Αλεξιάδης: Αλλάζει, αλλά δεν διαλύεται το ΣΔΟΕ

Αλεξιάδης: Αλλάζει, αλλά δεν διαλύεται το ΣΔΟΕ

Καμία πρόθεση για πολιτική παρέμβαση στις υποθέσεις, είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ - Η λίστα Λαγκάρντ και 38.000 φορολογικοί έλεγχοι πηγαίνουν στη ΓΓΔΕ - Ποιες άλλες αρμοδιότητες μεταφέρονται - Τι θα γίνει με το προσωπικό

Αλεξιάδης: Αλλάζει, αλλά δεν διαλύεται το ΣΔΟΕ
«Το ΣΔΟΕ δεν διαλύεται, οι υποθέσεις δεν κουκουλώνονται ούτε παραγράφονται» υποστήριξε  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Οι αποφάσεις μεταφοράς προσωπικού και αρμοδιοτήτων θα εκδοθούν έγκαιρα. Σε συνεννόηση με την Τρόικα, εξετάζεται να περάσουν στη ΓΓΔΕ, όχι μόνο οι 3.500 υποθέσεις που λέει η συμφωνία, αλλά και οι 38.000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι που είχε ξεκινήσει το ΣΔΟΕ, του οποίου πλέον αποκλειστική αρμοδιότητα θα είναι η έρευνα μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς, απάτης, πολιτικού χρήματος κλπ.

Η λίστα Λαγκάρντ πηγαίνει επίσης στη ΓΓΔΕ, που χειρίζεται και όλες τις άλλες υποθέσεις με τις λίστες Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, σκαφών της Ολλανδίας, ακινήτων του εξωτερικού κλπ.

Κλείσιμο
«Δεν θα ελεγχθούν οι υποθέσεις από εξωγήινους, εφοριακοί και τελωνειακοί τις ήλεγχαν, το ίδιο θα συμβεί και τώρα» υποστήριξε ο υπουργός, δίνοντας διευκρινίσεις για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί.

«Αν είχαμε διάθεση πολιτικής παρέμβασης, θα θέλαμε να κρατήσουμε τις υποθέσεις στο ΣΔΟΕ» αντί να μεταφερθούν όλες στην ημι-αυτόνομη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ειδική γραμματεία ΣΔΟΕ και όλοι οι υπάλληλοί του σχεδιάζεται να παραμείνουν στο ίδιο κτίριο (ενδεχομένως να αλλάξει μόνον η ταμπέλα και η επωνυμία του από «ΣΔΟΕ» σε ελεγκτικό κέντρο ή κάτι ανάλογο), όπου και θα συνεχίσουν να στεγάζονται και να εργάζονται, είτε παραμείνουν στο νέο ΣΔΟΕ είτε μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ.

Αν και ρωτήθηκε για τις φήμες ότι το Δημόσιο χάνει έως και 200.000.000 από βεβαιωμένα πρόστιμα που πρόλαβε να επιβάλει το ΣΔΟΕ μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, απάντησε πως δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο στο υπουργείο Οικονομικών και τόνισε ότι, από την ίδρυσή του, το ΣΔΟΕ, το 1997 και έως το 2013, η υπηρεσία αυτή συνέτασσε δελτία πληροφοριών και δεν επέβαλε πρόστιμα.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, στο σύντομο χρόνο που άλλαξε το καθεστώς, δεν υπήρξε ποτέ η δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να βεβαιώσει και να εισπράξει άμεσα φόρους και ειδικότερα για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες αφορούν μη απόδοση φόρων.

«Δεν είμαστε ευτυχείς που, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, καταργήθηκε» η πρόβλεψη να καταλογίζει πρόστιμα το ΣΔΟΕ που ίσχυσε από το Μάρτιο, είπε, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι κουκουλώνεται», αφού ήδη αυτό γινόταν και τα ποσά θα εισπραχθούν τελικώς, έστω και με κάποια καθυστέρηση.

Ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι, από τους 730 ελεγκτές του ΣΔΟΕ, οι 500 θα πάνε στη ΓΓΔΕ (350 έμπειροι ελεγκτές και 150 διοικητικοί).

Στο ΣΔΟΕ θα παραμείνουν όλοι οι υπόλοιποι, αλλά πρόκειται να γίνουν άλλες 600 προσλήψεις εφοριακών, όσες προβλέπει και το σημερινό οργανόγραμμα του ΣΔΟΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης