Ποιος είναι ο μυστηριώδης αστυνομικός που φροντίζει για την ασφάλεια της Βελκουλέσκου

Ποιος είναι ο μυστηριώδης αστυνομικός που φροντίζει για την ασφάλεια της Βελκουλέσκου

Ο απόστρατος στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ευάγγελος Κόκκαλης είναι επιφορτισμένος με το δύσκολο έργο φύλαξης της τρόικας - Πάνω από 150 αστυνομικοί στις διαταγές του - Όλο το σχέδιο που ακολουθούν

Ποιος είναι ο μυστηριώδης αστυνομικός που φροντίζει για την ασφάλεια της Βελκουλέσκου
Ο ρόλος του απόστρατου στρατηγού της ΕΛ.ΑΣ, οι 150 ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί και bodyguards, η απαίτηση των τροικανών να μην υπάρχουν ένστολοι στο Hilton και στις συναντήσεις τους αλλά και η ενεργοποίηση του σχεδίου της Κατεχάκη που ολοκληρώνεται με την ψήφιση όλων των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου για να αποφευχθούν έκτροπα από διάφορες κοινωνικές ομάδες, συνθέτουν ένα πλέγμα ασφαλείας που όμοιο του είχε αρκετά χρόνια να στηθεί. 

Πριν καν πατήσουν το πόδι τους στην Αθήνα ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ε.Ε, Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ (στην ομάδα μετέχει πλέον και εκπρόσωπος του ESM ο Νίκολας Τζιαμαρόλι), είχαν εξουσιοδοτήσει ένα μυστηριώδη σύνδεσμο προκειμένου να έχει άμεση επαφή με την ελληνική Αστυνομία και ουσιαστικά θα είναι τα μάτια και τα αυτιά των τροικανων στα σχέδια ασφαλείας των ελληνικών αρχών. 



Όπως προέκυψε, πρόκειται για έναν απόστρατο αξιωματικό τον κ. Ευάγγελο Κόκκαλη που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος τρέχει όλο το πρόγραμμα των τροικανών σε θέματα φύλαξης και ασφάλειας. Αυτός έδωσε το οκ για το ξενοδοχείο που θα μείνουν και συνομιλεί καθημερινά με το διοικητή Ασφαλείας και την Ασφάλεια Υψηλών Προσώπων προκειμένου να ενημερώνει για την ατζέντα και τις μετακινήσεις των τροικανών. 
Κλείσιμο




Ουσιαστικά, λέει στο ΘΕΜΑ στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, διαθέτουν φύλαξη στα πρότυπα υψηλού αξιωματούχου ξένης χώρας. Φρουροί με ενδοσυνεννόηση ακριβό εξοπλισμό και βαρύ οπλισμό,  επιχειρησιακά πλάνα για κάθε μετακίνηση τους, μυστική φρουρά και περιπολίες στο Hilton όπου διαμένουν... Περισσότεροι από 150 αστυνομικοί (από 50 έως 58 ανά βάρδια) αποτελούν τον σκληρό επιχειρησιακό πυρήνα του σχεδίου, συνεπικουρούμενοι από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, της  Τροχαίας, της ΥΑΤ (η ελαφριά εκδοχή των ΜΑΤ χωρίς ασπίδες) και της Άμεσης Δράσης, ενώ ρόλο παρατηρητή θα έχει και ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. Ειδικά οι bodyguards, των τριών επικεφαλής των κλιμακίων, είναι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ασφάλεια ξένων πολιτικών επισήμων από το επίπεδο του πρωθυπουργού και κάτω. Για παράδειγμα έναν υπουργό που επισκέπτεται για λίγες ημέρες την Αθήνα ενώ αν πρόκειται για πρωθυπουργό ή πρόεδρο μιας χώρας, τότε τη φύλαξη αναλαμβάνει η προεδρική φρουρά. 



Μετά από συζητήσεις πολλών ημερών η τρόικα δέχτηκε την πρόταση της ΕΛ.ΑΣ να διαμένουν όλοι στο ίδιο ξενοδοχείο και τελικά επιλέχθηκε το Hιlton. Εκπονήθηκε ειδικό σχέδιο για το συγκεκριμένο χώρο και μέχρι και ειδικές μαγνητικές  κάρτες διαθέτουν προκειμένου να ενεργοποιούν τα ασανσέρ που οδηγούν  στις σουίτες του 11ου ορόφου. 
Στα υψηλά κλιμάκια της λεωφόρου Κατεχάκη, τρέμουν ακόμα και στη σκέψη, ότι μπορεί να συμβεί έστω και το παραμικρό στην τρόικα και την πολυπληθέστατη  παρέα της. Γιατί τότε, το αντίκτυπο θα είναι μεγάλο για τη χώρα… 
 

Ο μυστηριώδης σύνδεσμος 

Ήταν αρχές καλοκαιριού του 2010 όταν  τρεις φιγούρες βορειοευρωπαίων τεχνοκρατών, «τριγυρνούσαν» στο κέντρο της Αθήνας, φορώντας κλασικά κοστούμια και κρατώντας δερμάτινες τσάντες χωρίς αρχικά να προσελκύουν το ενδιαφέρον των περαστικών. Μπαινόβγαιναν στα υπουργεία με αυστηρό ύφος, ανεβοκατέβαιναν στα γραφεία και όταν άρχισαν να γίνονται γνωστοί από τα τηλεοπτικά πλάνα, πολλοί Αθηναίοι τους έβγαζαν φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα ως … αξιοθέατα. Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για τη λεγόμενη τρόικα, για δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μηχανές, συνοδευτικά της Ασφάλειας και μπλόκα. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. 

Πλέον, η τρόικα με την προσθήκη του εκπροσώπου του ESM έγινε κουαρτέτο, η άφιξη και παραμονή στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τις αρχές ασφαλείας ως υψηλού κινδύνου ενώ στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ εμφανίστηκε και ένας παλιός γνώριμος των ανώτατων αξιωματικών που όπως ανακοινώθηκε θα έχει το ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στους στρατηγούς και τη λεγόμενη τρόικα. Ο απόστρατος κ. Ευάγγελος Κόκκαλης είναι αυτός που θα συνομιλεί και θα κανονίζει εκ μέρους των υψηλόβαθμων επιτελικών στελεχών της ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕSM και Ε.Ε όλες τις λεπτομέρειες. 

Πρόκειται για έναν έμπειρο σε θέματα ασφαλείας πρώην αξιωματικό που αποστρατεύτηκε το Μάρτιο του 2009 από το Σώμα με το βαθμό του ταξιάρχου και στη συνέχεια μετά από σχετική προσφυγή κέρδισε βαθμούς και ουσιαστικά αποχώρησε με βαθμό του υποστρατήγου. Από το 2010 τοποθετήθηκε στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Ένωσης στη χώρα μας και πλέον από το στρατηγείο της λεωφόρου Β. Σοφίας κανονίζει όλες τις λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της τροικας και τις απαιτήσεις των αξιωματούχων της. Με την εμπειρία του ο κ. Κόκκαλης ως ανώτατος αξιωματικός σε θέσεις - “κλειδιά” του μεγάρου της Κατεχάκη, αποφασίστηκε από την Ευρωπαική Ένωση ότι αυτός είναι το πρόσωπό που θα μπορούσε να αποτελέσει το σύνδεσμο με τις ελληνικές αρχές ασφαλείας. Είναι δε, τόσο κοσμικός ο ρόλος του τώρα στην Ευρωπαική Ένωση και πριν στην ΕΛ.ΑΣ που δεν κυκλοφορεί φωτογραφία του στο διαδίκτυο ενώ ελάχιστοι γνωρίζουν το πρόσωπο του. Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του λένε ότι ο κ. Ευάγγελος Κόκκαλης, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που αποφεύγει την έκθεση και προτιμά να κινείται μεθοδικά και  διακριτικά.
    
Το σχέδιο και η κυρία  Ντέλια Βελκουλέσκου

Από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε η επιστροφή (με άλλη σύνθεση) της τρόικας στην Ελλάδα, στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ επικρατούσε προβληματισμός για το πώς έπρεπε να τους αντιμετωπίσουν. Δεν ήταν πολιτικά πρόσωπα, δεν ήταν διπλωμάτες και συνεπώς υπήρχε πρόβλημα με την υπηρεσία που αναλαμβάνει τη φύλαξη υψηλών προσώπων. Τελικά, επελέγη μια μέση λύση. Από τη μία να έχουν φύλαξη ανάλογη υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, από την άλλη να τους αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια λες και είναι υψηλά πρόσωπα του δικαστικού Σώματος. 


Καθημερινά – σύμφωνα πάντα με το σχέδιο της Αστυνομίας -  δύο αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας ο οδηγός και ένα συνοδευτικό όχημα αναλαμβάνουν  τις μετακινήσεις για τον καθένα ξεχωριστά.. Επίσης η ομάδα ασφάλειας γνωρίζει από την προηγούμενη μέρα τα σημεία θα επισκεφτούν, τις ακριβείς ώρες  και φυσικά δεν παρεκκλίνουν σε τίποτα από το πρόγραμμα. Έχουν συγκεκριμένο πλάνο μετακινήσεων και ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες κατευθύνονται  ενημερώνονται και τα τοπικά τμήματα για αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Για παράδειγμα αν στην ατζέντα υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει σχετική ενημέρωση και στο τμήμα Συντάγματος έτσι ώστε αστυνομικοί της Ασφάλειας ή ένστολοι να «καθαρίσουν» την περιοχή από τυχόν περίεργους, μέχρι να βρουν θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητα των τροικανών και τα συνοδευτικά τους. 

Σε κάθε άφιξή, το πλάνο είναι συγκεκριμένο και έχει ως εξής: Κατεβαίνει ο συνοδός από το όχημα μεταφοράς αλλά και το συνοδευτικό ανοίγει το δρόμο και δεν επιτρέπει ούτε σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία να πλησιάσουν σε πολύ κοντινή απόσταση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα κατά τις μετακινήσεις τους, αναμένεται να  υπάρξουν και αστυνομικοί μοτοσικλετιστές ως προπομποί. Παράλληλα δεν θα κλείνουν οι  δρόμοι κατά τις μετακινήσεις της τρόικας, ενώ  και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται είναι ανάλογης διαβάθμισης, Audi ή Saab, ενώ αποφασίστηκε τους τροικανούς φυλάνε τα ίδια πρόσωπα. Δηλαδή να μην αλλάζουν οι bodyguards. 


Σύμφωνα με το σχέδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο πρόσωπο της κυρίας Ντέλιας Βελκουλέσκου. Το γεγονός ότι εκπροσωπεί το ΔΝΤ τον πιο σκληρό βραχίονα της τροικας, ότι έχει περάσει από την Κύπρο σε ανάλογο ρόλο αποτελώντας κόκκινο πανί για την κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου λόγω των ιδιαίτερα σκληρών μέτρων που απαιτούσε, αυτομάτως έκανε τους αξιωματικούς της ΕΛΆΣ που εκπονούσαν το σχέδιο να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη Ρουμάνα αξιωματούχο καθώς εκτιμούν ότι θα είναι το πρόσωπο που θα τραβήξει την προσοχή και τα φώτα της επικαιρότητας πάνω της. Μάλιστα, επειδή είναι γυναίκα η φρούρηση είναι διαφορετική κάτι που θα γίνεται εμφανές όσο περνούν οι μέρες. 

“Αστακός” το  Hilton

Πληροφορίες αναφέρουν πως στις συζητήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με το σύνδεσμό της τρόικας η ελληνική πλευρά, προσπαθούσε να πείσει να εγκατασταθούν όλοι στο ίδιο ξενοδοχείο έτσι ώστε να μην υπάρχει διάσπαση δυνάμεων. Το ποιο θα ήταν το ξενοδοχείο δεν είχε ιδιαίτερη σημασία για τους αξιωματικούς, κάτι που επιβεβαίωσε και ο σύνδεσμος ο οποίος επιθεώρησε όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας και διαπίστωσε ότι για κανένα δεν υπήρχε ζήτημα ασφαλείας. Τελικά, επελέγη το Hilton εκεί όπου έμενε και η ....προηγούμενη τρόικα. 
Όλο το 24ωρο στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Hilton  που διαμένουν υπάρχει διακριτική φύλαξη, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, της ΥΑΤ και της Ασφάλειας. Το αίτημα των τροικανών έγινε αποδεκτό από την ΕΛ.ΑΣ και ένστολος δεν θα μπαίνει στο ξενοδοχείο όμως τόσο στο χώρο του lobby όσο και τους υπόλοιπους ορόφους είναι εμφανής η ύπαρξη μυστικών αστυνομικών, έτοιμοι να επέμβουν αν συμβεί το παραμικρό… 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι τροικανοι μένουν στο 11ο όροφο που βρίσκονται οι σουίτες του ξενοδοχείου και για να φθάσουν τα ασανσέρ στους συγκεκριμένους ορόφους απαιτείται ειδική μαγνητική κάρτα  το οποίο διαθέτουν οι ίδιοι και οι αστυνομικοί – συνοδοί τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης