Πόσο θα μειωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις με τα μέτρα των 8 δισ. ευρώ

Πόσο θα μειωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις με τα μέτρα των 8 δισ. ευρώ

Καταργείται η μείωση κατά 3,9% στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων - Σόκ και δεος για τις επιχειρήσεις - Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν 2,692 δισ. εφέτος και άλλα 5,207 δισ. το 2016

Πόσο θα μειωθούν οι κύριες και οι επικουρικές  συντάξεις με τα μέτρα των 8 δισ. ευρώ
Σοκ στην αγορά από τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση. Και ενώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος υποτίθεται πως μειώνεται από 3% σε 1% του ΑΕΠ, για να καλύψει τις συνέπειες της καταστροφής στην οικονομία, η κυβέρνηση αναγκάζεται να λάβει 5πλάσια ή και 10πλάσια μέτρα (!) από όσα προέβλεπε το email Χαρδούβελη  (που η ελληνική πλευρά το αποτιμούσε πριν 6 μήνες  σε 900 εκατ. ευρώ και οι δανειστές αξίωναν να ανέλθει σε 1,5 δισ. για να τα δεχτούν και να τελειώσει το Μνημόνιο)!

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της ελληνικής πρότασης που διέρρευσε, οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν για νέα μέτρα 2,692 δισ. εφέτος και άλλα 5,207 δισ. το 2016! Συνολικά 8 δισ. σε διάστημα 17 μηνών, δηλαδή συνολικά 4,5% του ΑΕΠ θα διατεθεί για νέα μέτρα, που θα πλήξουν άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση καταφέρνει όμως, αντί να διασώσει τις επικουρικές συντάξεις, όπως έλεγε, να τιμωρεί ακόμα και τους χαμηλοσυνταξιούχους που πλήρωναν κανονικά όλες τις εισφορές τους για να παίρνουν επικουρική σύνταξη! Αν και οι περισσότεροι δεν κινδύνευαν από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία, τελικώς την πληρώνουν όλοι «για πρώτη φορά» με 5% κράτηση «υπέρ Υγείας»  ενώ η κυβέρνηση διασώζει και εκείνους που ...δεν πλήρωναν εισφορές, παίρνουν ΕΚΑΣ και πληρώνουν τα μισά σε γιατρούς και φάρμακα!

Κλείσιμο
Τα μέτρα προκαλούν πανικό στην αγορά και για τον απλούστατο  λόγο πως ...δεν βγαίνουν, οπότε κανείς δεν ξέρει τι άλλα μέτρα θα έρθουν αν δεν πιάσουν τόπο αυτά που πρότεινε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα:

ΦΠΑ: Με συντελεστές 6%-13%-23% προβλέπονται έσοδα 680 εκατ. ευρώ φέτος και 1,360 δισ. ευρώ το 2016. Σε αυτά κρύβονται ανατιμήσεις πολλών ειδών και υπηρεσιών (πχ διπλός ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ή και στα εστιατόρια) αλλά και η κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ τουλάχιστον για Μύκονο και Σαντορίνη, αλλιώς ο «λογαριασμός» δεν βγάζει τα νούμερα που θέλει η κυβέρνηση. Η αύξηση ΦΠΑ εντείνει την φοροδιαφυγή και πλήττει τις επιχειρήσεις που έχουν απομείνει και την απασχόληση.

Αύξηση εισφορών υγείας στις συντάξεις:  Η εισφορά αυξάνεται από το 4% στο 5% και μειώνει 1% οριζόντια όλες τις συντάξεις (πχ 8 ευρώ σε σύνταξη 800 ευρώ).  Αποδίδει 135 εκατ. φέτος και 270 εκατ. του χρόνου.

Επιβολή εισφοράς 5% στις επικουρικές: Θα την πληρώνουνουν μόνοι όσοι παίρνουν επικουρικές. Είναι έμμεσο ψαλίδι 5% σε όλες τις επικουρικές, ακόμη και σε χαμηλές ή εκείνες που τα Ταμεία τους δεν είχαν ενδεχομένως πρόβλημα  βιωσιμότητος για να απειλούνται με ψαλίδι. Τιμωρούνται εκατομμύρια συνταξιούχοι που πλήρωναν για να πάρουν επικουρική σύνταξη, τη γλιτώνουν λίγες εκατοντάδες χιλιάδες που δεν πλήρωναν και παίρνουν ΕΚΑΣ (που είναι και αφορολόγητο και προβλέπει μισή συμμετοχή σε γιατρούς και φάρμακα από όλους τους υπόλοιπους). Θα επιβαρυνθούν με 240 εκατ. ευρώ το 2016.

Έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις: θα  πιάσει όχι εκείνες που είχαν 5 εκατ. ευρώ κέρδη, ούτε καν από 1 εκατ. και πάνω αλλά από 500.000 ευρώ. Θα πληρώσουν χαράτσι 945 εκατ. φέτος και 405 το 2016 που θα λείψουν από επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Φόρος 29% αντί 26% για επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 το 2016: προβλέπεται ένα τεράστιο νούμερο 410 εκατ. ευρώ, αλλά είναι αμφιβόλου εισπραξιμότητος και μπορεί να μεταφράζεται σε απολύσεις αφού το 2014 ήταν μόλις 15.000 επιχειρήσεις που δήλωναν τόσα κέρδη, αλλά φέτος με μεγαλύτερη ύφεση είναι αμφίβολο

Πρόωρες συντάξεις: Η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων δεν θα γίνει άμεσα αλλά σταδιακά. Γα αυτό θα αποδώσει «ψίχουλα», δηλαδή μόλις 60 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ. ευρώ το 2016, από το σύνολο των 8 δισ. στη διετία ως τέλος του 2016.

Αύξηση εισφορών: Η κυβέρνηση καταργεί τη μείωση κατά 3,9% στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων (2,9% και 1% αντίστοιχα) με στόχο να εισπράξει 350 εκατ. ευρώ φέτος και 800 εκατ. το 2016. Τα λεφτά αυτά όμως είχαν σκοπό να κάνουν προσλήψεις οι επιχειρήσεις –και είχαν αρχίσει να γίνονται- αλλά πλέον θα αρχίσουν τις απολύσεις.

Αύξηση της εισφοράς για επικουρικά Ταμεία: Θα αυξηθεί  από 3% στο 3,5% δηλαδή θα λείψουν την τσέπη και την οικονομία άλλα 120 εκατ. ευρώ φέτος και επιπλέον 250 εκατ. το 2016

Αύξηση (αντί κατάργησης) της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης: και πάλι πλήρης αντιστροφή των εξαγγελιών της κυβέρνησης (και των φοροελαφρύνσεων της προηγούμενης). Το μέτρο πλήττει όσους βγάζουν από χίλια ευρώ το μήνα μεικτά (και πολύ λιγότερα καθαρά!), ισοπεδώνει ευθέως ό,τι  έχει απέμεινει από τη μεσαία τάξη, στοχοποιεί όσους βγάζουν 30.000 ευρώ (μικρά και όχι καθαρά) σαν πλούσιους και προνομιούχους και στερεί την αγορά και τα νοικοκυριά από 220 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. το 2016.

Επιβολή φόρου διαφημίσεων: η κυβέρνηση ευελπιστεί  να εξοικονομήσει 100+100 εκατ. ευρώ στη διετία, σε μα εποχή όμως η συνολική διαφήμιση μπορεί να μην ξεπερνά ...τα διπλά! Αν δεν τα εξασφαλίσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να βρει να τα κόψει ή να τα εισπράξει από αλλού!

Φρουτάκια (VLTs): πέραν ότι τα λεφτά αυτά θα βγουν από τον τζόγο, η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 25 εκατ. φέτος συν 225 εκατ. το 2016. Μαζί με τα 300 εκατ. ευρώ που είχαν ήδη μπει στο κρατικό προϋπολογισμό, ελπίζει να εισπράξει πάνω από μισό δισ. σε μάι διετία, σχεδόν δηλαδή όσα παίρνει ...από τον ΟΠΑΠ ολόκληρο το δημόσιο κάθε χρόνο!

Αδειες κινητής τηλεφωνίας: Οι εταιρίες κινητής  έδωσε φέτος 190 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή σύγκλιση και ευελπιστεί πως εν μέσω ύφεσης θα «κτυπήσουν» τις άδες 4G και 5G πληρώνοντας ... τα διπλάσια, δηλαδή 350 εκατ. ευρώ το 2016.

Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016: ένα μέρος αυτών θα πήγαινε πάντως στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ενώ μένει να φανεί αν ο υπουργός Αμυνης θα αλλάξει τα σχέδια που έκανε –εκτός αν δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν τα απαιτούσε η Άμυνα της χώρας.

Αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης: συνολικά όσοι κατέχουν Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη αναψυχής και πισίνες θα πληρώσουν 47 + 47 εκατ. ευρώ στη διετία.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης