WSJ: «Όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες, θα είναι εκεί όλα τα λεφτά;»

WSJ: «Όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες, θα είναι εκεί όλα τα λεφτά;»

H Wall Street Journal παρουσιάζει μία λίστα ερωταπαντήσεων για φλέγοντα θέματα της ελληνικής οικονομίας

WSJ: «Όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες, θα είναι εκεί όλα τα λεφτά;»
Λίστα ερωταπαντήσεων παρουσιάζει η Wall Street Journal, αφού διερωτάται: «Όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες, θα είναι εκεί όλα τα λεφτά;»

Oι ελληνικές τράπεζες παραμένουν κλειστές αυτή την εβδομάδα, πιέζοντας ασφυκτικά την οικονομία της χώρας. Θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, την επομένη, δηλαδή του δημοψηφίσματος, αλλά θα υπάρχει τρομερή πίεση να επαναλειτουργήσουν όσο το γρηγορότερο. Η Wall Street Journal παρουσιάζει τι μπορεί να συμβεί και εάν θα έχουν οι Έλληνες καταθέτες ακόμη όλα τα χρήματά τους.

Ε. Γιατί είναι οι τράπεζες κλειστές;

Α. Δεν έχουν σχεδόν καθόλου ρευστό. Το τέλος του Μαΐου οι τράπεζες είχαν περίπου 2 δισ. ευρώ. Πολλοί γνώστες υπολογίζουν πως το ποσό αυτό τώρα πια είναι κάτω του ενός δισ. Επίσης, δεν υπάρχει η γραμμή σωτηρίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πια. Οι τράπεζες απλά δεν μπορούν να δώσουν στους καταθέτες όλα τα χρήματα που ζητούν. Οπότε και οι αναλήψεις περιορίζονται στα 60 ευρώ/μέρα και δεν επιτρέπονται ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτός Ελλάδος.

Ε. Πόσο σύντομα θα μπορούσαν να ανοίξουν οι τράπεζες;
Κλείσιμο

Α. Οι ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ έχουν βεβαιώσει τους Έλληνες πως οι τράπεζες θα ανοίξουν σύντομα μετά από ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν πως αυτό είναι σχεδόν απίθανο. Χωρίς την επιστροφή της βοηθητικής χείρας της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα αδειάσουν από τις αναλήψεις. Και η ΕΚΤ δεν είναι πιθανό πως θα αρχίσει να βοηθά χωρίς πρόοδο προς μία συμφωνία.

Το καλύτερο σενάριο για την επαναλειτουργία των τραπεζών είναι μάλλον ένα ηχηρό «Ναι» και η γοργή αλλαγή κυβέρνησης με λαϊκή εντολή υπογραφής της συμφωνίας. Αυτό θα δώσει στην ΕΚΤ έναν λόγο να βοηθήσει.

Άλλα σενάρια βλέπουν ένα «Ναι» που θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια και νέες εθνικές εκλογές. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι ακριβώς θα κάνει τότε η ΕΚΤ, αλλά μπορεί να καθυστερήσει τη γραμμή βοηθείας μέχρι να σταθεροποιηθεί η νέα κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης