Γιατί ούτε ο χρυσός δεν... χορεύει στους ζουρνάδες της Ελληνικής κρίσης;

Γιατί ούτε ο χρυσός δεν... χορεύει στους ζουρνάδες της Ελληνικής κρίσης;

Για όσους -κυρίως εντός Ελλάδας- στοιχημάτιζαν ότι ο χρυσός θα αντιδρούσε πιο άμεσα στα προβλήματα που θα δημιουργούσε σε παγκόσμιο επίπεδο η ελληνική κρίση, βλέπουν ότι και σ' αυτό έπεσαν πολύ έξω.

Γιατί ούτε ο χρυσός δεν... χορεύει στους ζουρνάδες της Ελληνικής κρίσης;
Όπως και σε όλους τους υπόλοιπους δείκτες, έτσι και στην τιμή του χρυσού είναι προφανές ότι οι αγορές δεν ακολούθησαν τους... ζουρνάδες της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Η διακύμανσή του ήταν ελάχιστη είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω, δείχνοντας μία χαρακτηριστική... απάθεια για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Γιατί όμως ο χρυσός, αυτή η σταθερή αξία σε καιρούς κρίσης, δεν φαίνεται να "τραβάει" τους αγοραστές και σ' αυτή την περίπτωση. Η πρώτη εξήγηση είναι προφανής: η ελληνική κρίση δεν αξιολογείται τόσο σημαντική ή τοξική ώστε να ωθήσει τους επενδυτές σε πιο ασφαλή λιμάνια όπως ο χρυσός. Οι διαβεβαιώσεις των θεσμικών οργάνων της Ευρωζώνης σχετικά με την σταθερότητα του ευρώ, φαίνεται ότι είναι πειστική για όλους όσοι αναζητούν μια ξεκάθαρη απάντηση για την διάχυση της ελληνικής κρίσης. Και όσο περνάνε οι μέρες όλα δείχνουν ότι επιβεβαιώνονται πανηγυρικά. 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι και ο ίδιος ο χρυσός ως επενδυτική ευκαιρία φαίνεται να βρίσκεται στο κατώτερο σημείο του πρόσφατου κύκλου του. Μετά από τα υψηλά που σημείωσε τον Αύγουστο του 2011 (αγγίζοντας τα 1.900 δολλάρια την ουγγιά), η πορεία του τα τελευταία χρόνια παραμένει σχετικά σταθερή. Όμως αρκετοί παράγοντες, όπως το ακριβό δολάριο, η χαμηλή ζήτηση κοσμημάτων στην Κίνα και την Ινδία, αλλά και επενδυτικές ευκαιρίες με υψηλότερες αποδόσεις σε άλλους τομείς, φέρνουν τον χρυσό σε δύσκολη θέση. Ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις από αναλυτές ότι η τιμή του μπορεί να φθάσει και έως τα 1.000 δολάρια η ουγγιά μέσα στους επόμενους 6 με 18 μήνες.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης