Guardian: «Δεν είμαστε προδότες», λένε οι υποστηρικτές του «ναι»

Guardian: «Δεν είμαστε προδότες», λένε οι υποστηρικτές του «ναι»

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες που προτιμούν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ έχουν ένα μικρό προβάδισμα, υπογραμμίζει ο Guardian

Guardian: «Δεν είμαστε προδότες», λένε οι υποστηρικτές του «ναι»
Στη χθεσινή συγκέντρωση των Ελλήνων πολιτών στο σύνταγμα εστιάζει ο Guardian σε σημερινό άρθρο του με τίτλο «Οι υποστηρικτές του 'ναι' στην Ελλάδα επιμένουν: Δεν είμαστε προδότες».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, χιλιάδες Έλληνες με σημαίες στα χέρια συγκεντρώθηκαν παρά την καλοκαιρινή καταιγίδα έξω από το κοινοβούλιο στην Αθήνα την Τρίτη, προκειμένου να φωνάξουν ότι η χώρα τους ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να προειδοποιήσουν ότι η έξοδός της θα οδηγήσει στην καταστροφή.

«Πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα που πολλοί ερμηνεύουν ως επιλογή ανάμεσα σε περαιτέρω λιτότητα και έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, το στρατόπεδο του 'ναι' έχει αρχίσει να συντονίζει τις δράσεις του», υπογραμμίζει ο Guardian.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Guardian, τα γραφεία του ΣΕΤΕ μετατράπηκαν σχεδόν εν μία νυκτί στο νευραλγικό κέντρο της εκστρατείας των πολιτών. Συνδικάτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επαγγελματικές ενώσεις, εμπορικά επιμελητήρια, δήμοι, αγροτικά σωματεία, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί έχουν δηλώσει συμμετοχή.

«Εξέχουσες προσωπικότητες από τον κόσμο των τεχνών και του αθλητισμού έχουν επίσης αρχίσει να υποστηρίζουν επώνυμα το κίνημα με το σύνθημα: «Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο ευρώ».

Το δημοσίευμα κάνει παραλληλισμούς με το δημοψήφισμα του 1974, όταν οι Έλληνες κλήθηκαν να αποφασίσουν για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας. «Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, τα πολιτικά κόμματα αποφεύγουν να βγουν στο προσκήνιο: ο συσχετισμός θα μπορούσε να καταστρέψει αυτό που πολλοί παρουσιάζουν ως ένα μη κομματικό κίνημα» υπογραμμίζει το άρθρο.

«Πρόκειται για το ευρύτερο πολιτικό ερώτημα, πού ανήκει η Ελλάδα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος οδήγησε τη χώρα στη ζώνη του ευρώ το 2001. «Πολύ φοβάμαι ότι εάν κερδίσει η καμπάνια του 'όχι', τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν εκτός ελέγχου στη χώρα."

Ο Κωστής Χατζηδάκης, πρώην ευρωβουλευτής και υπουργός του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι το μήνυμα ήταν: «Ψηφίζουμε ναι στην Ευρώπη, ναι στο ευρώ - και ναι στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές μας για μια αποδεκτή συμφωνία.»

«Η κατάσταση είναι ρευστή. Ελπίζω να μη διαπράξουμε εθνική αυτοκτονία. Πρέπει να παραμείνουμε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούμε να γίνουμε ευρωπαϊκό κράτος δεύτερης κατηγορίας», τόνισε ο πρώην υπουργός.

«Το στρατόπεδο του 'ναι' έχει την υποστήριξη των πλουσιότερων επιχειρήσεων της Ελλάδας και, το σημαντικότερο, των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης, όπως και πολλών ηλικιωμένων συντηρητικών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων και νέων επαγγελματιών που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό», αναφέρει ο Guardian, προσθέτοντας ότι η χθεσινή συγκέντρωση έδειχνε να είναι μεγαλύτερη από εκείνη των υποστηρικτών του «όχι».

«Οι διαδηλωτές ήταν εμφανώς πιο ευκατάστατοι: Άνδρες με ακριβά πουκάμισα, γυναίκες με επώνυμα ρούχα και κοσμήματα», επισημαίνει το άρθρο.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ελληνική κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη μεταξύ ναι και όχι, και η συζήτηση γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες που προτιμούν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ έχουν ένα μικρό προβάδισμα, υπογραμμίζει ο Guardian, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα ίδια άτομα διστάζουν να δεχθούν την επιπλέον λιτότητα που απαιτούν οι πιστωτές ως τίμημα για τη συνέχιση της συμμετοχής στο μπλοκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης