Aπλησίαστα τα αμερικανικά προϊόντα για τους Έλληνες

Aπλησίαστα τα αμερικανικά προϊόντα για τους Έλληνες

Γίναμε Αϊτή, Γκαμπόν και Μαρόκο

Aπλησίαστα τα αμερικανικά προϊόντα για τους Έλληνες
Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας, όμως ποτέ δεν είχε στενούς δεσμούς με την παλαιότερη σύγχρονη Δημοκρατία, που είναι αυτή των ΗΠΑ. Αυτοί οι όχι και τόσο ισχυροί δεσμοί, σύμφωνα με το Μarketwatch, έχουν αδυνατίσει ακόμα περισσότερο, με φόντο την ελληνική κρίση.

Οι εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων προς την Ελλάδα, έχουν πέσει κατά 2/3 από το 2009, όπου η οικονομική κρίση άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στο "μικρό μεσογειακό κράτος".

Οι αμερικανικές εξαγωγές το 2014 υποχώρησαν στα 773 εκατ. δολάρια από 2,49 δισ. το 2009, δείχνουν τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, για τον μήνα Μάιο, ενώ και το 2015 ήταν στα ίδια επίπεδα.

Κλείσιμο
Στην Ελλάδα κατευθύνεται το 0,05% των αμερικανικών προϊόντων.

Το πραγματικό πρόβλημα για τις ΗΠΑ θα προκύψει σε περίπτωση διασποράς της ελληνικής κρίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η παρουσία αμερικανικών προϊόντων είναι ισχυρή.

Είκοσι από τις 28 χώρες της Ε.Ε. είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ από την Ελλάδα, ενώ Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, Εσθονία, Μάλτα, Λιθουανία και Σλοβενία, εισάγουν λιγότερα προϊόντα από τις ΗΠΑ από ότι η Ελλάδα.

Η Ευρώπη είναι ισχυρότερη και πιο προετοιμασμένη από το παρελθόν αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει μία ελληνική χρεοκοπία.

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές εξαγωγές στην Ελλάδα είναι εμπορικά αεροσκάφη, εργαστηριακά προϊόντα, πετρέλαιο, ξηροί καρποί και χαλκός.

Αντίστοιχα οι ΗΠΑ εισάγουν από την Ελλάδα, αλουμίνιο, ελιές, αναλώσιμα καταναλωτικά προϊόντα , πέτρες, τσιμέντο, έργα τέχνης και αντίκες. Οι εισαγωγές από την Ελλάδα αυξήθηκαν στο 1,04 δισ. το 2014 από τα 798 εκατ. το 2010.

Πέρσι η Ελλάδα βρίσκονταν στην 77η θέση όσων αφορά τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, στο ίδιο επίπεδο με την Γκαμπόν, την Αϊτή και το Μαρόκο.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης