Στο τραπέζι η πλήρης κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης

Στο τραπέζι η πλήρης κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στη διαμόρφωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης - Δύο τα βασικά σχέδια που εξετάζονται με «σύμμαχο» και τις εξελίξεις των  διεθνών τιμών - Στα 0,85 ευρώ το λίτρο αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης

Στο τραπέζι η πλήρης κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης
Δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ουδείς γνωρίζει σε ποια τιμή θα διατίθεται, αλλά και ποιοι καταναλωτές  θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στη διαμόρφωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται δύο σχέδια με σύμμαχο και τις εξελίξεις των  διεθνών τιμών.  

Στο τραπέζι είναι και η πλήρης κατάργηση του  επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ελάμβαναν χιλιάδες νοικοκυριά, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν συνολικά περίπου  210 εκατομμύρια ή  να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα. Η κυβέρνηση δηλαδή προσανατολίζεται να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου 2015 μέχρι τις 30 Απριλίου του 2016. Σημειώνεται ότι κατά την περσινή περίοδο,  πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά πήραν το επίδομα του 0,35 ευρώ το λίτρο.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το πρώτο πλάνο, μειώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και με περικοπές στη χορήγηση του επιδόματος. Αυτό σημαίνει 
είτε μείωση κατά 50% του ύψους του βοηθήματος, είτε να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια, για να μικρύνει ο αριθμός των δικαιούχων. Στο δεύτερο σενάριο μειώνεται η τιμή κατά περίπου 35% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της μείωσης του  ΕΦΚ, αλλά περιλαμβάνει την πλήρης κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, αν η τιμή  ακολουθήσει την περσινή πορεία τότε ο φόρος θα πρέπει να κατέβει στο 0,23 ευρώ το λίτρο, από 0,33 που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τελευταία επίσημα στοιχεία η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στο 0,85 ευρώ το λίτρο, δηλαδή χαμηλότερη 20% σε σχέση με πέρυσι. Επομένως, αν μειώσει κατά 50% το επίδομα δηλαδή στο 0,18 ευρώ το λίτρο τότε οι δικαιούχοι του θα το αγοράζουν προς 0,68 ευρώ το λίτρο. Σε αυτό το σενάριο εξετάζεται να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια υπαγωγής στη διαδικασία του επιδόματος. Δηλαδή είτε να διατηρηθεί το περσινό επίδομα του 0,35 ευρώ, είτε  και με νέο μειωμένο βοήθημα και τότε οι δικαιούχοι θα  αγοράζουν το πετρέλαιο 0,50 ευρώ το λίτρο.

Το δεύτερο πλάνο,  καταργεί το επίδομα θέρμανσης, αλλά περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΦΚ στο 0,10 ευρώ το λίτρο από το 0,33 ευρώ που είναι σήμερα και έτσι η τελική τιμή διαμορφώνεται στο 0,69 ευρώ το λίτρο, δηλαδή κατά περίπου 35% σε σχέση με πέρυσι, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος  απώλειας εσόδων, λόγω της μεγάλης μείωσης του φόρου. Παρά ταύτα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης, λόγω της χαμηλής τιμής. 

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν από πέρυσι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

-Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.

-Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερόμενου το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα πρατήρια, οι διανομείς και οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών προσδοκούν πολλά από τη φετινή χειμερινή αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.

Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και ιδίως τα τελευταία γεγονότα του καλοκαιριού (δημοψήφισμα, capital controls) ρίχνουν τις πωλήσεις των υγρών καυσίμων. Την τελευταία εξαετία οι πωλήσεις της βενζίνης έπεσαν κατά 42%, του πετρελαίου θέρμανσης 60% και του ντίζελ κίνησης 15%.

Πάνω από 2.500 βενζινάδικα έχουν κλείσει, ενώ και αρκετές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών περνούν στο «κόκκινο» λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η ζήτηση αναμένεται να κινηθεί φέτος ανοδικά, καθώς πολλά νοικοκυριά εξάντλησαν τα αποθέματα που είχαν πέρυσι λόγω της σφοδρότητας των καιρικών συνθηκών του χειμώνα.

Στον αντίποδα, βέβαια, οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν και φέτος, με αποτέλεσμα η αγορά μεγάλων ποσοτήτων να μην είναι εφικτή. Οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών ετοιμάζουν και για αυτή τη χειμερινή σεζόν προωθητικές ενέργειες και προσφορές για τη διευκόλυνση των νοικοκυριών ως προς την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης