Χιούγκο Ντίξον: Συνθηκολόγηση ή άβυσσος το δίλημμα για τον Τσίπρα

Χιούγκο Ντίξον: Συνθηκολόγηση ή άβυσσος το δίλημμα για τον Τσίπρα

Διαβάστε την ανάρτηση του γνωστού αρθρογράφου στο Twitter - Τι πιστεύει ο Ντίξον ότι θα συμβεί αν η Ελλάδα γυρίσει στη δραχμή;

Χιούγκο Ντίξον: Συνθηκολόγηση ή άβυσσος το δίλημμα για τον Τσίπρα
Ένα εξαιρετικά δύσκολο δίλημμα έχει μπροστά του ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους, αναφέρει ο γνωστός δημοσιογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον σε σημερινή του ανάρτηση στο Twitter.

«Το δίλημμα του Τσίπρα: να συνθηκολογήσει αποδεχόμενος μία χειρότερη συμφωνία από εκείνη που του είχε προταθεί πριν 10 μέρες ρισκάροντας να διχάσει το κόμμα του ή να βυθίσει την Ελλάδα στην άβυσσο», γράφει ο Ντίξον.


Κλείσιμο

Την εκτίμηση ότι, ακόμα και εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, μπορεί να καταλήξει να χρησιμοποιεί ευρέως το συγκεκριμένο νόμισμα διατυπώνει επίσης σε άρθρο του ο Ντίξον.

Περιγράφοντας μία αλυσίδα εξελίξεων που μπορεί να ακολουθήσουν ένα Grexit, o αρθρογράφος εκτιμά ότι, ακόμα και μετά την επιστροφή στη δραχμή, ο κόσμος στην Ελλάδα θα θέλει ακόμα ευρώ και ίσως τιμολογεί τα προϊόντα του στο παλιό νόμισμα.

Κατά τον δημοσιογράφο, ο κίνδυνος να αναπτυχθεί «μαύρη αγορά» λόγω του τεχνητά υψηλού επιπέδου ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και δραχμής που θα ορίσει η κυβέρνηση είναι σημαντικός.

Ιδού μερικές από τις πιθανές επιπτώσεις ενός Grexit, σύμφωνα με τον Ντίξον.

1. Εάν η Ελλάδα έφερνε πίσω τη δραχμή, οι άνθρωποι θα εξακολουθούσαν να θέλουν ευρώ και πιθανόν τα προϊόντα να τιμολογούνταν σε ευρώ. Δηλαδή, η οικονομία θα «ευρωποιούνταν».

2. Το ερώτημα-κλειδί για την κυβέρνηση θα ήταν αν πρέπει να επιτρέψει την ανάπτυξη ελεύθερης αγοράς μεταξύ του ευρώ και της δραχμής, ή να καθορίσει την ισοτιμία.

3. Ο Τσίπρας θα επέλεγε πιθανότατα τη λύση της ελεγχόμενης ισοτιμίας, καθορίζοντάς την σε τεχνητά υψηλό επίπεδο. Τότε θα αναπτυσσόταν «μαύρη αγορά».

4. Η κυβέρνηση θα περνούσε πιθανότατα νόμους που θα υποχρέωναν τους εξαγωγείς και τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου να παραδίδουν τα ευρώ που λαμβάνουν και θα καθιστούσαν παράνομη την μαύρη αγορά.

5. Η κυβέρνηση θα κατένειμε περιορισμένο αριθμό ευρώ σε εισαγωγείς, σε άτομα που χρειάζεται να στέλνουν μετρητά στο εξωτερικό (π.χ. για την εκπαίδευση ή περίθαλψη) και σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν

6. Τα περιορισμένα ευρώ θα κατανέμονταν βάσει αναγκών αλλά ενδέχεται να παρουσιάζονταν φαινόμενα δωροδοκίας ή ευνοιοκρατίας

7. Οι εξαγωγείς και η τουριστική βιομηχανία θα προσπαθούσαν να παρακάμψουν τους νόμους που τους αναγκάζουν να παραδώσουν τα ευρώ τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης