Με διεθνή διαγωνισμό αλλά... Έλληνας ο διάδοχος της Κατερίνα Σαββαΐδου στην ΓΓΔΕ

Με διεθνή διαγωνισμό αλλά... Έλληνας ο διάδοχος της Κατερίνα Σαββαΐδου στην ΓΓΔΕ

Προίκα 2.000 "ζουμερές" υποθέσεις φοροδιαφυγής στον νέο Γενικό Γραμματέα Εσόδων

Με διεθνή διαγωνισμό αλλά... Έλληνας ο διάδοχος της Κατερίνα Σαββαΐδου στην ΓΓΔΕ
«Ο κύβος ερρίφθη»: ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα επιλεγεί με διεθνή διαγωνισμό. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν χθες τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει την περασμένη εβδομάδα το protothema.gr, σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές ήταν ανένδοτοι στο θέμα της επιλογής του διαδόχου της κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου με ανοικτές διαδικασίες και μετά από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος.
 
Ωστόσο το παζάρι με τους δανειστές δεν τελειώνει εκεί. Η «μάχη» πλέον δίδεται για να μην καταληφθεί η θέση από ξένο τεχνοκράτη.

Μάλιστα ο νέος Γενικός Γραμματέας θα βρει στο γραφείο του και περίπου 2.000 «ζουμερές» υποθέσεις, από τις οποίες θα επιλέξει ποιες θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, με βάση κριτήρια κινδύνου και πόσα περισσότερα έσοδα μπορεί να αποδώσουν άμεσα στο δημόσιο.
 
Επιπλέον όμως, με διεθνή διαγωνισμό θα επιλεγούν και τα άλλα οκτώ μέλη που θα περιστοιχίζουν τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων, στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο που θα διοικεί την υπό σύσταση Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
 
Και οι δύο προκηρύξεις καταρτίζονται με βάση την εμπειρία άλλων κρατών, όπως η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μετέχουν επίσης και ξένα μέλη στην διοίκηση της φορολογικής Αρχής.
Κλείσιμο
 
Με τον ίδιο τρόπο μάλιστα θα επιλεγούν και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Δημοσιονομικό Συμβούλιο που θα εποπτεύει τις κρατικές δαπάνες και θα βάζει «κόφτη» όποτε αρχίζουν να παρατηρούνται υπερβάσεις.
 
Μπροστά στον κίνδυνο όμως να επιλεγούν, λόγω αυξημένων προσόντων, μόνον αλλοδαποί  τεχνοκράτες –εξέλιξη που δεν θα έκανε με τίποτα δεκτή η ελληνική κυβέρνηση- οι διαπραγματεύσεις οδηγούν στο εξής αποτέλεσμα:
 
- Οι τεχνικές απαιτήσεις που θα τεθούν στον διαγωνισμό για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων δεν θα είναι τόσο υψηλές, ενώ θα λαμβάνεται υπόψην και η γνώση της ελληνικής πραγματικότητος. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να επιλέξει ως Γενικό Γραμματέα έναν από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους, μετά την τελική κατάταξη (short list) βάσει της βαθμολογίας που θα συγκεντρώσουν.

- Το ίδιο θα ισχύσει πιθανότατα και για την θέση του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων, που θα έχει δικαίωμα υπογραφής θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με την πολιτική ηγεσία.

- Για τις υπόλοιπες επτά θέσεις του Συμβουλίου, θα αναζητηθούν τεχνοκράτες με πολύ αυξημένα προσόντα. Αναμένεται ότι οι θέσεις θα μοιραστούν σε Έλληνες και αλλοδαπούς εμπειρογνώμονες. Θα έχουν υπό την επίβλεψή τους από έναν τομέα ευθύνης (πχ νομοθεσία, ελεγκτικές μέθοδοι, πληροφορική, διοίκηση προσωπικού κλπ) και θα επιλεγούν ως experts για τις γνώσεις που κατέχουν. Ουσιαστικά θα περιστοιχίζουν και θα υποβοηθούν τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα,  ενώ ταυτόχρονα θα είναι υπεύθυνοι για να μην προκύψουν στρεβλώσεις ή «εκπτώσεις» στην λειτουργία της φορολογικής διοίκησης.
 
Οι διαδικασίες για την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και για την στελέχωση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, θα πρέπει να έχουν κινηθεί έως την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Ήδη πάντως, με  τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αναδεικνύεται σε απόλυτο άρχοντα των φορολογικών ελέγχων. Στο όνομα του εξορθολογισμού και για την καλύτερη στόχευση των ελέγχων, θα μπορεί να επιλέγει υποθέσεις, με κριτήρια όμως που δεν θα δημοσιοποιούνται.
 
Μέχρι σήμερα, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια οι έλεγχοι γίνονταν με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου χωρίς να εμπλέκεται ως προς την επιλογή των υποθέσεων ο γενικός γραμματέας, ο οποίος καθόριζε μόνον τα κριτήρια επιλογής (δηλαδή πόσο «ζουμερές» είναι οι υποθέσεις και τι έσοδα μπορούν να αποδώσουν στο δημόσιο).
 
Το καλοκαίρι μάλιστα, επί υπουργίας Τρύφωνα Αλεξιάδη και τότε, οι έφοροι της χώρας κλήθηκαν και παρέδωσαν λίστα με τις 1.900-2.000 πιο σοβαρές υποθέσεις που χειρίζονται, προκειμένου να γίνει επιλογή εξ αυτών για έλεγχο, με βάση το ύψος των προσδοκομένων εισπράξεων, τον κίνδυνο παραγραφής κλπ.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης