Ψάχνουν τρόπους να ελαττώσουν τις ζημιές οι ξένοι επενδυτές

Ψάχνουν τρόπους να ελαττώσουν τις ζημιές οι ξένοι επενδυτές

Συναντήσεις με τραπεζικά στελέχη και χρηματιστές

Ψάχνουν τρόπους να ελαττώσουν τις ζημιές οι ξένοι επενδυτές
Απόβαση στην Αθήνα κάνουν οι περσινοί ξένοι μέτοχοι -μαζί με επενδυτικά fund- που «μπήκαν» στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών την περασμένη χρονιά, κάνοντας συναντήσεις με τραπεζικά στελέχη και χρηματιστές, με σκοπό τις επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, Πέμπτη, έχει οργανωθεί από μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία κρυφή συνάντηση, με τη συμμετοχή λίγων ξένων επενδυτών με βασικό θέμα τις τράπεζες, με τους μετόχους που συμμετείχαν στις περσινές αυξήσεις να στοχεύουν να βρουν τρόπο να ζημιωθούν λιγότερο από τις προσεχείς ενισχύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, ίσως με την εισφορά ιδιωτικών κεφαλαίων παράλληλα με τη χρηματοδότηση από τον ESM. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδυτές θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τις ελληνικές τράπεζες. Ισχυρό όνομα που συμμετέχει στις συναντήσεις είναι η Pimco. 

Διόλου τυχαία, λοιπόν, η συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του hedge fund Highfields Capital Management που είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Κλείσιμο
Πηγές αναφέρουν ότι στις 5 Αυγούστου -εκτός απρόοπτου- θα ξεκινήσουν τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες από κλιμάκιο που θα συμμετέχει η ΕΚΤ. Τα αρμόδια κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να πιάσουν δουλειά σύντομα, με επισκέψεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στόχος της ΕΚΤ είναι μέχρι τον Νοέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί οι ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών, ενώ  σύμφωνα με εκτιμήσεις των θεσμών τα 25 δισ. ευρώ επαρκούν για τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος σε πρώτη φάση.   Στελέχη κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι το φθινόπωρο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, η ΕΚΤ, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, θα προχωρήσει στην αξιολόγηση της κατάστασης των τραπεζών και με βάση τα ευρήματα θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τις διοικήσεις θα συζητηθούν οι δυνατότητες κάλυψης μέρος των αναγκών από διάφορες ενέργειες, όπως πωλήσεις θυγατρικών, μείωση δαπανών, αποχώρηση από εξωτερικό κλπ και  από ιδιώτες μετόχους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης