Έκτακτη βοήθεια 1,2 δισεκ. δολαρίων στο Ιράκ ανακοίνωσε το ΔΝΤ

Έκτακτη βοήθεια 1,2 δισεκ. δολαρίων στο Ιράκ ανακοίνωσε το ΔΝΤ

Στόχος είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της δράσης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της ραγδαίας υποχώρησης της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές

Έκτακτη βοήθεια 1,2 δισεκ. δολαρίων στο Ιράκ ανακοίνωσε το ΔΝΤ
Το «διπλό σοκ» που έχει υποστεί η οικονομία του Ιράκ από τη δράση των τζιχαντιστών και τη ραγδαία υποχώρηση της τιμής του αργού πετρελαίου επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ΔΝΤ, εγκρίνοντας έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τη χώρα της Ασίας ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το δάνειο αυτό, το οποίο θα εκταμιευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να επιτρέψει στη χώρα να αντιμετωπίσει αυτό το «διπλό σοκ», όπως το ονομάζουν, το οποίο έχει ουσιαστικά οδηγήσει σε κατάρρευση τα δημοσιονομικά του Ιράκ και τα αποθέματά του σε συνάλλαγμα, εξήγησε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

«Το διπλό σοκ της επίθεσης του ΙΚ και της παγκόσμιας πτώσης των τιμών του πετρελαίου επιδείνωσαν σε σημαντικό βαθμό το κρατικό έλλειμμα και προκάλεσαν μείωση των συναλλαγματικών αποθεματικών του Ιράκ», ανέφερε ο Μιτσουχίρο Φουρουσάβα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις της ιρακινής επικράτειας και ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξαπέλυσε μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών εναντίον των θέσεών τους το καλοκαίρι του 2014.

Η χώρα εξάλλου πλήττεται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, που μειώνει σημαντικά τα κρατικά έσοδα από τις εξαγωγές.
Κλείσιμο

«Το δάνειο του ΔΝΤ θα επιτρέψει στο Ιράκ να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας», σημείωσε το Ταμείο, το οποίο είχε χορηγήσει το 2010 μια γραμμή πιστώσεων ύψους 3,5 δισεκ. δολαρίων στη Βαγδάτη. μια διευθέτηση, η ισχύς της οποίας τερματίστηκε στις αρχές του 2013.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης