Τα ενεργειακά στο τραπέζι με τους Θεσμούς, αλλά χωρίς... Σκουρλέτη

Τα ενεργειακά στο τραπέζι με τους Θεσμούς, αλλά χωρίς... Σκουρλέτη

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι συζητήσεις για τα ενεργειακά 

Τα ενεργειακά στο τραπέζι με τους Θεσμούς, αλλά χωρίς... Σκουρλέτη
Εκτός έδρας και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πραγματοποιούνται οι επαφές των στελεχών του υπουργείου Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με τους δανειστές. Αν και από σήμερα ξεκινούν στην ουσία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τεσσάρων εκπροσώπων των Θεσμών -αφού βρίσκονται στη χώρα μας, μετά και τη χθεσινή έλευση της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου- ο νέος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Η ελληνική πλευρά στοχεύει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν  από τις 20 Αυγούστου, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί φυσικά και από τις προθέσεις των δανειστών.


Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν “πιάσει” δουλειά εδώ και ημέρες, με τα ενεργειακά να βρίσκονται στο μενού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια είχαν συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου, αλλά και με τις διοικήσεις της ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ.  Βασικό θέμα αποτέλεσε η εύρεση ισοδυνάμων, με σκοπό να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ.

Βέβαια, ο κ. Σκουρλέτης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Aνεξάρτητου Διαχειριστή της Mεταφοράς Hλεκτρικής Eνέργειας, τονίζοντας ότι θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο, διασφαλίζοντας και τον ανταγωνισμό. Η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του AΔMHE ή άλλα ισοδύναμα μέτρα που να διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό.
Επίσης, έχει διευκρινίσει ότι το νέο σχήμα για τον Διαχειριστή δεν θα  έχει τη μορφή του παλαιού ΔEΣMHE, λέγοντας ότι οι θεσμοί δεν επιθυμούν καθόλου την εμπλοκή της ΔEH.
Στον ΔEΣMHE το Δημόσιο κατείχε το 51% και η ΔEH το υπόλοιπο 49%, με τους υπόλοιπους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να μπορούν να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανάλογα με το μερίδιο που κατέχουν στην ηλεκτροπαραγωγή.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το υπουργείο,  εξετάζονται swaps μεριδίων με άλλες εταιρείες στο νέο μετοχικό σχήμα του AΔMHE, χωρίς ακόμα να δίνονται  περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα σενάρια  που ήθελαν τα EΛΠE και την EYΔAΠ να αποκτούν μερίδιο στον Διαχειριστή. Αναμένεται το Δημόσιο να κρατήσει τα πάγια της εταιρείας και παραμένει ανοιχτό το θέμα του μάνατζμεντ. Άλλο ένα ζήτημα προς συζήτηση είναι η εφαρμογή του μοντέλου NOME στην αγορά ηλεκτρισμού, με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔEH, προκειμένου να ανοίξει ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά. 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται σύντομα να  συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Socar, της κρατικής εταιρείας αερίου του Aζερμπαϊτζάν για την εξαγορά του ΔEΣΦA. H Socar είναι από τους βασικούς μετόχους, με μερίδιο 20% στον αγωγό Transadriatic Pipeline, TAP, ο οποίος θα διασχίζει τη Bόρειο Eλλάδα στην πορεία του από τα σύνορα με την Tουρκία ως την Aλβανία και θα συνδεθεί υποθαλάσσια με την Iταλία. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς τέλη Aυγούστου λήγει η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η Socar για την απόκτηση του 66% των μετοχών του ΔEΣΦA από τον Δεκέμβριο του 2013.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης