Τι «χόρεψαν» τελικά οι αγορές μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα;

Τι «χόρεψαν» τελικά οι αγορές μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα;

Αν και οι ευρωαγορές σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα οκτώ μηνών, το ευρώ και οι αποδόσεις ομολόγων στο στενού πυρήνα της ευρωζώνης έμειναν σχεδόν ανέπαφες

Τι «χόρεψαν» τελικά οι αγορές μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα;
Δύσκολο να πεις ακόμα τι χορεύουν οι αγορές: μπαλέτο, τσιφτετέλι, τσάμικο…. Το είπε και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του απαντώντας στην ερώτηση: έχετε μετανοιώσει για τα νταούλια, τους ζουρνάδες, τα βιολιά κύριε πρωθυπουργέ; “Θα το δούμε, δεν είδατε ότι το Τόκιο άνοιξε με 5% μείον ;”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τόσο πανικός όσο θα μπορούσε αναμένει κανείς με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και αυτό γιατί  οι ξένοι επενδυτές, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα, πλέον. 

Τα ασιατικά χρηματιστήρια καταγράφουν σήμερα μία ανάπαυλα έπειτα από τη χθεσινή πτώση εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ άνοιξε με ελαφρά άνοδο του 0,04%, η οποία εξελίχθηκε σε 1,21% στο μέσον της συνεδρίασης με επωφελείς αγορές έπειτα από τη χθεσινή πτώση.
Κλείσιμο
(Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Αν και οι ευρωαγορές σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα οκτώ μηνών τη Δευτέρα λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ελλάδα, το ευρώ και οι αποδόσεις ομολόγων στο στενό πυρήνα της ευρωζώνης ( Γερμανία, Γαλλία) έμειναν σχεδόν ανέπαφες. Βέβαια, η αυξανόμενη πιθανότητα η χώρα να φύγει από την Ευρωζώνη, επηρέασαν αρνητικά τις διαθέσεις των επενδυτών, ιδιαίτερα στις χώρες της περιφέρειας. 

Άλμα άνω του 30% σημείωσε  η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μετά την απόφαση για δημοψήφισμα εγείροντας. Αντίθετα, η απόδοση γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 16% περίπου  και το  το γαλλικό 10ετές πτώση 6%, αφού  σε περιόδους αβεβαιότητας οι επενδυτές επιλέγουν πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Οι αποδόσεις της περιφέρειας σημείωσαν άνοδο με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να ενισχύεται στο 2,2%, του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου στο 2,9%, ενώ το ισπανικό ομόλογο καταγράφει άνοδο στο περίπου 2%.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα εμφανίζεται απόλυτα ανθεκτικό, με την ισοτιμία του με το δολάριο να φθάνει έως το 1,12 δολάρια, παρά τις εκτιμήσεις των περισσότερων διαχειριστών ότιθα είχαμε μια νέα «Μαύρη Δευτέρα» σε μετοχές και ευρώ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 2,69%% στις 386,17 μονάδες, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η χώρα μας πλησιάζει πιο κοντά σε ένα Grexit. Ουσιαστικά έτσι διαγράφει τα κέρδη 2,9% που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με την προοπτική μίας συμφωνίας. 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρήθηκαν στις αγορές της περιφέρειας. Πτώση 5,22% για τον πορτογαλικό PSI 20 στις 5.530,50 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να κινείται κατά 4,56% χαμηλότερα στις 10.853,90 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB «βυθίστηκε» κατά 5,17% στις 22.569,95 μονάδες. Το ιταλικό χρηματιστήριο εμφάνισε αρκετές «αναταραχές», με άρση της διαπραγμάτευσης για μετοχές μεγάλων ιταλικών τραπεζών.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,97% στις 6.620,48 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 3,74% στις 4.869,82 μονάδες, ενώ ο DAX υποχώρησε κατά 3,56% στις 11.083,20 μονάδες. Σε πτωτική τροχιά βρέθηκαν σχεδόν όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι, ενώ καμία ευρωπαϊκοί αγορά δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 350 μονάδες καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο μονάδων από τον Ιούνιο του 2013. Η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση με το ADR να χάνει 23,95%. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 350,33 μονάδες (-1,95%) κλείνοντας στις 17.596,35 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 122,04 μονάδων (2,40%) και έκλεισε στις 4.958,47 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 43,85 μονάδων (2,09%) κλείνοντας στις 2.057,64 μονάδες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης