Νέα ευθεία παρέμβαση των Κινέζων για να συγκρατήσουν τα Χρηματιστήρια

Νέα ευθεία παρέμβαση των Κινέζων για να συγκρατήσουν τα Χρηματιστήρια

Έννέα κινεζικά επενδυτικά fund δεσμεύτηκαν να ρίξουν κεφάλαια 30 δισ. γουάν στην αγορά μετοχών - Επιχειρείται σταθεροποίηση των ασιατικών αγορών

Νέα ευθεία παρέμβαση των Κινέζων για να συγκρατήσουν τα Χρηματιστήρια
«Μην ανάβεις φωτιά που δεν μπορείς να σβήσεις». Αυτό συμβουλεύει μια κινεζική παροιμία, αλλά ως φαίνεται το Πεκίνο δεν μοιάζει ικανό να σβήσει τη φωτιά που άναψαν οι φόβοι ότι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα του πλανήτη, το παγκόσμιο εργαστήριο, το ακλόνητο μεταποιητικό κέντρο της υφηλίου, όχι μόνο χάνει τη δυναμική της, αλλά κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση.

Ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας οι επενδυτές ρευστοποιούν πυροδοτώντας νέες αναταραχές σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι κινεζικές Αρχές προσπάθηκαν εκ νέου σήμερα να περιορίσουν τις απώλειες με νέες παρεμβάσεις στην αγορά.

Σύμφωνα με το Reuters, εννέα κινεζικά επενδυτικά fund δεσμεύτηκαν να ρίξουν κεφάλαια 30 δισ. γουάν στην αγορά μετοχών, για να στηρίξουν το χρηματιστήριο, ένω ήδη εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, όπως η Guotai Junan Securities ΄ξεκίνησαν ήδη από χθες να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους για να τη στηρίξουν την αγορά.

Κλείσιμο
"Οι επενδυτές βρίσκονται ακόμα σε κλίμα εξόδου. Δεν θέλουν να έχουν μετοχές ενόψει του σαββατοκύριακου. Αλλά την ίδια στιγμή, η Κίνα αγοράζει μετοχές για να στηρίξει τον δείκτη πάνω από τις 3.000 μονάδες γιατί χρειάζονται σταθερό περιβάλλον πριν την αργία" τονίζει ο Ronald Wan, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής στην Partners Capital International.

Τα μέτρα, όμως, δεν φαίνεται να είναι ικανά να αλλάξουν το κλίμα. Ο δείκτης της ηπειρωτικής Κίνας, Shanghai υποχώρησε έως και 4,6% σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό 3.019 μονάδων. Οι παρεμβάσεις κατάφεραν να φέρουν τον δείκτη σε θετικό έδαφος 0,8% στα μισά περίπου της συνεδρίασης, ωστόσο, έκλεισε με απώλειες 0,4%. Η μεταβλητότητα, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι έντονη και θα έχει συνέχεια.

"Μπορεί να έχει κάποιον ψυχολογικό αντίκτυπο, αλλά αν δει κανείς τα στοιχεία ακόμα και μια συμβολή της τάξης των 25-30 δισ. γουάν είναι ασήμαντη μπροστά στο μέγεθος της κινεζικής αγοράς. Επίσης, οι εταιρείες αυτές έχουν χάσει τεράστια ποσά τις τελευταίες μέρες οπότε παραμένει αμφίβολο για πόσο ακόμα θα μπορούν να ρίξουν χρήματα" προσθέτει.

Η προσπάθεια να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα επηρέασε και τους υπόλοιπους ασιατικούς δείκτες, οι οποίοι αφού πέρασαν στιγμιαία σε θετικό έδαφος υποχώρησαν ξανά, με οριακές απώλειες. Ο ιαπωνικός Nikkei, κινείται με πτώση 0,4% στις 18.095 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει έως και 3,8% κατα την προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο Hang Seng έκλεισε πτωτικά 1,18% στις 20.936 μονάδες, ο αυστραλιανός ASX 200 έκλεισε σε θετικό έδαφος 0,1% στις 5.101 μονάδες. Ο Kospi έκλεισε με οριακή άνοδο στις 1.915 μονάδες. Νωρίτερα, στη συνεδρίαση ο ιαπωνικός Topix υποχωρούσε 1,7%, ο Kospi 1,5% και ο δείκτης της Ν.Ζηλανδίας 1,3%.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης