Αγωνία για την επόμενη ημέρα του κραχ στο Χρηματιστήριο

Αγωνία για την επόμενη ημέρα του κραχ στο Χρηματιστήριο

Στο limit down ξανά οι μετοχές των τραπεζών δείχνουν τα futures - «Κλειδί» η εξέλιξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών - Έντονη μεταβλητότητα στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις προβλέπουν αναλυτές

Αγωνία για την επόμενη ημέρα του κραχ στο Χρηματιστήριο
Οι ελληνικές τράπεζες και κατ' επέκταση το ελληνικό χρηματιστήριο θέλουν επειγόντως μια καλή είδηση για την ανακεφαλαιοποίηση, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των πωλητών μετά το χθεσινό κράχ. Οι δανειστές θα εξετάσουν σήμερα την ανακεφαλαιοποίηση που θα είναι και το «κλειδί» για την πορεία της αγοράς.    

Την ίδια ώρα, ξένοι διαχειριστές αναμένουν ακόμη 2-3 ημέρες έντονης μεταβλητότητας μέχρι να εμφανιστούν αγοραστές και να ικανοποιούνται οι πωλητές. Η χθεσινή, όμως, «αιματοχυσία» του ελληνικού χρηματιστηρίου με πτώση (16,23% ) μεγαλύτερη και απο εκείνη του διεθνούς κράχ το 1987, ξεκίνησε απο τις τις τραπεζικές μετοχές που ξεπουλήθηκαν στο -30%, αφήνοντας όμως 511 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστες εντολές. Μετά, όμως, από πέντε εβδομάδες απραξίας και τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας όλοι στον κόσμο περίμεναν πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η εικόνα πάντως από τα futures λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης δείχνει μια νέα δύσκολη ημέρα καθώς μόνο οι πωλητές είναι παρόντες με τις τραπεζικές μετοχές στο limit down του -30%. Στην Eurobank στα 0,07 ευρώ με 51 εκατ. μετοχές προς πώληση, στα 0,196 ευρώ η Πειραιώς με 58 εκατ. μετοχές. Μόλις 5 εκατ. μετοχές στην Εθνική στα 0,588 ευρώ. Πωλητές και στην Alpha bank στα 0,159 ευρώ.

Υπάρχουν πωλητές αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές καθώς οι ξένοι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση ότι θα φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και πετούν τις τραπεζικές μετοχές σαν «χειροβομβίδες» φοβούμενοι την πλήρη εξαϋλωση (αραίωση της αξίας ή Dilution) εν όψει των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν μετά τον Οκτώβριο.

Ουσιαστικά, στις ελληνικές τράπεζες χάθηκαν τα 40 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης του 2014 - τα οποία θα καλυφθούν απο τους Έλληνες φορολογούμενους καθώς μεταφέρθηκαν στο χρέος - ενω μέχρι τώρα είναι άγνωστο πως θα γίνει η νέα ανακεφαλαιοποίηση.   
Κλείσιμο

Πληροφορίες απο το Λονδίνο φέρουν τους ξένους επενδυτές να πωλούν και σήμερα ακόμη και με πτώση 50-60% προκειμένου να μην χάσουν εντελώς τα κεφάλαια που τοποθέτησαν. Γι' αυτούς έχει απόλυτο νόημα να πωλούν ακόμη και με τέτοιες απώλειες. Για να γίνει απολύτως κατανοητό σε ποια θέση βρίσκονται οι ξένοι επενδυτές - οι οποίοι πέρυσι κάλυψαν τις αυξήσεις κεφαλαίου - σε ορισμένες περιπτώσεις στις σημερινές αυξήσεις κεφαλαίου οι μετοχές πρέπει να σημειώσουν άνοδο πάνω απο 1000% ώστε να πάρουν τα λεφτά τους πίσω απο την αύξηση του 2014! 

Το «λουτρό» του αίματος στις τράπεζες 

Η πτώση στο τέλος της συνεδρίασης ήταν 16,23% με τον Γενικό Δείκτη στις 668 μονάδες ύστερα απο την ενδοσυνεδριακή βουτιά έως 22,88% στις 615 μονάδες. Η ανάκαμψη στον Δείκτη έγινε δυνατή καθώς αρκετές μετοχές (μη τραπεζικές όπως Aegean, MOH, ΟΛΠ, Coca- Cola) μάζεψαν τις απώλειες του. Η χθεσινή πτώση ήταν μεγαλύτερη απο τις 7 Δεκεμβρίου 1987 όταν στον απόηχο του διεθνούς κράχ το  ελληνικό χρηματιστήριο είχε πέσει 15,03%         

Χθες η  μετοχή της Εθνικής έχασε 30% κλείνοντας στα 0,84 ευρώ διακινώντας 4,1 εκατ. μετοχές, ενω 29 εκατ. μετοχές έμειναν ανεκτέλεστες. Χειρότερη η εικόνα  στην Eurobank με 240 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα, έκλεισε στα 0,101 ευρώ με πτώση 29,86%.

Με πτώση 30% η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,28 ευρώ και 96 εκατ. ανεκτέλεστα. Πτώση 29,81% στα 0,226 ευρώ. 

Άντεξαν οι υπόλοιπες μετοχές 

Η πτώση έως 29% στις υπόλοιπες μετοχές ήταν υπερβολική και η αγορά τις διόρθωσε. Για παράδειγμα, η Αεροπορία Αιγαίου παραλίγο να κλείσει και με άνοδο χάνοντας 0,49% στα 6,15 ευρώ. Πτώση 6,7% για την Μοτορ Οίλ, 4% για τον ΟΛΘ και 6,84% για τον ΟΛΠ.
     
Η δημιουργία της «κακής τράπεζας» θα αλλάξει τα δεδομένα 

Οι τράπεζες έχουν δώσει όλη την ενέργεια τους στους ελέγχους των stress tests που θα ξεκινήσουν μετά τις 10 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν εντός διμήνου για να ακολουθήσουν αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες πρέπει να τελειώσουν εντός  του 2015 - διότι διαφορετικά εισέρχεται η οδηγία του “κουρέματος” (bail in). Μέχρι τώρα στη συζήτηση δεν έχει μπει η  δημιουργία «κακής τράπεζας», αλλά όπως τονίζει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος στο Newmoney.gr «αργά ή γρήγορα θα τεθεί». Eφόσον δημιουργηθεί η «κακή» τράπεζα τότε θα απελευθερωθούν τεράστια  κεφάλαια απο τις προβλέψεις.  Σήμερα το κουαρτέτο των δανειστών θα συζητήσουν την ανακεφαλαιοποίηση και πιθανώς να προκύψει μια θετική είδηση. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης