Τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες για το 17% του ΔΕΣΦΑ

Τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες για το 17% του ΔΕΣΦΑ

Το τελευταίο διάστημα έχουν «χτυπήσει» την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ νέες ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον των Βέλγων

Τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες για το 17% του ΔΕΣΦΑ
Νέα τροπή λαμβάνει το σίριαλ ιδιωτικοποίησης του  ΔΕΣΦΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα έχουν “χτυπήσει” την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ νέες ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον των Βέλγων. Η εγγυητική επιστολή  των Αζέρων λήγει τέλος Αυγούστου, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει αίτημα για παράταση μέχρι τέλος του έτους, κάτι που η Socar βλέπει θετικά.  

Το σενάριο απόκτησης από τους Αζέρους του 49% του και όχι του 66% όπως προέβλεπε  ο διαγωνισμός,  με πώληση του υπόλοιπου 17% σε τρίτη εταιρεία φαίνεται να κερδίζει έδαφος.  Για το εν λόγω ποσοστό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον - εκτός από τους Βέλγους, οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί και οι Βούλγαροι. Εκπρόσωποι εταιρειών από τις χώρες αυτές έχουν πλησιάσει τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και θεωρείται πιθανό ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς οι υπογραφές να έχουν “πέσει” μέχρι τέλος του έτους. 

Η Socar έχει συμφωνήσει να  περιορίσει το ποσοστό στο 49%, όπως και η  Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ενώ αναμένεται συνάντηση των Αζέρων με τον νέο υπουργό Ενέργειας  Πάνο Σκουρλέτη αυτή την εβδομάδα. Έτσι,  αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες,  το 17% θα δοθεί σε μία τρίτη εταιρεία, το ελληνικό δημόσιο θα έχει το 34% και το ποσοστό των Αζέρων θα υποχωρήσει στο 49%. 

Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2013, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR κέρδισε το διαγωνισμό και εξαγόρασε ποσοστό 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας «ΔΕΣΦΑ», για 400 εκατομμύρια ευρώ. Το Νοέμβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σε βάθος της συμφωνίας έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό της ΕΕ. Το πόρισμα της έρευνας ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Επίσης, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, είχε κατατεθεί εγγυητική καλής εκτέλεσης, με διετή διάρκεια, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.  Μετά τις εκλογές συμφωνήθηκε η δίμηνη επέκταση της εγγυητικής μέχρι τα τέλη Αυγούστου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης