PROTOTHEMA

Οικονομία

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες χρεοκοπίες από το 2000 και μετά;

CNN: Τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι χειρότερη και από της Αργεντινής

CNN: Τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι χειρότερη και από της Αργεντινής

«Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές το χρέος της Αργεντινής, ενώ η οικονομία της είναι η μισή σε μέγεθος», γράφει το CNN.

Τον κίνδυνο να αναδειχθεί η Ελλάδα σε κάτοχο ενός άκρως αρνητικού ρεκόρ επισημαίνει σε δημοσίευμά του το CNN, τονίζοντας ότι εάν η μεσογειακή χώρα κηρύξει χρεοκοπία, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη χρεοκοπία ενός κράτους στην ιστορία.


Όπως αναφέρει το άρθρο, οι πιθανότητες να πληρώσει σήμερα η Αθήνα το ΔΝΤ είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με το CNN, αυτή η αποτυχία εξόφλησης της δόσης μπορεί να βάλει τη χώρα σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στην χρεοκοπία έναντι του συνόλου του χρέους της, που αγγίζει τα 323 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Η χώρα έσπασε μία φορά το ρεκόρ της μεγαλύτερης «χρεοκοπίας» κράτους το 2012, όταν συντελέστηκε τεχνική χρεοκοπία που είχε ως αποτέλεσμα το κούρεμα του χρέους κατά 138 δισεκατομμύρια δολάρια. Τότε, η Ελλάδα είχε μπει σε πρόγραμμα διάσωσης, όμως αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί τώρα», επισημαίνει το άρθρο.

 Η Ελλάδα κατέχει ήδη το ρεκόρ

«Η τεχνική χρεοκοπία της Ελλάδας το 2012 ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της Αργεντινής, που το 2001 είχε χρεοκοπήσει έναντι του χρέους της που έφτανε στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια», υπογραμμίζει το CNN, προσθέτοντας ότι, παρά τις εμφανείς ομοιότητες η χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να είναι πολύ χειρότερη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αναλυτές.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη», λέει η Άννα Γκέλπερν, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Georgetown. «Για πολιτικούς λόγους και για την εμπιστοσύνη των αγορών, το χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αυτό αν δεν χρεοκοπήσει», υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Αν και το ΔΝΤ περιμένει συνήθως ένα μήνα από την αποτυχία καταβολής μίας δόσης μέχρι να κηρύξει μία χώρα πτωχευμένη, οι αγορές πιθανόν να θεωρήσουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση από την 1η Ιουλίου, τονίζει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας η μεσογειακή χώρα δεν χρωστάει μόνο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και σε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως, ό,τι κι αν συμβεί στην Ελλάδα, θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. «Η Αργεντινή είναι ακόμη χρεοκοπημένη. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές το χρέος της Αργεντινής, ενώ η οικονομία της είναι η μισή σε μέγεθος», γράφει το CNN.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η μοναδική περίπτωση «χειρότερης» χρεοκοπίας από εκείνη της Ελλάδας ήταν αυτή της Lehman Brothers (600 δισεκατομμύρια δολάρια), η οποία συντάραξε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ωστόσο, παρά το μικρότερό της μέγεθος, η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων.

Δείτε παρακάτω τα στοιχεία που παραθέτει το αμερικανικό δίκτυο για τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες από το 2000 και μετά:

1. Ελλάδα - 2012: 138 δισεκατομμύρια δολάρια
2. Αργεντινή - 2001: 95 δισεκατομμύρια δολάρια
3. Τζαμάικα - 2010: 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια
4. Εκουαδόρ - 2008: 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

αλεξανδρος01/07/201522:30

ελληνες πητε οχι στο δημοψηφησμα τις 5 7 2015 σε αυτα τα κοπροσκηλα τησ δντ και και σε αυτους που κατεστρεψαν την ελλαδα ειμαστε ελληνες

Απάντηση
τερεζα01/07/201502:43

Τι κανουμε τωρα ρε παιδια που δεν πληρωθηκαμε απο την δουλεια μας εχουμε 3ευρω και 2 πακετα μακαρονια

Απάντηση
Ορθόδοξος Χριστιανός30/06/201515:54

Είμαι βέβαιος. Την υστάτη ώρα θα κατέλθει Άγγελος εξ ουρανών και θα βοηθήσει το Γένος! Οι ομόδοξοι Ρώσοι θα σπεύσουν να συνταχτούν μαζί μας! Θα βγάλουμε πετρέλαια και πλούσια κοιτάσματα. Μπέηκα θα περνάμε!

Απάντηση
OO30/06/201512:12

αρα σωστα λεει ο τσιπρασ χωρισ κουρεμα δεν γινεται το λενε ολοι.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία