Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Μικρά κέρδη και στις αγορές της Ασίας

Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Μικρά κέρδη και στις αγορές της Ασίας

Με εξαίρεση την Κίνα, όπου η «βουτιά» συνεχίζεται με τον Shanghai στο -3,5% - Στο επίκεντρο παραμένει η ελληνική κρίση και οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο η επιδρασή της φαίνεται να έχει καταλαγιάσει προς το παρόν

Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Μικρά κέρδη και στις αγορές της Ασίας
Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές για δεύτερη μέρα με τους επενδυτές να μένουν προσηλωμένοι στις ελληνικές εξελίξεις αλλά και να περιμένουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,3% στις 388,06 μονάδες. Σχεδόν όλοι οι επιμέρους δείκτες σημειώνουν άνοδομε τις εταιρείες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να οδηγούν τα κέρδη.

Ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,5% την Τετάρτη έχοντας φτάσει σε χαμηλό τεσσάρων μηνών μετά την διήμερη πτώση 3,9%, τη μεγαλύτερη του 2015. Οι μετοχές υποχώρησαν καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές κατέρρευσαν μετα την ανακοίνωση δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα. Για τον Ιούνιο ο δείκτης έχει καταγράψει πτώση 4,6%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δύο ετών.

Κλείσιμο
Οι εξελίξεις αυτές ώθησαν τον δείκτη μεταβλητότητας σε υψηλό τριών ετών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες αρχίζουν να πηγαίνουν κόντρα στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για το "όχι" στην πρόταση των δανειστών, ωστόσο, οι τελευταίοι ξεκαθαρίζουν ότι οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να γίνουν μέχρι να τελειώσει το δημοψήφισμα.

Ο FTSE 100 ενισχύεται 0,03% στις 6.610 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,04% στις 11.177 μονάδες, ο CAC 40 κινείται με απώλειες 0,03% στις 4.881 μονάδες, ο ΙΒΕΧ με κέρδη 0,01% στις 10.912 μονάδες και ο FTSE MIB υποχωρεί 0,16% στις 22.907 μονάδες.

Στο πεδίο των μετοχών η Amadeus IT Holding SA ενισχύεται 3,2% μετά την απόφαση να αγοράσει την Navitaire από την Accenture Plc. Κέρδη 3,8% για την Dixons Carphone Plc, ενώ αντίθετα, πτώση 8,9% κατέγραψε η Electrolux AB μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την εξαγορά του τμήματος ηλεκτρικών της General Electric Co.


Μικρή άνοδος και στα ασιατικά, εκτός της Κίνας
Ανοδικά κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη με εξαίρεση τον δείκτη της ηπειρωτικής Κίνας ο οποίος καταγράφει μεγάλη "βουτιά" καθώς οι ρυθμιστικές κεφαλαιακές αρχές συνεχίζουν τις αλλαγές στους κανόνες για τα περιθώρια δανεισμού.

Στο επίκεντρο παραμένει η ελληνική κρίση και οι τελευταίες εξελίξεις ωστόσο η επιδρασή της φαίνεται να έχει καταλαγιάσει προς το παρόν.

Συγκεκριμένα, στην Κίνα ο Shanghai διπλασίασε τις απώλειες παρά τα θετικά νέα όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού ενός έτους και του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης.



"Φαίνεται ότι είναι πραγματικά απελπισμένοι. Το γεγονός ότι οι κινεζικές αγορές ξεπωλούν μετά την μείωση των επιτοκίων το σαββατοκύριακο είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης για την κινεζική ηγεσία ότι χρειάζεται να κάνουν κάτι πιο ισχυρό και λιγότερο αμφιλεγόμενο για να σηματοδοτήσουν ότι όλα είναι εντάξει και οι επενδυτές μπορούν να γυρίσουν στην αγορά" τονίζει ο Michael Kurtz, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στην Nomura.

Στο Χονγκ Κονγκ πάντως ο δείκτης κινείται ανοδικά 0,4% μετά την αργία.

Με άνοδο 10% κινούνται οι Sands China και Galaxy Entertainment μετά τα νέα ότι η κυβέρνηση του Μακάου θα χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους τουρίστες της ηπειρωτικής χώρας.

Ο Nikkei βρέθηκε σε υψηλό μιας εβδομάδας με τις εξαγωγικές και ασφαλιστικές μετοχές να οδηγούν το ράλι.

Κέρδη πάνω από 2% για την Nissan και τη Honda Motor μετά τα θετικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο.

Άνοδος 6% για την Sharp sμετά την απόσυρση της αξιολόγησης "επιλεκτικής χρεοκοπίας" από την Standard & Poor's.

Κέρδη 7,9% για την Τakara Printing και κέρδη 3% για την Fast Retailing.

Στην Αυστραλία ο δείκτης διπλασίασε το μεσημέρι (τοπική ώρα) τα κέρδη καθώς το επενδυτικό αίσθημα έλαβε ώθηση από τον δείκτη πρώτων υλών.

Ύστερα από την πρωινή πτώση οι σχετικές μετοχές Woodside Petroleum και Santos έκαναν ριμπάουντ 1,6% και 2,2% αντίστοιχα ενώ η Newcrest Mining σημείωσε άνοδο 0,6%.

Ανάμεσα στους κερδισμένους η QBE Insurance σημείωσε άνοδο 2,2%, ενώ οι Westpac και National Australia Bank κινήθηκαν ανοδικά 2% η κάθε μία. Κέρδη 2,8% για την Challenger μετά την ανακοίνωση ότι πουλά το 25% της στην Kapstream Capital στην Janus Capital Group έναντι 34,36 εκατ. δολ.

Αντίστοιχα, το αυστραλιανό δολάριο υποχώρησε ελαφρά στο 0,7636 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης