Οι 14 «ράμπο» του ΥΠΟΙΚ που θα «τρέξουν» το καταθεσιολόγιο

Οι 14 «ράμπο» του ΥΠΟΙΚ που θα «τρέξουν» το καταθεσιολόγιο

Στα καθήκοντά τους συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι σε εισοδήματα και ακίνητα, η διασύνδεση με τις τράπεζες και η δημιουργία βάσης δεδομένων 

Οι 14 «ράμπο» του ΥΠΟΙΚ που θα «τρέξουν» το καταθεσιολόγιο
Την ομάδα που θα «τρέξει» το καταθεσιολόγιο και τα καθήκοντά αυτής παρουσιάζει απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.

Στα καθήκοντα των 14 προσώπων που θα απαρτίζουν αυτή την ομάδα συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι σε εισοδήματα και ακίνητα, η διασύνδεση με τις τράπεζες και η δημιουργία βάσης δεδομένων. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ομάδα θα έχει και την αποκλειστική πρόσβαση στα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες στο ΥΠΟΙΚ προκειμένου να γίνουν οι διασταυρώσεις μεταξύ καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων.

Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ υπεγράφη την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για να ξεκινήσει το πρότζεκτ του καταθεσιολογίου, το οποίο μάλιστα περιλαμβάνεται και ως κυβερνητική υποχρέωση στο νέο μνημόνιο.

Κλείσιμο
Ο έλεγχος των στοιχείων των τραπεζικών λογαριασμών θα γίνεται με αίτημα της ομάδας εργασίας προς τις τράπεζες, από τις οποίες θα ζητούν την αποστολή με ηλεκτρονικό τρόπο όλων των στοιχείων για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα από το 2000 και μετά.

Έτσι, για κάθε έτος από το 2010 έως και το 2014 θα υπολογιστεί η καθαρή αύξηση της τραπεζικής αποταμίευσης κάθε φορολογούμενου.

Η καθαρή αύξηση της τραπεζικής αποταμίευσης πρόκειται να συγκριθεί με το οικογενειακό εισόδημα που δήλωσε ο φορολογούμενος στις φορολογικές του δηλώσεις.

Εφόσον το ποσό που δηλώθηκε είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό που εμφανίζεται ως καθαρή αύξηση των τραπεζικών υπολοίπων, ο φορολογούμενος θα λάβει έγγραφη ενημέρωση για τα ευρήματα της διασταύρωσης και θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην εφορία. Αν οι εξηγήσεις του δεν κριθούν πειστικές τότε θα του βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος.

Διαβάστε στο newmoney.gr ποιοι αποτελούν την ομάδα 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης