Πολ Τόμσεν: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο - Απαιτείται «γενναία ελάφρυνση»

Πολ Τόμσεν: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο - Απαιτείται «γενναία ελάφρυνση»

«Η χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ - Όπως και η Κριστίν Λαγκάρντ, έθεσε ως προϋπόθεση για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, ασκώντας πίεση στους Ευρωπαίους

Πολ Τόμσεν: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο - Απαιτείται «γενναία ελάφρυνση»
«Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Περού.

Όπως επισήμανε, το ΔΝΤ δεν είναι αντίθετο στην αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, από την αναλογία του προς το ΑΕΠ προς το μοντέλο που προκρίνουν οι Ευρωπαίοι για πλαφόν στην ετήσια εξυπηρέτησή του.

Ωστόσο, αποσαφήνισε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δεν έχουν αρχίσει ακόμα, και συνεπώς δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη για την ιδέα του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί πλαφόν της τάξης του 15% του ελληνικού ΑΕΠ για την ετήσια πληρωμή του χρέους.

Κλείσιμο
Παράλληλα, εκτίμησε ότι απαιτείται «ισχυρή ελάφρυνση» του χρέους της Ελλάδας.

«Οι απόλυτοι στόχοι πρέπει να συζητηθούν, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως, αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει με επέκταση των λήξεων, θα πρέπει να έχουμε σημαντική επέκταση των λήξεων» συμπλήρωσε.

Οπως είπε ο κ. Τόμσεν, με το πρόγραμμα του ESM η Ελλάδα έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για να επανέλθει σε τροχιά. Κάποια σημαντικά θέματα πρέπει να συζητηθούν, μεταξύ αυτών το ασφαλιστικό, αλλά «χαιρετίζω την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συζητήσει αυτά τα θέματα».

Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμβάλει, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα δυο στοιχεία που ανέφερε και η Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε.

Σχολιάζοντας ευρύτερα την κατάσταση στην Ευρώπη, υποστήριξε: «Βλέπουμε σταδιακή ανάκαμψη στην ευρωζώνη, η οποία στηρίζεται στις μειωμένες τιμές πρώτων υλών και τις καλές συνθήκες στις αγορές χρήματος». Το ΔΝΤ διατηρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη αμετάβλητη, στο 1,5% του ΑΕΠ το 2015 και στο 1,7% του ΑΕΠ το 2016.

Εδωσε έμφαση στο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν απαιτηθεί, και κάλεσε χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο να στηρίξουν την προσπάθεια ανάκαμψης με επενδύσεις.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης