ΔΝΤ: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν εκτροχιαστεί - Κίνδυνος για τη δόση των 3 δισ.

ΔΝΤ: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν εκτροχιαστεί - Κίνδυνος για τη δόση των 3 δισ.

Τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμα μόνο στο χαρτί - Ορατή η απειλή να «μπλοκαριστεί» η εκταμίευση της δόσης - Το ζήτημα του χρέους έπρεπε να έχει λυθεί νωρίτερα, παραδέχεται το Ταμείο

ΔΝΤ: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν εκτροχιαστεί - Κίνδυνος για τη δόση των 3 δισ.
Δυσαρεστημένο με την Ελλάδα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel το οποίο επικαλούμενο έγγραφο του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Spiegel, αναφέρεται ότι το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων έχει εκτροχιαστεί και πως υπάρχει κίνδυνος το γεγονός αυτό να «μπλοκάρει» την εκταμίευση της δόσης.

Όπως τονίζεται σε προδημοσίευση σχετικού άρθρου που περιλαμβάνεται στο τεύχος του Spiegel το οποίο θα κυκλοφορήσει το Σαββάτο, από τα μέσα Ιουλίου η Αθήνα έχει ψηφίσει μια σειρά από νόμους προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για τη νέα χρηματοδότηση, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς έχει εφαρμοστεί στην πράξη.

Κλείσιμο
Ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος επικαλείται εσωτερική ανάλυση του ΔΝΤ στην οποία αναφέρεται ότι τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμα μόνο στα χαρτιά και ως εκ τούτου διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα στην υλοποίηση. Ως λόγο της καθυστέρησης οι συντάκτες της έκθεσης προβάλουν τις πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου και σημειώνουν ότι οι παραλείψεις έχουν φέρει την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος εκτός χρονοδιαγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο, μπορεί να ολοκληρωθεί τελικά το Δεκέμβριο.

Μέχρι τότε ίσως η Ελλάδα να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό πρόβλημα. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ενδέχεται να μην εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ στη χώρα λόγω των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις αλλά και πως ακόμη και οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους ενδέχεται να μεταφερθούν στο τέλος του χρόνου.  
  
«Έπρεπε να έχει λυθεί νωρίτερα το ζήτημα του ελληνικού χρέους»

Την ίδια ώρα, σε έκθεση, την οποία συνέταξε η Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης του ΔΝΤ (Independent Evaluation Office - IEO), το Ταμείο προχωρά στην παραδοχή ότι στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, αλλά και σε άλλα που αφορούν χώρες της Ευρωζώνης, υπήρξαν σημαντικά λάθη και καθυστερήσεις.

Στην έκθεση τονίζεται ότι στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρξουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους μίας χώρας, θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσαρμογή που απαιτείται, αλλά και να είναι περισσότερο προσεκτική η εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, θα πρέπει να ασκηθεί προσπάθεια, ώστε να επέλθει ένας σαφής εξορθολογισμός της συνεργασίας μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Πέραν της παραπάνω έκθεσης, σε μία ακόμη, η οποία αφορά στην ουσία τον απολογισμό για το τι έπραξε το Ταμείο εντός του τρέχοντος έτους (IMF Annual Report 2015), γίνεται αναφορά στη μη αποπληρωμή των δύο δόσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και του ότι η χώρα μας έχασε, έστω και προσωρινά, το δικαίωμα περαιτέρω χρηματοδότησης από το Ταμείο.

Ξεκαθαρίζεται, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου και το 2016, με το συνολικό ποσό που καλείται να πληρώσει κατά το επόμενο έτος να φθάνει στο επίπεδο των 7,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης