Στο Eurogroup (και μετά στη Βουλή) το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Στο Eurogroup (και μετά στη Βουλή) το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία στιγμή το προσχέδιο επελέγη να στηριχτεί σε προβλέψεις για ύφεση 1% - 1,3% για το 2016 - Σε σχέση όμως με το αρχικό στόχο που προέβλεπε ΑΕΠ 184,8 δισ. ευρώ για το 2015, η ύφεση υπολογίζεται  σε 5%

Στο Eurogroup (και μετά στη Βουλή) το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού
Προσχέδιο για προϋπολογισμό «εκτάκτου ανάγκης» για το 2016, με συνολικά έσοδα 50 δισ. εκ των οποίων περίπου 46 δισ. από τη φορολογία, κομίζει σήμερα στις 4μ.μ (ώρα Ελλάδος), στο Eurogroup η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και εν συνεχεία, όπως όλα δείχνουν,  θα κατατεθεί και στη Βουλή.
 
Το προσχέδιο ενσωματώνει όλα τα μέτρα του Μνημονίου για φέτος και το 2016 (2,5 + 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Θα χρειαστούν όμως και πολλά ακόμη στην πορεία, είτε ως «συμπληρωματικά» λόγω αποκλίσεων και αστοχιών που ήδη διαφαίνονται στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού (υστέρηση 1,3 δισ. στα φοροεσπρακτικά μέτρα που συνεχώς αυξάνει αντί να μειώνεται) είτε ως «ισοδύναμα», άλλα εκ των οποίων τα αναζητεί η κυβέρνηση για να αποτρέψει μέτρα του Μνημονίου (πχ για τους αγρότες) και άλλα επειδή τα έχει ζητήσει η Τρόικα (πχ για να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ή 1-4 δισ. για να καλυφθεί το κόστος από τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων).
 
Κλείσιμο
Ο κατάλογος των 48 μέτρων θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης –για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του Μνημονίου που ψηφίστηκε παραμονή Δεκαπενταύγουστου- θα επιχειρήσουν να πείσουν τους ομολόγους τους στην ευρωζώνη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πάνω από 61% των παρεμβάσεων της λίστας.
 
Αργότερα, θα ακολουθήσει και η δεύτερη λίστα με μέτρα «φωτιά» για τη φορολογία, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του τελευταίου 1 δισ. ευρώ αλλά κυρίως των 15 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, διαδικασία που θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. 
 
Μεταξύ των 48 προαπαιτούμενων είναι:
 
·Η ολοκλήρωση της στρατηγικής για τις τράπεζες, με σημείο - κλειδί το πώς θα γίνει η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων,

· Η θεσμοθέτηση πιο αυστηρών κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

· Η αύξηση επιτοκίων και η μείωση των δόσεων σε όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση οφειλών

· Η εξεύρεση ισοδύναμων για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αν η κυβέρνηση αποσύρει το μέτρο

·Η υπαγωγή των επικουρικών Ταμείων στο ΕΤΕΑ και η χρηματοδότηση τους μόνο με ίδιους πόρους

·Η εφαρμογή όλων των νέων διατάξεων που αφορούν στις πρόωρες και στις κατώτατες συντάξεις

·Νέες ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή

·"Οροφές" δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις - φάρμακα ως το 2018

·Η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών

·Το "άνοιγμα" του επαγγέλματος φαρμακοποιού (ιδιοκτησιακό).
 
Η κυβέρνηση πάντως «παίζει» με τα νούμερα, για να πείσει εντός και εκτός συνόρων ότι μπορεί να τα καταφέρει. Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία στιγμή το προσχέδιο επελέγη να στηριχτεί σε προβλέψεις για ύφεση 1% - 1,3% για το 2016. Το ΑΕΠ να υπολογίζεται ότι θα μεωθεί στα 174,1 δισ. ευρώ από 175 δισ. ευρώ φέτος. Σε σχέση όμως με το αρχικό στόχο που προέβλεπε ΑΕΠ 184,8 δισ. ευρώ για το 2015, η ύφεση υπολογίζεται  σε 5%! Για φέτος το προσχέδο προβλέπει ύφεση μόλις 1,5%, παρότι τα περισσότερα μακροικονομικά μοντέλα δείχνουν συρρίκνωση κατά τουλάχιστον 2,25%.
 
Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους που θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2016, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα (πλην απροόπτου) στη Βουλή, τα τακτικά έσοδα θα κατέλθουν φέτος στα 47,560 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι η χρονιά να κλείσει με έλλειμμα όχι μεγαλύτερο των 450 εκατ. ευρώ ή 0,25% του ΑΕΠ και το 2015 η χώρα να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για επενδύσεις, αυτές προβλέπεται να φτάσουν τα 6,7 δισ. ευρώ για το 2016 από 6,4 δισ. φέτος. Προβλέπεται δηλαδή αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ αυτών των δαπανών, εφόσον δεν «κοπούν» με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα υποβληθεί τέλος Νοεμβρίου στη Βουλή και θα ενσωματώνει νεότερες εκτιμήσεις.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης