το μήνυμα ότι το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να ελαφρύνει τους ισχύοντες όρους του ελληνικού προγράμματος. 

Πάντως, για την Κριστίν Λαγκάρντ η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ, εάν αντιμετωπιστεί με τη λήψη «κατάλληλων μέτρων», θα μπορούσε να αποδειχθεί ωφέλιμη για τις χώρες υποδοχής, αυξάνοντας τον ενεργό πληθυσμό τους και τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα.

«Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί του ΔΝΤ καταδεικνύουν μια μέτρια αύξηση της ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ λόγω της έλευσης των μεταναστών», ανέφερε, σημειώνοντας πως η μαζική μετακίνηση ενός νεαρού πληθυσμού θα συμβάλει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού στις πλούσιες χώρες και στην «μείωση της πίεσης» του κόστους των συστημάτων ασφάλισης και των δαπανών για την υγεία.

Από την άλλη πλευρά όμως οι χώρες προέλευσης των μεταναστών θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η φυγή των νεότερων και επαγγελματικά πιο καταρτισμένων πολιτών τους, αναγνώρισε η Λαγκάρντ στο ίδιο κείμενο.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις μεταφορές χρημάτων και τα εμβάσματα των μεταναστών προς τις οικογένειές τους, που ανήλθαν συνολικά σε 436 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, ή «πάνω από τρεις φορές» το ποσό που χορηγήθηκε ως αναπτυξιακή βοήθεια σε διεθνές επίπεδο, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, καλώντας παράλληλα να μειωθεί το κόστος της μεταφοράς χρημάτων. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης